Lidenskapens vinger
May
9
9:00 PM21:00

Lidenskapens vinger

Engelen Damiel (Ganz) er en av mange engler som våker over Berlins befolkning, lytter til deres tanker og trøster de som trenger hjelp. Men en dag møter Damiel trapesartisten Marion. Han velger å bli en vanlig dødelig for å erfare menneskelige behov i alt fra sult til kjærlighet sammen med Marion.

Filmen ble godt mottatt både av publikum og kritikerne da den kom. I dag er den ofte å finne på lister over de beste filmene fra åttitallet. City of Angels fra 1998 er en remake av denne filmen.

- Odd-Arild Knutsen

To smoke, and have coffee - and if you do it together, it’s fantastic.

LIDENSKAPENS VINGER
DER HIMMEL ÜBER BERLIN
Vest-Tyskland/Frankrike 1987
Regi: Wim Wenders
Medv: Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Curt Bois, Peter Falk
Spilletid: 128 min
Språk: Tysk/Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Under innspillingen måtte de bygge to modeller av Berlinmuren, siden det var forbudt å filme den.

View Event →
Funny Girl
May
5
3:00 PM15:00

Funny Girl

Hvis du lurer på hva som gjorde Barbra Streisand kjent så er Funny Girl av William Wyler svaret. Hennes tolkning av komikeren Fanny Brice gjorde Streisand til en kjempestjerne på slutten av 60-tallet. Rollen ga henne både en Oscar og en Golden Globe for beste skuespillerinne. Streisand spilte hovedrollen i den originale musikalen på Broadway i 1964, som sangen “Don’t rain on my parade” er kjent fra. Den samme musikken oversettes meget bra fra scenen til storskjermen. Denne biografiske, romantiske og musikalske dramakomedien er en klassiker. Vi følger en historie løst basert på livet til Fanny Brice, fra hennes gryende berømmelse til hennes forhold med Nick Arnstein (Omar Sharif).

- Jennifer Britt Lundberg Hansen

Hello, gorgeous.

FUNNY GIRL
USA 1968
Regi: William Wyler
Medv: Barbra Streisand, Omar Sharif, Kay Medford, Anne Francis, Walter Pidgeon
Spilletid: 151 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Barbra Streisand var medlem av filmakademiet når hun ble nominert til Oscar, og stemte på seg selv. Hvis hun ikke hadde gjort det, ville det vært uavgjort mellom henne og Katharine Hepburn i kategorien beste skuespillerinne.

View Event →
Herrer liker blonde piker
May
2
9:00 PM21:00

Herrer liker blonde piker

Dorothy (Russel) og Lorelei (Monroe) er bestevenninner. Begge jobber som showgirls, men der stopper også likheten. Brunetten Dorothy har beina på jordet og avskyr menn som skryter av sin rikdom, mens blondinen Lorelei elsker diamanter og menn med penger.

Sammen reiser de til Paris, der Lorelei har planer om å gifte seg med rikmannssønnen Gus. Det de ikke vet, er at Gus' far har leid inn en privatdetektiv som prøver å fotografere Lorelei i kompromitterende situasjoner...

Filmen bygger på en musikal med samme navn, som igjen bygger på en roman fra tyvetallet. Romanen er blitt filmatisert flere ganger.

- Odd-Arild Knutsen

I can be smart when it’s important, but most men don’t like it.

HERRER LIKER BLONDE PIKER
GENTLEMEN PREFER BLONDES
USA 1953
Regi: Howard Hawks
Medv: Jane Russell, Marilyn Monroe, Charles Coburn, Elliott Reid, Tommy Noonan
Spilletid: 91 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

Trivia: Under innspillingen av en scene falt Jane Russel i et basseng ved et uhell. Regissøren valgte å beholde opptaket i filmen.

