Back to All Events

Giganten


  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Texas gårdeieren Jordan «Bick» Benedict II (Rock Hudson) er i Maryland for å kjøpe hester, da han treffer den vakre og livfulle Leslie Lynnton (Elizabeth Taylor). Over en periode på tre tiår, følger vi deres ekteskaps opp- og nedturer, hvor Leislies rebelske natur går imot Texas tradisjoner, der en kvinne ikke skal dyrke sin uavhengighet. Hun knytter også et nært bekjentskap med den mislikte gårdsgutten Jett Rink (James Dean) og blir uglesett ved å bry seg om områdets mexicansk-amerikanske arbeidere.

Giganten kombinerte to store trender i Hollywoods 50-talls filmer - - den store episke filmen og filmer om sosiale problemer. Basert på Edna Ferber´s 400 siders familiekrønike, fanger filmen bredden av Texas sin historie fra 1920-tallet og inn i 50-tallet der olje overtok storfe som statens store eksportvare. Vevd inn i historien er også temaer rundt rasisme, hvor Leslie sjokkerer sin manns venner og familie med sitt behov for å hjelpe mexiansk-amerikanere og hennes sønn også møter fordommer og utfrysing da han prøver å introdusere sin meksikansk-amerikanske kone i deres rikmanns-kretser.

Filmkritikerne kalte regissør George Stevens tre store 50-talls filmer - - En plass i solen (1951), Shane - den tause rytter (1953) og Giganten (1956) - - hans «Amerikanske Trilogi», hvor hver av de så på forskjellige aspekter ved den amerikanske drømmen gjennom øynene til outsiderne.

- Rune Hennum Nilsen

GIGANTEN
GIANT
USA 1956
Regi: George Stevens
Medv: Elizabeth Taylor, Rock Hudson, James Dean
Spilletid: 201 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

Earlier Event: February 6
Programslipp + Da han møtte henne
Later Event: February 16
En stjerne blir født