Showgirls
May
8
9:00 PM21:00

Showgirls

Nomi Malone er på vei til Las Vegas med en drøm å bli showgirl i et casinoshow. Men i denne mørke historien, så er dette ingen dans på roser (sic!). Gjennom flere ydmykende hendelser som til slutt ender med en voldtekt før Nomi får sin hevn.

Filmen ble ikke godt mottatt av kritikerne og på kino floppet den. Den ble derimot en suksess på leiemarkedet på nittitallet og ble en av de mest innbringende filmene produsert av MGM. I de senere årene har filmen fått kultstatus og er langt på vei blitt re-evaluert av kritikerne siden dem kom for snart 25 år siden.

- Odd-Arild Knutsen

SHOWGIRLS
SHOWGIRLS
Frankrike/USA 1995
Regi: Paul Verhoeven
Medv: Elizabeth Berkley, Kyle MacLachlan, Gina Gershon, Glenn Plummer, Robert Davi
Spilletid: 131 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

View Event →
Manderlay
May
4
3:00 PM15:00

Manderlay

Dette er andre film i en planlagt trilogi av Lars von Trier hvorav Dogville er den første og den tredje fortsatt ikke er laget. Manderlay tar opp handlingen er Dogville sluttet og vi følger Grace og faren på reise gjennom Alabama på trettitallet, når de kommer til plantasjen Manderlay, der slaveri fortsatt eksisterer, mange tiår etter avslutningen av borgerkrigen.

Lars von Trier, sammen med Thomas Vinterberg, stod bak den nye filmbølgen Dogme 95 og mange av Triers filmer er sterkt preget av dette manifestet: Avvisning av spesialeffekter, håndholdt kamera, en handling som foregår her og nå, fokus på skuespillerne og manus, mer enn omgivelsene og sett er noen av reglene.

- Odd-Arild Knutsen

MANDERLAY
MANDERLAY
Danmark/Sverige/Nederland/Frankrike/Tyskland/Storbritannia/Italia 2005
Regi: Lars Von Trier
Medv: Bryce Dallas Howard, Isaach De Bankolé, Danny Glover, Willem Dafoe, Michaël Abiteboul
Spilletid: 139 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

View Event →
Under kirsebærtrærne
Apr
27
3:00 PM15:00

Under kirsebærtrærne

Under kirsebærtrærne er et delikat fortalt melodrama om det gryende vennskapet mellom tre vidt forskjellige mennesker. Den middelaldrende Sentarô livnærer seg ved å selge små pannekaker med an (søte røde bønner). Tenåringsjenta Wakana besøker Sentarôs lille kafé daglig, mens 76 år gamle Toruke drømmer om jobb som pannekakekokk. Så får Senturo smake bønnestuingen hennes og skjønner at hun er gull verdt for kaféen hans. Og det blir hun – enn så lenge.

Med et eget blikk for treffsikre detaljer skildrer filmen stoltheten som omgir tradisjonell japansk kokekunst og driften av små familiebedrifter. Kawase bruker historien til å male frem fargerike og gjenkjennelige karakterer, og generasjonsforskjellen mellom dem og vanskelighetene de har med å åpne seg for hverandre er ektefølt og gripende skildret. Melankoli og det flyktige ved tilværelsen er typisk temaer i japansk film, men få behandler dem like realistisk som Kawase. En vakker, tankevekkende og ikke minst appetittvekkende film!

- Tromsø Internasjonale Filmfestival

UNDER KIRSEBÆRTRÆRNE
AN
Japan/Frankrike/Tyskland 2015
Regi: Naomi Kawase
Medv: Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida, Etsuko Ichihara, Miyoko Asada
Spilletid: 113 min
Språk: Japansk
Engelsk tekst

View Event →
Weekend
Apr
24
9:00 PM21:00

Weekend

Skribent og regissør Andrew Haigh gir oss med sin gjennombruddsfilm Weekend en sensuell film, full av iøyenfallende observasjoner og vakkert skuespill. Sjelden har en film vært så ærlig rundt temaet seksualitet - i både sin fremstilling og diskusjon rundt temaet - som denne fortellingen om en one-night stand som utvikler seg til en helg full av idyll for to meget forskjellige menn fra den engelske landsdelen The Midlands. Hovedrollene er spillt av Tom Cullen og Chris New, som begge imponerte stort som nykommere på det store lerretet da filmen kom ut i 2011.

