Back to All Events

Yi Yi

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Taipei, Taiwan. En velstående middelklassefamilie i endring: En bestemor i koma, en mor grepet av eksistensiell angst, en sønn for ung for engstelse, en datters avdekking av voksenlivets kompleksitet, og en fars gjenforening med sin fordums kjærlighet. Yi Yi (2000), med alle sine sammenflettede, parallelle historier, er et monument til dagliglivets store og små øyeblikk. Den illustrerer vår alles ensomhet eller snarere heller egentid, og presterer mesterstykker av regi og foto.

Taiwansk sosialrealisme lyder nok eksotisk eller fjernt for de fleste, men slik Taipei anno 2000 fremstilles i Edward Yangs film er verken den eller dens innbyggere så helt ulik våre vestlige metropoler. En yrende storby med travle veier og kontorbygg, opplyst av fluorescerende lysstoffrør er kjent for de fleste. Religion ligger stort sett i periferien. Ensomhet og melankoli i en urban setting hvor alle er «alene sammen», isolert i umiddelbar nærhet til hverandre, kan fort lyde klisjefylt. Her treffer Yi Yi balansen nokså perfekt. Selv med sitt følbare slør av søvnig melankoli er hvert øyeblikk ektefølt og i absolutt mangel på pretensjon. Den legger ikke skjul på humoren i historiens bleke situasjoner, eller karakterenes mindre presentable egenskaper og hjelpeløse naivitet. Bruken av stillestående kamera gir seeren følelsen av å være en utenforstående titter, som spionerer inn i dagliglivet og alle dets private, ensomme øyeblikk. Stilen lar oss på sitt eget vis relatere til karakterene og deres situasjoner på en veldig særegen intim måte.

Yi Yi er regisør Edward Yangs siste spillefilm før hans død i 2007. Filmen vant prisen for best regi ved filmfestivalen i Cannes, og regnes som hans magnum opus. Yi Yi utforsker hverdagslivet, angst, arv, mening og død med betryggende varme og humor. Tittlen kan gjerne oversettes som «en etter en» og refererer til slektens generasjoner og historiers gjentagelser. Vi må alle lære livet å kjenne, gjennomgå uforutsette opplevelser og riter, og gnure på anger. Men som familiefaren NJ resonnerer: «If I had done things differently, everything might have turned out about the same». Mykner brodden litt på den menneskelige eksistens ulidelighet.

- Bergen Filmklubb

If I had done things differently, everything might have turned out about the same.

YI YI
Taiwan/Japan 2000
Regi: Edward Yang
Medv: Wu Nien-jen, Elaine Jin, Issey Ogata, Kelly Lee, Jonathan Chang
Spilletid: 173 min
Språk: Mandarin
Norsk tekst

Trivia: Regissør Edward Yang ble interessert i film i ung alder, men så ikke på det som en mulig karriere. Han tok en mastergrad i elektroteknikk i Florida og jobbet i feltet i noen år før interessen hans for film ble vekket igjen og han skiftet karriere.

Earlier Event: March 19
Film- og TV-quiz
Later Event: March 24
Med alle midler