View Event →
Labyrint
Apr
28
3:00 PM15:00

Labyrint

Filmen blev aldrig någon omedelbar kassasuccé, men har visat sig vara en ”late bloomer” som med tiden har fått en solid kultstatus med fans i alla åldrar. Nu finns även en novell, manga, ett tidigt dataspel, en efterföljare är på väg och filmen har en stor fanskara på internet. I rollen som den karismatiska och lite smått obehagliga Goblin King var både Sting, Prince, Mick Jagger och Michael Jackson påtänkta, men valet föll på David Bowie och det är svårt att tänka sig någon bättre som ledare över de luriga (av en kritiker kallade) ”goth muppets” som gör sitt bästa för att lägga krokben för vår protagonist, spelad av den då 14 åriga Jennifer Connelly.

- Maja Bergman

Sarah: Okay, let’s handle this thing logically. What exactly have you sworn?
Didymus: I have sworn with my life’s blood, none shall pass this way without *my* permission!
Sarah: Well... May we have your permission?
Didymus: Well I, uh... I... that is, uh... hm... Yes?

LABYRINT
LABYRINTH
Storbritannia/USA 1986
Regi: Jim Henson
Medv: David Bowie, Jennifer Connelly, Toby Froud, Shelley Thompson, Christopher Malcolm
Spilletid: 101 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

Trivia: Manuset blev ändrat och omskrivet minst 25 gånger mellan 1983-85 och det slutgiltiga manuset var inte färdigt kort innan filminspelningarna startade.

View Event →
Det umuliges kunst + regissørbesøk
Apr
25
9:00 PM21:00

Det umuliges kunst + regissørbesøk

Italieneren Eugenio Barba kom til Norge på 50-tallet, og i 1964 startet han opp en type teater Norge ikke hadde sett før – Odin Teatret. Etter en tid i Oslo, dro teatergruppen videre til Holstebro i Danmark, som tidligere var kjent som «Danmarks kjedeligste by». Gjennom tiden i Holstebro, utviklet gruppen seg til å bli respektert og verdenskjent, og takket være deres tilværelse fikk Holstebro den nye tittelen «Kulturbyen». I dag regnes Barba som en av det moderne teatrets store fornyere, og en av hans metoder for å holde gruppen i gang, er å fremprovosere «jordskjelv» som endrer relasjonene i teatergruppen fullstendig.

Det umuliges kunst er en dokumentar av Elsa Kvamme, som er en tidligere skuespiller i Odin Teatret. Filmen forteller Barbas historie, og viser hva som driver ham og hvordan han har klart å holde den lille teatergruppen levende i over 50 år. Vi får følge ham tilbake til Oslo der Odin Teatret ble født, til Opole hvor Growskis «fattige teater» utviklet en ny, fysisk spillestil, og til Holstebro, som gikk fra å være en kjedelig dansk by til å bli kjent som en kulturby.

Visningen er et samarbeid mellom Vårscenefest Tromsø Scenekunstfestival og Tromsø filmklubb.

- Pia Bondø

Teatret er en handling; du kan gjøre noe, du kan bruke dine krefter, du kan skape sammen med andre mennesker – i stedet for å bli et pessimistisk individ.

DET UMULIGES KUNST
Norge 2017
Regi: Elsa Kvamme
Medv: Eugenio Barba, Torgeir Wethal, Iben Nagel Rasmussen, Roberta Carreri, Tage Larsen
Spilletid: 66 min
Språk: Norsk / Engelsk / Italensk/ Dansk

Trivia: Barba grunnla Odin Teater fordi han ikke fikk jobb ved de etablerte scenene i Oslo. Teatergruppa ble invitert til Holstebro på bakgrunn av den første produksjonen deres, Ornitofilene av Jens Bjørneboe.

View Event →
Fortellingen om prinsesse Kaguya
Apr
21
3:00 PM15:00

Fortellingen om prinsesse Kaguya

Detta är regissören Isao Takahatas femte och senaste film för Studio Ghibli, och igen har vi nöjet att njuta av en unik och rörande berättelse i högklass. I lätt och luftig, ofta minimalistisk, men samtidigt kraftfull akvarellstil berättas historien om den utomvärldsliga prinsessan Kaguya som har sitt ursprung i en japansk folksaga från 900-talet. Dess stil påminner närmast om filmen My Neighbours the Yamadas från 1999, också regisserad av Takahata. Musiken kompletterar filmen och förhöjer upplevelsen på ett strålande vis, något som Studio Ghiblifans är bortskämda med och kommit att förvänta.