Weekend er en utildekket emosjonell film som viser kompleksiteten av moderne homofile relasjoner, samtidig som den er et portrett av en kjærlighetsaffære med universell resonans. Anbefales på det varmeste!

- Rune Hennum Nilssen

WEEKEND
WEEKEND
Storbritannia 2011
Regi: Andrew Haigh
Medv: Tom Cullen, Chris New, Jonathan Race, Laura Freeman, Loreto Murray
Spilletid: 97 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

View Event →
The World
Apr
13
3:00 PM15:00

The World

The World er spilt inn i temaparken Beijing World Park og utspiller seg blant miniatyrer av Eiffeltårnet, Stonehenge, Big Ben og Twin Towers. Hver dag fylles parken av turister som kommer for å se på attraksjoner fra sitt eget hjemland, mens parkens arbeidere bare kan drømme om et liv utenfor The World. Danseren Tao og vennene hennes jobber og lever i kulisser fra alle verdenshjørner, nokså isolert fra den virkelige verden.

The World er en mesterlig film om et tradisjonsrikt land i endring, og fikk god mottakelse både internasjonalt – og av kinesiske myndigheter.

- Maria Thorseth Eriksen

THE WORLD
SHIJIE
Kina/Japan/Frankrike 2004
Regi: Zhangke Jia
Medv: Zhao Tao, Chen Taisheng, Jing Jue, Jiang Zhongwei, Wang Yiqun
Spilletid: 143 min
Språk: Mandarin
Engelsk tekst

View Event →
The Believer
Apr
10
9:00 PM21:00

The Believer

Portrett av en høyreekstrem, rasistisk og velformulert gutt som viser seg å være jøde. Filmen behandler antisemittisme og nynazisme på en kontroversiell måte. Danny Balint leder en gjeng nynazistiske muskelfascister. Han er fysisk utagerende, men også intelligent og karismatisk. Han trekkes mot en gruppe intellektuelle fascister, ledet av Lina Moebius og hennes kjæreste Curtis Zampf. Danny blir involvert som medhjelper for å skaffe gruppen penger, og innleder et forhold til Linas datter, Carla (Summer Phoenix). Carla er mer opptatt av Dannys psyke enn av morens politikk og fascineres av Dannys dobbeltliv. En stund har Danny alt han ønsker seg; om dagen holder han antisemittiske taler og planlegger å sprenge to synagoger, om natten studerer han Toraen og lærer Carla hebraisk.

The Believer portretterer en student i jødisk religion og hans personlige forståelse av jødedommen. Vi følger en moralsk forstyrret ung mann i New York, som slites mellom sin tro og sin arv. Filmen tar opp temaene omkring religion, familie og selvforakt - en psykisk granskning av kreftene bak intoleranse; individuelt og i samfunnet som helhet. For Danny er ikke avskyen mot jødedommen et politisk valg. Det er en overveldende følelse som definerer hele hans eksistens, begrunnet i erfaringer fra hans religiøse skolering som ung gutt.

The Believer er løst basert på den sanne historien om Daniel Burros, et medlem av det amerikanske nazipartiet som på 60-tallet begikk selvmord da det ble avslørt at han selv var jøde.

Henry Beans regidebut er en film som forstyrrer og engasjerer sitt publikum, og et mektig innlegg i debatten om religiøs tilhørighet.

- Film&Kino, Charlotte Glaser Munch

THE BELIEVER
THE BELIEVER
USA 2001
Regi: Henry Bean
Medv: Ryan Gosling, Peter Meadows, Garret Dillahunt, Kris Eivers, Joel Garland
Spilletid: 98 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

View Event →
Playboy Henry
Mar
30
2:00 PM14:00

Playboy Henry

Henry (Walter Matthau) er en usympatisk playboy fra en rik familie som aldri har hatt interesse for noe annet enn å bruke penger. Når han en dag oppdager at han har klart å bruke opp hele arven sin skjønner han at noe må gjøres. Etter et komisk, og heller drastisk forsøk på å løse problemet kommer han frem til at den eneste løsningen er å tjene penger på godt gammeldags vis – gjennom ekteskap. Valget faller på den styrtrike, og klønete botanikkprofessoren Henrietta (Elaine May). Henry gir ekteskap en sjanse, og om det skulle mislykkes har han alltids en siste utvei – han kan jo drepe henne.

