Back to All Events

The Believer

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Portrett av en høyreekstrem, rasistisk og velformulert gutt som viser seg å være jøde. Filmen behandler antisemittisme og nynazisme på en kontroversiell måte. Danny Balint leder en gjeng nynazistiske muskelfascister. Han er fysisk utagerende, men også intelligent og karismatisk. Han trekkes mot en gruppe intellektuelle fascister, ledet av Lina Moebius og hennes kjæreste Curtis Zampf. Danny blir involvert som medhjelper for å skaffe gruppen penger, og innleder et forhold til Linas datter, Carla (Summer Phoenix). Carla er mer opptatt av Dannys psyke enn av morens politikk og fascineres av Dannys dobbeltliv. En stund har Danny alt han ønsker seg; om dagen holder han antisemittiske taler og planlegger å sprenge to synagoger, om natten studerer han Toraen og lærer Carla hebraisk.

The Believer portretterer en student i jødisk religion og hans personlige forståelse av jødedommen. Vi følger en moralsk forstyrret ung mann i New York, som slites mellom sin tro og sin arv. Filmen tar opp temaene omkring religion, familie og selvforakt - en psykisk granskning av kreftene bak intoleranse; individuelt og i samfunnet som helhet. For Danny er ikke avskyen mot jødedommen et politisk valg. Det er en overveldende følelse som definerer hele hans eksistens, begrunnet i erfaringer fra hans religiøse skolering som ung gutt.

The Believer er løst basert på den sanne historien om Daniel Burros, et medlem av det amerikanske nazipartiet som på 60-tallet begikk selvmord da det ble avslørt at han selv var jøde.

Henry Beans regidebut er en film som forstyrrer og engasjerer sitt publikum, og et mektig innlegg i debatten om religiøs tilhørighet.

- Film&Kino, Charlotte Glaser Munch

THE BELIEVER
THE BELIEVER
USA 2001
Regi: Henry Bean
Medv: Ryan Gosling, Peter Meadows, Garret Dillahunt, Kris Eivers, Joel Garland
Spilletid: 98 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

Earlier Event: April 8
Film- og TV-quiz
Later Event: April 13
The World