Om Filmklubben

Tromsø Filmklubb ble stiftet i desember 1961, da en samling kulturinteresserte mennesker i vår gode by gikk sammen om å starte en klubb for filmentusiaster. 

Stiftelsesmøtet fant sted 5. desember 1961, og det første styret besto av mange kjente Tromsønavn:

Thoralv Lund - Initiativtaker
Hans Westrheim - Leder/Formann
Arne Bangsund - Nestformann
Brynhild Hansen - Sekretær
Kirsten Henriksen - Kasserer
Hans Henrik Berg - Styremedlem
Arthur Arntzen - Varamedlem
Kjell Fjørtoft - Varamedlem
Karl Johan Mikkelsen - Varamedlem
Arne Johansen - Varamedlem
Rolf Holm - Varamedlem
Jan Moldenæs - Revisor
Ansgar Molund - Revisor

 

20. Januar 1962, kl. 23:15 fant Tromsø Filmklubbs første visning sted, og filmen var Tapte horisonter (Lost Horizon) fra 1937 av Frank Capra. På Tromsø Internasjonale Filmfestival i 2011 viste vi filmen på nytt for å hedre klubbens Founding Fathers (and Mothers).

Utover 60-tallet falt aktiviteten noe, før filmklubben fikk en etterlengtet "reboot" i 1971 under ledelse av Tore Hind og Ove Harang. På sytti- og åttitallet var filmklubben noe av en institusjon i byen og til tider kunne det være lange køer for visningene. Dette var jo en tid med kun NRK på fjernsyn og før videospilleren inntok de tusen hjem. 

Filmklubben har levd et omflakkende liv når det gjelder visningssteder og etter oppføringen av den etterlengtede nye kinoen i Tromsø, hadde man visninger på studenthuset Driv i noen år før man endelig kom i hus sammen med resten av de cineafile i Tromsø (Tromsø Internasjonale Filmfestival, Cinemateket i Tromsø og Tromsø Barnefilmklubb) på ærverdige Verdensteatret i Norges vakreste kinosal.

Tromsø Filmklubb har i dag fortsatt ukentlig visninger av kvalitetsfilm fra alle verdenshjørner, sjangere og epoker. I tillegg samarbeider vi med filmfestivalen, avholder filmquiz, er aktive på sosiale medier, er medlemmer av Norges Filmklubbforbund, arrangerer stumfilmkonserter og avholder spesialvisninger i lag med andre organisasjoner. 

Ikke minst er filmklubben en viktig sosial møteplass der man får presentert et program med nøye utvalgte kvalitetsfilmer i en tid der man for det meste sitter hjemme og ikke finner ut hva man skal se på Netflix. Film er og vil alltid være best på kino!

Derfor vil det fortsatt være en naturlig plass for filmklubben i Tromsøs frivillige kulturliv også i fremtiden.