Back to All Events

Fortellingen om prinsesse Kaguya

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Detta är regissören Isao Takahatas femte och senaste film för Studio Ghibli, och igen har vi nöjet att njuta av en unik och rörande berättelse i högklass. I lätt och luftig, ofta minimalistisk, men samtidigt kraftfull akvarellstil berättas historien om den utomvärldsliga prinsessan Kaguya som har sitt ursprung i en japansk folksaga från 900-talet. Dess stil påminner närmast om filmen My Neighbours the Yamadas från 1999, också regisserad av Takahata. Musiken kompletterar filmen och förhöjer upplevelsen på ett strålande vis, något som Studio Ghiblifans är bortskämda med och kommit att förvänta.

- Maja Bergman

En tekniskt intressant detalj är att karaktärerna och resten av omgivningen tecknades smått och sedan förstorades upp. Genom att göra detta fick man linjer med ”kornig” och luftig kvalitet med mycket vitt i, som bidrar till den minimalistiska men samtidigt fångande animationsstilen.

FORTELLINGEN OM PRINSESSE KAGUYA
KAGUYAHIME NO MONOGATARI
Japan 2013
Regi: Isao Takahata
Medv: Aki Asakura, Kengo Kora, Takeo Chii, Nobuko Miyamoto
Spilletid: 137 min
Språk: Japansk
Engelsk tekst

Trivia: I flera scener i filmen kan prinsessan Kaguya, Lady Sagami och Ona ses med flera lager av kimonor som kallas Junihitoe. Både antalet lager och färgningen av de använda lagren dikteras av tillfälle, status och årstiden bäraren befinner sig i.I flera scener i filmen kan prinsessan Kaguya, Lady Sagami och Ona ses med flera lager av kimonor som kallas Junihitoe. Både antalet lager och färgningen av de använda lagren dikteras av tillfälle, status och årstiden bäraren befinner sig i.

Earlier Event: April 18
Mannen som ville bli konge
Later Event: April 25
Det umuliges kunst + regissørbesøk