Back to All Events

Strange Days

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Los Angeles 1999. Et nytt årtusen står for døren. I kjølvannet av drapet på den politisk engasjerte rapperen Jeriko One er forholdet mellom byens svarte befolkning og politiet nært bristepunktet. Lenny Nero (Ralph Fiennes) er svartebørshandler som selger SQUID-videoer, en ulovlig teknologi som lar seeren føle og se alt gjennom øynene til personen som har tatt det opp. Nero blir mot bedre viten sugd inn i konflikten og sitter på nøkkelen som kan forhindre eller utløse et opprør.

Da Strange Days kom ut i 1995 var det en gigantisk flopp som satt Kathryn Bigelows (Hurt Locker, Zero Dark Thirty) karriere på vent. Både filmen og Bigelow har de seneste årene fått en kritisk renessanse. Filmen er ubestridelig et produkt av 90-tallet, og trekker inspirasjon fra alt fra Rodney King-opptøyene i LA i 1992 til OJ Simpson-saken. Filmens tematikk er allikevel svært relevant i dag, og tar opp temaer som politivold, voldtekt, rasisme og maktmisbruk. Filmens SQUID-scener er filmet i førsteperson og gir flere øyeblikk et sterkt voyeuristisk og ubehagelig preg.

- Carl Arne Løchen Arnesen

Cheer up. The world’s about to end in ten minutes anyway.

STRANGE DAYS
USA 1995
Regi: Kathryn Bigelow
Medv: Ralph Fiennes, Angela Bassett, Juliette Lewis, Tom Sizemore, Michael Wincott
Spilletid: 145 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Filmen var et samarbeid mellom Bigelow og hennes tidligere ektemann James Cameron, som var en av manusforfatterne.

Earlier Event: March 10
Arven
Later Event: March 17
Nattsvermeren