Elaine May er et unikum. Siden 50-tallet har hun vært en av underholdningsbransjens mest fascinerende personligheter, og ordet multitalent er skapt for personer som henne. Hun startet med improvisasjonsteater, og sammen med sin scenepartner Mike Nichols (oscarvinner for blant annet The Graduate) tok hun komiscenen med storm. Playboy Henry var starten på en suksessfull, men trøblete karriere i Hollywood som nådde fantastiske høyder, men også vel så dype daler som endte på legendarisk vis med den beryktede floppen Ishtar.

Playboy Henry viser Elaine Mays evner både foran og bak kamera, og er en unik mulighet til å se en av filmhistoriens mest kompromissløse kvinnfolk på sin kunstneriske topp. Filmen er en hysterisk mørk komedie som evner å se etter komikken i det makabre, og varmen i det kyniske. May har en svært typisk 70-tallsestetikk som passer godt med hennes komiske sensibilitet. Hun var beryktet for å filme enormt mye materiale, og hennes interesse for å la komikk utspille seg over tid er svært tydelig her.

- Carl Arne Arnesen

PLAYBOY HENRY
A NEW LEAF
USA 1971
Regi: Elaine May
Medv: Walter Matthau, Elaine May, Jack Weston, George Rose, James Coco
Spilletid: 102 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

View Event →
Onibaba
Mar
27
9:00 PM21:00

Onibaba

Onibaba er satt til Japan på 1400-tallet i en tid preget av krig og ødeleggelse. Mennene har dratt ut som soldater og vi følger to etterlatte kvinner i et dunkelt landskap; en sump med høyt siv. Her lever de av å drepe og rane soldater som streifer forbi. Når en mann vender tilbake fra krigen og fatter interesse for den yngste av dem, trues relasjonen mellom de to kvinnene.

Onibaba er blitt kalt både et historisk drama og en psykologisk horrorfilm. Andre har vektlagt det erotiske temaet. Vakkert fotografert i svart-hvitt er dette en interessant film som utforsker moral, sjalusi og drivkraftene i mennesket. Filmen mottok flere priser da den kom ut.

- Ylva Sivsdatter Gulden

ONIBABA
ONIBABA
Japan 1964
Regi: Kaneto Shindô
Medv: Nobuko Otowa, Jitsuko Yoshimura, Kei Satō, Taiji Tonoyama
Spilletid: 103 min
Språk: Japansk
Engelsk tekst

View Event →
Hair
Mar
23
3:00 PM15:00

Hair

I denne anti-krig-musikalen følger vi Claude Bukowski (John Savage) som reiser til New York for å verve seg i militæret. Der blir han kjent med en gjeng med hippier som introduserer ham for ulike rusmidler, samt 60-tallets konflikter rundt rase, seksualitet og samfunnsklasser. I tillegg møter han (og blir selvfølgelig forelsket i) den rike overklasse-jenta Sheila Franklin (Berverly D’Angelo). Det som startet som et mål om å kjempe for landet sitt, utvikler seg til et valg mellom hippienes fredelige og frie livsstil, Sheilas konservative overklasse, og den beryktede Vietnamkrigen.

Etter filmsuksessen Gjøkeredet fra 1975, kunne regissør Milos Forman (etter mye trøbbel med rettighetene til filmen) endelig lage denne filmen basert på Broadwaymusikalen fra 1968. Dessverre kom Hair ut for sent til at tematikken fortsatt var aktuell, og samtidig ikke sent nok til å kunne være et nostalgisk tilbakeblikk på 60- og 70-tallets USA.

Fun fact: Da jeg var barn fikk jeg denne (tilsynelatende) uskyldige hippie-musikalen på DVD i bursdagsgave fra min mor. Det var ikke alle ordene i filmen jeg forstod, så 10 år gamle meg presterte å spørre min mannlige gymlærer om hva «Sodomy» betyr for noe. Kleeeeint.

