Back to All Events

Ærens vei

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Ingenmannsland 1916. Franske og tyske styrker er låst i en konstant skyttergravskrig. Begge sider ofrer tusenvis av liv for noen hundretalls meter med land. Generaler på begge sider søker desperat etter avgjørende offensiver som kan snu krigslykken for sine nasjoner og/eller heve deres egen status. I etterkant av nok en feilslått offensiv krever offiserstaben et offerlam for å forklare nederlaget, og 3 menn i Oberst Dax’ kompani blir siktet for feighet under strid. Dax (Kirk Douglas) mener at urett har blitt utført og velger selv å representere mennene i rettssaken som følger.

Ærens vei var Stanley Kubricks definitive gjennombrudd som regissør. Etter den kritikerroste, men lite sette Noir-filmen Spillet er tapt (The Killing) var han klar for større oppgaver, og denne sterke anti-krigsfilmen var resultatet. Ærens vei er en nådeløs nedsabling av militærlederes lek med menneskeliv for å fremme seg selv. Offensiver blir brukt som brikker for å fremme ambisiøse generaler, ikke fordi de vil lykkes, men fordi angrepet vil ta seg godt ut i kampen om forfremmelse. Åpningsscenen hvor to generaler diskuterer den nært forestående offensiven som de begge vet nærmest garantert vil mislykkes er et enestående eksempel på dette. En diskusjon om strategi utvikler seg til en hestehandel om æresbemerkninger, og generalene forhandler om titler og personlig suksess foran suksess for landet, og er villig til å gå over lik for å oppnå sine mål.

Kubrick har laget et upolert portrett av skyttergravskrigens politikk, og fremmedgjøringen fra menneskeverd som oppstår ved slike konflikter. Kirk Douglas’ Dax fremstår i rettsaken som en ensom fanebærer for humanisme og rettsprinsipper mot en ansiktsløs overmakt som ikke tar hensyn til rettsprinsipper. Kubricks briljans bak kamera er åpenbar i de fantastiske skyttergravscenene som åpner filmen. Alle som oppfatter Kubrick som en kald filmskaper vil også få en unik mulighet til å oppleve hans humanisme og varmere sider i møte med det kjølige krigsmaskineriet.

- Carl Arne Arnesen

ÆRENS VEI
PATHS OF GLORY
USA 1957
Regi: Stanley Kubrick
Medv: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou, George Macready, Wayne Morris
Spilletid: 88 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Earlier Event: February 27
En klasse for seg
Later Event: March 4
Film- og TV-quiz