Back to All Events

Joachim Triers kortfilmer

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Joachim Trier er regnet som en av Norges beste regissører, og er også høyt ansett i utlandet. Filmene hans vises over hele verden, og han har vunnet en rekke priser. Men alle må starte et sted, og vi viser tre av han første kortfilmer, trilogien Pietá, Still og Procter, fra tiden da han var elev ved National Film & Television School of London, 2000-2002. De kan anses som en triologi, det er elementer av samme tematikk og referanser mellom filmene, men de står også fritt for seg selv.

I Pietá står en ung gutts selvmord sentralt. Tilbake står en knust mor, og hans bestevenn. Den er i svart-hvitt, Trier leker seg med kameraet og bruker utsnitt og vinkel til å fremheve filmens budskap og tema. Trier har sagt at han var inspirert av renessansekunsten, og tittelen er en direkte referanse til Michelangelos kjente skulptur, Pietá, av jomfru Maria med sin døde sønn i fanget.

I Still faller en mann om midt i en park med akutt hjerteinfarkt. I minuttene som følger ser han fragmenter av sitt liv, gamle minner, ambisjoner han aldri fikk realisert, tapt kjærlighet. Hva står man igjen med når livet brått ser ut til å være slutt?

Procter, hovedpersonen i siste film med samme navn, finner en video etterlatt av sin avdøde nabo. Filmen viser naboen som gjør enkle, hverdagslige ting, igjen og igjen. Den viser også selvmordet, og Procter bli besatt av å forstå mer av naboens liv, hvorfor han lagde filmene, og kanskje også hvorfor han valgte å ta sitt eget liv. Filmen kan virke noe enklere i sin stil enn de to andre, men den har et dypere budskap det kan ta tid å oppdage.

- Giske Gjernes

Vi vil bryte ned skillet, som vi mener er konstruert, mellom den intellektuelle og emosjonelle opplevelsen. Det intellektuelle og emosjonelle henger sammen
— Trier, 2007

PIETÀ
Storbritannia 2000
Regi: Joachim Trier
Medv: David Birkin, Dick Fontaine, Leo Gregory, Caroline Langrishe, Greg Sheffield, Christopher Sutton
Spilletid: 19 min
Språk: Engelsk

STILL
Storbritannia 2001
Regi: Joachim Trier
Medv: Peter Bayliss, Jamie Bradley, David de Keyser, Stuart Fox, Rachel Kirby
Spilletid: 20 min
Språk: Engelsk

PROCTER
Norge/Storbritannia 2002
Regi: Joachim Trier
Medv: Ray Eves, Maggie Holland, Michael Hucks, Derek Hutchinson, John Joyce, Zoe Thorne
Spilletid: 18 min
Språk: Engelsk

Trivia: Eskil Vogt, av mange kjent som Triers faste med-manusforfatter, kan skimtes i en scene i Still, der han passerer det unge kjæresteparet rett ved en fotoautomat. Den samme fotoautomaten er sentral i en av Vogts egne, prisbelønte filmer.

Earlier Event: April 11
Født i går
Later Event: April 16
Film- og TV-quiz