Back to All Events

Orlando

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Være mann eller kvinne? Er det noen forskjell? Orlando (1992) er en britisk film basert på Virginia Woolf sin novelle med samme navn. Filmen begynner på dødsleiet til Dronning Elisabet I hvor hun ber den androgyne adelsmannen Orlando (spilt av Tilda Swinton) om et siste ønske; “Do not fade. Do not wither. Do not grow old.” Fra den dag eldes ikke Orlando og vi følger ham/henne gjennom 400 år med engelsk historie. Hvordan forandres jeg-et gjennom århundrer? Gjennom disse årene, er Orlando en mann, en kvinne (våkner opp en dag forvandlet!), rik og fattig. Filmen tar opp mye av den samme tematikken som Woolf fokuserte på i sitt forfatterskap; kjønnsroller og klassesamfunn. I hvor stor grad bestemmes din identitet av ditt kjønn? Hva forventer samfunnet av deg? Hvordan bryter man fri? I tillegg til mange viktige tema, er den fylt med vittige kommentarer og glitrende skuespill. Tilda Swinton spiller superb både som mann og kvinne ikledd noen av de mest fantastiske kostymer (fikk Oscar nominasjon for beste kostyme design). Visuelt er filmen en nytelse, som ville gjort Virginia Woolf stolt!

- Isak Furu Krogstad

She’s lived for 400 years and hardly aged a day; but, because this is England, everyone pretends not to notice.

ORLANDO
Storbritannia/Frankrike/Italia/Nederland/Russland 1992
Regi: Sally Potter
Medv: Tilda Swinton, Billy Zane, Lothaire Bluteau, John Wood, Charlotte Valandrey
Spilletid: 93 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: For hver stor forvandling Orlando går igjennom, forandrer øyefargen til Tilda Swinton seg!

Earlier Event: March 5
Film- og TV-quiz
Later Event: March 10
Arven