- Pia Bondø

HAIR
HAIR
Vest-Tyskland/USA 1979
Regi: Milos Forman
Medv: John Savage, Treat Williams, Beverly D'Angelo, Annie Golden, Dorsey Wright
Spilletid: 121 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

View Event →
Monster
Mar
20
9:00 PM21:00

Monster

Monster baserer seg på livet til Aileen Wuornos, prostituert som ble seriemorder. Wournos blir ofte referert som «USA sin første kvinnelige seriemorder» hvor hun drepte en rekke menn sent på 1980- og starten på 1990-tallet. Aileen Wournos blir spilt av Charlize Theron. Måten hun spiller, og blir denne rollen, er en utrolig prestasjon og ble belønnet med Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Theron er nesten ikke gjenkjennbar grunnet imponerende sminking (av selveste Toni G) og flere kilo tyngre (hele 14 kg!). Filmen er alene verd å se for hennes rolletolkning. Hatten av for regissør Patty Jenkins for denne sterke og intense filmen, som i 2009 ble kalt for tiårets tredje beste film av anerkjente filmkritiker Roger Ebert. God film!

- Isak Furu Krogstad

MONSTER
MONSTER
Tyskland/USA 2003
Regi: Patty Jenkins
Medv: Charlize Theron, Christina Ricci, Bruce Dern, Lee Targesen, Annie Corley
Spilletid: 109 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

View Event →
The Big Red One
Mar
16
3:00 PM15:00

The Big Red One

Samuel Fuller forteller med denne filmen historien om en herdet sersjant og fire av hans menn, fra deres første kamp på Kasserinepasset etter invasjonen av Nord-Afrika, til Sicilia, Omaha-stranden på D-Day, Ardenneskogen i Belgia og til slutt frigjøring av en av konsentrasjonsleirene i Tyskland. Etter hvert som de fem kjemper - og overlever for å kjempe igjen i neste kamp - blir nye rekrutter tatt av fienden. Er det usannsynlig at akkurat disse fem vil overleve? Ikke i følge Fuller, som skrev og regisserte filmen basert på egen kamperfaring fra krigen.

- Anna Sollied Møller

THE BIG RED ONE
THE BIG RED ONE
USA 1980
Regi: Samuel Fuller
Medv: Lee Marvin, Mark Hamill, Robert Carradine, Bobby Di Cicco, Kelly Ward
Spilletid: 113 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

View Event →
District 9
Mar
13
9:00 PM21:00

District 9

I 1982 ankommer et svært romskip Jorden og svever over Johannesburg. Inni romskipet finner menneskene en million aliens i svært dårlig forfatning og den Sørafrikanske regjeringen oppretter flyktningeleiren Distrikt 9 der romvesnene blir lokalisert. Etter noen år oppstår det gnisninger mellom romvesnene og menneskene. Romvesnene i flyktningeleiren blir anklaget for å være uhygieniske, småkriminelle og en belastning på samfunnet.

Denne dramafilmen, laget i dokumentarstil, følger den velmenende byråkraten Wikus van de Merwe etter hvert som han blir stadig mere involvert i livene til romvesnene og gjenoppdager, ironisk nok, sin egen menneskelighet etter hvert som handlingen skrider fram.

Denne filmen er Blomkamps debut som filmregissør. Før denne hadde han bare regissert reklamer og kortfilmer.

- Odd-Arild Knutsen

DISTRICT 9
DISTRICT 9
Sør-Afrika/USA/New Zealand/Canada 2009
Regi: Neill Blomkamp
Medv: Sharlto Copley, Jason Cope, Nathalie Boltt, Sylvaine Strike, Elizabeth Mkandawie
Spilletid: 112 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

View Event →
Venner for livet
Mar
9
3:00 PM15:00

Venner for livet

Filmen, som er basert på en novelle av kongen av skrekk Stephen King, handler om fire unge gutter som bor i en liten by i Oregon. Mens de er ute på tur en dag snubler de over et lik. Novellen var en del av antologiromanen Different Seasons, hvor man også finner Frihetens regn (The Shawshank Redemption). Med andre ord har to av verdens mest kjente filmer blitt basert på samme bok – ikke verst for en forfatter som, ærlig talt, kanskje ikke har vært helt heldig i møte med Hollywood.

