Tilbake til alle arrangementer

Swept Away

  • Verdensteatret 93 Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (kart)

Ombord en luksusyacht herjer de politiske diskusjonene med full italiensk bravur og klassebevisstheten nærmest smeller i veggene mellom overklassepassasjeren Raffaella og den kommunistiske seileren Gennario. Når Raffaella beordrer Gennario til å ta henne med på en avstikker med jolle for å bade, får de motorstopp og strander etter noen dager på en øde øy. Samfunnets definisjon på rikdom svinner fort vekk, for når det står om ren overlevelsesevne er det ingen tvil om hvem som står sterkest. Men dette er slett ingen feiring av arbeiderklassens virkelige styrker og evner.

Lina Wertmüllers mest kontroversielle film utforsker maktens flyktighet ved å la representanter for kjønn- og klassestereotypier kastes inn i den øde øyas vold og slik gradvis strippes for de karaktertrekkene øvrigheten har tilskrevet dem. Klassekampen fordufter, og i dens sted oppstår et sadomasokistisk maktspill. Wertmüller har blitt annet anklaget for antifeminisme og for å rettferdiggjøre overgrep med filmen, selv mener vi ingen av erketypene som settes opp mot hverandre kommer godt ut av Wertmüllers skråblikk på kjønn, klasse og seksualitet. Til syvende og sist kan man neppe tilskrive filmen et endelig politisk eller etisk ståsted, og det blir opp til seeren å bestemme seg for hva de skal hente ut av den.

Filmen vises som del av temaet LINA WERTMÜLLER.

«Call me ‘sire.’ I like that.»
«Sire, master, beat me, kill me, do what you like, but hold me tight.»

SWEPT AWAY
TRAVOLTI DA UN INSOLITO DESTINO NELL'AZZURRO MARE D'AGOSTO
Italia 1974
Regi: Lina Wertmüller
Medv: Giancarlo Giannini, Mariangela Melato
Spilletid: 114 min
Språk: Italiensk (engelsk tekst)
Aldersgrense: 12 år
Omtale: William S. Mørch

Trivia
Guy Ritchie lagde en remake i 2002 med Madonna og Adriano Giannini (sønnen til Giancarlo Giannini fra originalen) i hovedrollene.

Tidligere arrangement: 6. april
Syv skjønnheter
Senere arrangement: 11. april
Film- og TV-quiz