Tilbake til alle arrangementer

Syv skjønnheter

  • Verdensteatret 93 Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (kart)

Pasqualino, spilt av Wertmüllers 70-tallsyndling Giancarlo Giannini, er en lat, oppblåst småkriminell som bor med sine syv stygge søstre (de syv skjønnhetene). Når han ved et uhell tar livet av halliken og kjæresten til en av søstrene, mens han i napolitansk bravade forsvarer familiens ære, spiller han gal for å unngå fengsel. Etter at han begår overgrep på institusjonen og trenger nok en gang å slippe unna, melder han seg som frivillig i den italienske hæren som kjemper under andre verdenskrig. Feig som han er, rømmer han nok en gang og ender opp i en tysk konsentrasjonsleir, styrt av en sadistisk kvinne. Selv mener at han kan forføre enhver kvinne. Kan han forføre seg ut av Europas største forbrytelse?

Syv skjønnheter ble nominert for fire Oscar, én av dem skjenket Lina Wertmüller æren av å være den kvinnen (av foreløpig kun fire) nominert til beste regissør. Til tross for den åpenbare hederen, var filmen også utsatt for mye kritikk – som hennes filmer generelt. En kritiker beskrev Oscar-nominasjonene som «en triumf for insensitiviteten», og siktet da til den lystige tonen i filmen som i store trekk foregår midt oppi Holocaust. Wertmüllers evne til å se verden gjennom øynene til mennesker vi ellers anser som ufordragelige og umoralske er nettopp det som gir denne og flere av de andre filmene hennes unike perspektiver, hvor enn skrekkelige de måtte være. Nettopp at dette perspektivet finnes, gjør det verdt og interessant å utforske – hvor enn stygt det måtte være.

Filmen vises som del av temaet LINA WERTMÜLLER.

«I’m glad I confessed. I’m a man of honor.»
«No, you’re an asshole.»

SYV SKJØNNHETER
PASQUALINO SETTEBELEZZE
Italia 1975
Regi: Lina Wertmüller
Medv: Giancarlo Giannini, Fernando Rey, Shirley Stoler
Spilletid: 116 min
Språk: Italiensk (engelsk tekst)
Aldersgrense: 15 år
Omtale: William S. Mørch

Trivia
Karakteren til Shirley Stoler er basert på Ilsa Koch, kjent som «the Bitch of Buchenwald», og skal etter sigende ha elsket å torturere de innsatte. Koch har også inspirert en serie exploitationfilmer som Ilsa: She Wolf of the SS (1975) og Ilsa, the Mad Butcher (1977).

Tidligere arrangement: 4. april
Gullfeber (16mm på Backbeat)
Senere arrangement: 10. april
Swept Away