Venner for livet er en film man må ha sett flere ganger. Omså bare for å få tittellåten ut av hodet.

- Mats Lasse Jangås

VENNER FOR LIVET
STAND BY ME
USA 1986
Regi: Rob Reiner
Medv: Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O'Connell, Kiefer Sutherland
Spilletid: 89 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

View Event →
Westfront 1918
Mar
6
9:00 PM21:00

Westfront 1918

Første Verdenskrig nærmer seg slutten og ute på den franske landsbygda og en liten gjeng med tyske soldater nyter en hardt tiltrengt permisjon og pause fra fronten, før de igjen må vende tilbake til skyttergravenes redsler.

Denne filmen er på mange måter en “tvilling” av den mere kjente amerikanske filmen Intet nytt på Vestfronten (All Quiet on the Western Front) som kom samme år. Og den ble godt mottatt av kritikerne da den kom. Men da nazistene kom til makten bare få år etter utgivelde av filmen, havnet den raskt på listen av forbudte filmer.

- Odd-Arild Knutsen

WESTFRONT 1918
WESTFRONT 1918: VIER VON DER INFANTERIE
Tyskland 1930
Regi: Georg Wilhelm Pabst
Medv: Fritz Kampers, Gustav Diessl, Hans-Joachim Möbis, Claus Clausen, Jackie Monnier
Spilletid: 93 min
Språk: Tysk
Engelsk tekst

View Event →
Ærens vei
Mar
2
3:00 PM15:00

Ærens vei

Ingenmannsland 1916. Franske og tyske styrker er låst i en konstant skyttergravskrig. Begge sider ofrer tusenvis av liv for noen hundretalls meter med land. Generaler på begge sider søker desperat etter avgjørende offensiver som kan snu krigslykken for sine nasjoner og/eller heve deres egen status. I etterkant av nok en feilslått offensiv krever offiserstaben et offerlam for å forklare nederlaget, og 3 menn i Oberst Dax’ kompani blir siktet for feighet under strid. Dax (Kirk Douglas) mener at urett har blitt utført og velger selv å representere mennene i rettssaken som følger.

Ærens vei var Stanley Kubricks definitive gjennombrudd som regissør. Etter den kritikerroste, men lite sette Noir-filmen Spillet er tapt (The Killing) var han klar for større oppgaver, og denne sterke anti-krigsfilmen var resultatet. Ærens vei er en nådeløs nedsabling av militærlederes lek med menneskeliv for å fremme seg selv. Offensiver blir brukt som brikker for å fremme ambisiøse generaler, ikke fordi de vil lykkes, men fordi angrepet vil ta seg godt ut i kampen om forfremmelse. Åpningsscenen hvor to generaler diskuterer den nært forestående offensiven som de begge vet nærmest garantert vil mislykkes er et enestående eksempel på dette. En diskusjon om strategi utvikler seg til en hestehandel om æresbemerkninger, og generalene forhandler om titler og personlig suksess foran suksess for landet, og er villig til å gå over lik for å oppnå sine mål.

Kubrick har laget et upolert portrett av skyttergravskrigens politikk, og fremmedgjøringen fra menneskeverd som oppstår ved slike konflikter. Kirk Douglas’ Dax fremstår i rettsaken som en ensom fanebærer for humanisme og rettsprinsipper mot en ansiktsløs overmakt som ikke tar hensyn til rettsprinsipper. Kubricks briljans bak kamera er åpenbar i de fantastiske skyttergravscenene som åpner filmen. Alle som oppfatter Kubrick som en kald filmskaper vil også få en unik mulighet til å oppleve hans humanisme og varmere sider i møte med det kjølige krigsmaskineriet.

