Tilbake til alle arrangementer

Interrogation

  • Verdensteatret 93 Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (kart)

Polen, 1951. Etter en fuktig natt ute med to fremmede menn, ender kabaretsangeren Tonia opp i et militærfengsel. Her blir hun utsatt for avhør, og settes i fengsel, uten å få vite hvorfor. Vi følger henne gjennom flere år, hvor hun blir utsatt for gjentatte ydmykelser og tortur, i et forsøk på å få henne til å tilstå ting hun aldri har gjort.

Interrogation ble spilt inn i 1982, og selv om handlingen er satt på 1950-tallet er filmen et forsøk på å reflektere den politiske situasjonen i Polen på den tiden. Filmen ble forbudt av det kommunistiske sensurapparatet i Polen, men overlevde takket være en VHS-kopi smuglet ut av regissøren Ryszard Bugajski, og var en kulthit i flere år under kommuniststyret i Polen.

Etter kommuniststyrets fall i 1989 ble filmen endelig offisielt utgitt til stor internasjonal anerkjennelse. Hovedrolleinnehaver, den polske legenden Krystyna Janda vant prisen for beste skuespiller under filmfestivalen i Cannes i 1990. Filmens utgangpunkt minner veldig om Kafkas Prosessen, og dens grafiske skildringer av både psykisk og fysisk tortur gir et sterkt bilde av den maktesløsheten mange kjente på under kommuniststyret i Polen.

Filmen vises som del av temaet FENGSLENDE FILMER.

Sensibility and obedience are not always rewarded.

INTERROGATION
PRZESLUCHANIE
Polen 1989
Regi: Ryszard Bugajski
Medv: Krystyna Janda, Adam Ferency, Janusz Gajos, Agnieszka Holland
Spilletid: 118 min
Språk: Polsk (engelsk tekst)
Aldersgrense: 15 år
Omtale: Carl Arne Løchen

Trivia
Myndighetene kalte filmen «den mest antikommunistiske filmen i den polske folkerepublikkens historie».

Tidligere arrangement: 25. april
Film- og TV-quiz