Tilbake til alle arrangementer

Ildvognene

  • Verdensteatret 93 Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (kart)

England, 1919. En flokk unge menn løper barfot langs stranden til evangeliske toner fra filmens tittelspor. Fem år senere skal flere av dem kjempe for deres nasjons ære på friidrettsarenaen under OL i Paris, blant dem er Eric Liddell og Harold Abrahams. Liddell er en skotsk kristen, som rives mellom sitt ønske om å ære Gud gjennom løping og gjennom forkynnelse av Hans ord. Abrahams er derimot en jødisk løper som søker suksess for å bevise sin verdi og overvinne fordommene han står overfor. Til tross for deres forskjeller, forenes de to mennene gjennom idretten.

Da Ildvognene kom, var den en uforbeholden suksess hos både publikum og kritikere. Den vant noe overraskende Oscar for beste film, og Vangelis’ ikoniske tittelspor toppet hitlistene. Siden da har filmen av mange blitt sett på som en middelmådig Oscar-vinner, og et eksempel på stivt, britisk periodedrama. Dette kunne ikke vært mer feil.

Dette var reklameregissøren Hugh Hudsons første spillefilm. Hans stil, med utpreget bruk av sakte film i gjengivelsen av dramatiske løp og treningssekvenser hvor rikmannssønner hopper over hinder prydet med champagneglass, bidrar til en unik filmopplevelse. Ildvognene er fylt med ikoniske øyeblikk som fanger triumfer og nederlag, og fremstår som en av de reneste manifestasjonene av den olympiske ånd og kropper i bevegelse som er fanget på film.

Filmen vises som del av temaet OLYMPISKE LEKER PÅ LILLEHAMMER 30 ÅR.

I believe God made me for a purpose - but He also made me fast. And when I run, I feel His pleasure.

ILDVOGNENE
CHARIOTS OF FIRE
Storbritannia 1981
Regi: Hugh Hudson
Medv: Ben Cross, Ian Charleson, Nigel Havers, Ian Holm
Spilletid: 124 min
Språk: Engelsk (norsk tekst)
Aldersgrense: 12 år
Omtale: Carl Arne Løchen

Trivia
Vangelis’ tittelspor toppet Billboard-lista i hele 4 uker.

Tidligere arrangement: 24. februar
Ironman
Senere arrangement: 29. februar
Film- og TV-quiz