- Carl Arne Arnesen

ÆRENS VEI
PATHS OF GLORY
USA 1957
Regi: Stanley Kubrick
Medv: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou, George Macready, Wayne Morris
Spilletid: 88 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

View Event →
En klasse for seg
Feb
27
9:00 PM21:00

En klasse for seg

Baseball er en stor nasjonal yndlingsport som underholder det amerikanske folkets hverdag. Under andre verdenskrig kunne ikke mennene spille fordi de fleste kjempet i krigen. En ny liga for kvinner ble skapt for å opprettholde underholdningen i 1943. En klasse for seg er en fantastisk gjenfortelling av denne sanne historien. Den er oppmuntrende og morsom, men likevel trist. Ligaen eksisterte fram til 1954 og så ble kvinnene bedt om å legge fra seg baseball hanskene. Dessverre har det ikke vært noe lignende i USA siden og alle sportsligaer på prestisjenivået er mannsdominerte. Filmen er en perle som har med stjerner som blant annet Geena Davis, Madonna og Tom Hanks.

- Jennifer Britt Lundberg Hansen

EN KLASSE FOR SEG
A LEAGUE OF THEIR OWN
USA 1992
Regi: Penny Marshall
Medv: Tom Hanks, Geena Davis, Lori Petty, Madonna, Rosie O'Donnell
Spilletid: 128 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

View Event →
Med åpne øyne
Feb
23
3:00 PM15:00

Med åpne øyne

Aron (Zohar Shtrauss), en respektert slaktemester og familiemann i et ultra-ortodoks jødisk nabolag i Jerusalem, lever et konservativt liv fylt med spirituell hengivenhet og dedikasjon til sitt nærmiljø. Hans liv og hverdag gjennomgår en rekke endringer etter en ung mannlig lærling (Ran Danker) ankommer hans slakterforretning. Lysten den vakre yeshiva-studenten vekker hos Aron, endrer hans syn på sitt eget liv og intrikate trosretning, noe som får han til å stille spørsmål om sitt forhold til sin kone Rivka (Tinkerbell), sine barn og til Gud.

Haim Tabakman gir oss i Med åpne øyne et unikt innblikk i et ultra-ortotokst samfunn der homoseksualitet er forbudt og hvor religiøs fundamentalisme setter dagsorden. Filmen var banebrytende da den kom i 2009 og den er minst like aktuell i dag, hvor Israel er et land med økende polarisering mellom folk med liberale syn på homoseksualitet og folk som lever etter de ortodokse lover og regler.

- Rune Hennum Nilsen

MED ÅPNE ØYNE
EINAYIM PETUKHOTH
Israel/Tyskland/Frankrike 2009
Regi: Haim Tabakman
Medv: Zohar Shtrauss, Ran Danker, Tinkerbell, Tzahi Grad, Isaac Sharry
Spilletid: 91 min
Språk: Hebraisk
Norsk tekst

View Event →
Jalla! Jalla!
Feb
20
9:00 PM21:00

Jalla! Jalla!

Måns og Roro er kompiser og arbeidkolleger med hver sine problemer. Måns har potensproblemer i sitt samboerskap med kjæresten og Roro er under press fra sin libanesiske familie med å gifte seg med en kvinne familien har valgt. Det hjelper heller ikke på at Roro har en svensk kjæreste som familien ikke kjenner til og når Roro og hans utkårede velger å late som om de går med på familiens planer -uten å informere Roros svenske kjæreste, så tårner problemene seg opp for Roro og hans kompis Måns.

Den svenske regissøren Josef Fares har ikke så mange filmer på sin liste, men de har har er blitt godt mottatt av kritikere og publikum og han har vunnet mange priser og utmerkelser. Jalla! Jalla! er intet unntak og i denne filmen ser vi et av hans varemerker: Han bluker flere familiemedlemmer og bekjente i sine filmer, bl.a. spilles Roro av han egen bror Fares Fares og farsan spilles av, nettopp, faren til de to.

- Odd-Arild Knutsen

JALLA! JALLA!
JALLA! JALLA!
Sverige 2000
Regi: Josef Fares
Medv: Fares Fares, Torkel Petersson, Tuva Novotny
Spilletid: 88 min
Språk: Svensk
Norsk tekst

View Event →
En stjerne blir født
Feb
16
3:00 PM15:00

En stjerne blir født

I fjor kom den fjerde versjonen av A Star is Born med Lady Gaga. Mange husker sikkert den berømte versjonen fra 1954 med Judy Garland. I 1937 sto Janet Gaynor i hovedrollen med regi av William A. Wellman. Filmen er en kommentar om klasseforskjeller som lever opp til sine forventninger.

Bondejenta Esther (Janet Gaynor) fra midt-vesten i Amerika drømmer om å bli en Hollywood-stjerne. Når hun finner veien dit finner hun ut at det er beinhardt å få oppmerksomhet. Hun jobber seg opp og møter en av hennes idoler, Norman Maine (Fredric March). De finner kjærligheten, men hans kamp mot alkoholisme påvirker deres forhold.

- Jennifer Britt Lundberg Hansen

EN STJERNE BLIR FØDT
A STAR IS BORN
USA 1937
Regi: William A. Wellman
Medv: Janet Gaynor, Fredric March, Adolphe Menjou, May Robson, Andy Devine
Spilletid: 111 min
Språk: Engelsk
Utekstet

View Event →
Giganten
Feb
13
to Feb 14

Giganten

Texas gårdeieren Jordan «Bick» Benedict II (Rock Hudson) er i Maryland for å kjøpe hester, da han treffer den vakre og livfulle Leslie Lynnton (Elizabeth Taylor). Over en periode på tre tiår, følger vi deres ekteskaps opp- og nedturer, hvor Leislies rebelske natur går imot Texas tradisjoner, der en kvinne ikke skal dyrke sin uavhengighet. Hun knytter også et nært bekjentskap med den mislikte gårdsgutten Jett Rink (James Dean) og blir uglesett ved å bry seg om områdets mexicansk-amerikanske arbeidere.

Giganten kombinerte to store trender i Hollywoods 50-talls filmer - - den store episke filmen og filmer om sosiale problemer. Basert på Edna Ferber´s 400 siders familiekrønike, fanger filmen bredden av Texas sin historie fra 1920-tallet og inn i 50-tallet der olje overtok storfe som statens store eksportvare. Vevd inn i historien er også temaer rundt rasisme, hvor Leslie sjokkerer sin manns venner og familie med sitt behov for å hjelpe mexiansk-amerikanere og hennes sønn også møter fordommer og utfrysing da han prøver å introdusere sin meksikansk-amerikanske kone i deres rikmanns-kretser.

Filmkritikerne kalte regissør George Stevens tre store 50-talls filmer - - En plass i solen (1951), Shane - den tause rytter (1953) og Giganten (1956) - - hans «Amerikanske Trilogi», hvor hver av de så på forskjellige aspekter ved den amerikanske drømmen gjennom øynene til outsiderne.

- Rune Hennum Nilsen

GIGANTEN
GIANT
USA 1956
Regi: George Stevens
Medv: Elizabeth Taylor, Rock Hudson, James Dean
Spilletid: 201 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

View Event →
Programslipp + Da han møtte henne
Feb
6
9:00 PM21:00

Programslipp + Da han møtte henne

Denne sesongen har vi kuratert filmer innenfor noen spennende og aktuelle temaer. Vi gleder oss til å fortelle dere mer om dette under vårt programslipp!

Kveldens film er When Harry Met Sally (Da han møtte henne) fra 1989. Denne klassikeren fyller 30 år og det ferier vi med gratisvisning etter vårt programslipp. Filmen holder seg fresh den dag i dag og inneholder ikoniske scener, knallsterke replikker og nydelige prestasjoner fra rolleinnehaverne.

Gratis inngang!

DA HAN MØTTE HENNE
WHEN HARRY MET SALLY
USA 1989
Regi: Rob Reiner
Medv: Billy Crystal, Meg Ryan, Carrie Fisher, Bruno Kirby
Spilletid: 95 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

View Event →
Feb
4
8:00 PM20:00

Film- og TV-quiz

Endelig klart for ny quizsesong!
Det blir i Teaterkaféen på HT, med start klokka 20:00.
Quizvertene Odd Arild & Rune er som vanlig fulle av energi og har med seg spørsmål for alle skillsnivåer :D

Pris pr. stk 20,-
Maks 6 pr lag.
Makspris 100,- pr lag.
VIPPS eller cash :D

Sees a!

View Event →