- Maja Bergman

En tekniskt intressant detalj är att karaktärerna och resten av omgivningen tecknades smått och sedan förstorades upp. Genom att göra detta fick man linjer med ”kornig” och luftig kvalitet med mycket vitt i, som bidrar till den minimalistiska men samtidigt fångande animationsstilen.

FORTELLINGEN OM PRINSESSE KAGUYA
KAGUYAHIME NO MONOGATARI
Japan 2013
Regi: Isao Takahata
Medv: Aki Asakura, Kengo Kora, Takeo Chii, Nobuko Miyamoto
Spilletid: 137 min
Språk: Japansk
Engelsk tekst

Trivia: I flera scener i filmen kan prinsessan Kaguya, Lady Sagami och Ona ses med flera lager av kimonor som kallas Junihitoe. Både antalet lager och färgningen av de använda lagren dikteras av tillfälle, status och årstiden bäraren befinner sig i.I flera scener i filmen kan prinsessan Kaguya, Lady Sagami och Ona ses med flera lager av kimonor som kallas Junihitoe. Både antalet lager och färgningen av de använda lagren dikteras av tillfälle, status och årstiden bäraren befinner sig i.

View Event →
Mannen som ville bli konge
Apr
18
9:00 PM21:00

Mannen som ville bli konge

To eventyrlystne og lovløse britiske offiserer (Sean Connery og Michael Caine) i India synes landet er for lite for dem. De bestemmer seg for å legge militærkarrieren bak seg og heller søke lykken. Lykken er i deres øyne å reise inn i dypeste Himalaya, til det sagnomsuste kongeriket Kafiristan og slå seg opp som herskere der. De legger ut på en farefull og sensasjonell ferd gjennom fjellene, men vil de noen gang nå frem og hva vil i så fall møte dem der?

The Man Who Would Be King er basert på en historie av Rudyard Kipling. Filmen er en skikkelig eventyrfilm i beste Indiana Jones-stil, fylt med humor og spenning i vakre kulisser. Samtidig kaster den allikevel et skråblikk på britisk kolonialisme. I en tid hvor de store eventyrfilmene gjerne var mer storslagen og seriøse skiller denne seg ut som en skikkelig humørspreder. Høydepunktet i filmen er nok det fantastiske samspillet og kameraderiet mellom Michael Caine og Sean Connery i et av filmhistoriens største eventyr.

- Carl Arne Løchen Arnesen

Adventure in all its glory!

MANNEN SOM VILLE BLI KONGE
THE MAN WHO WOULD BE KING
Storbritannia/USA 1975
Regi: John Huston
Medv: Sean Connery, Michael Caine, Christopher Plummer, Saeed Jaffrey, Shakira Caine
Spilletid: 129 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: John Huston prøvde å få laget filmen i over 20 år, og planen var i utgangspunktet å ha Humphrey Bogart i en av hovedrollene.

View Event →
Joachim Triers kortfilmer
Apr
14
3:00 PM15:00

Joachim Triers kortfilmer

Joachim Trier er regnet som en av Norges beste regissører, og er også høyt ansett i utlandet. Filmene hans vises over hele verden, og han har vunnet en rekke priser. Men alle må starte et sted, og vi viser tre av han første kortfilmer, trilogien Pietá, Still og Procter, fra tiden da han var elev ved National Film & Television School of London, 2000-2002. De kan anses som en triologi, det er elementer av samme tematikk og referanser mellom filmene, men de står også fritt for seg selv.

I Pietá står en ung gutts selvmord sentralt. Tilbake står en knust mor, og hans bestevenn. Den er i svart-hvitt, Trier leker seg med kameraet og bruker utsnitt og vinkel til å fremheve filmens budskap og tema. Trier har sagt at han var inspirert av renessansekunsten, og tittelen er en direkte referanse til Michelangelos kjente skulptur, Pietá, av jomfru Maria med sin døde sønn i fanget.

I Still faller en mann om midt i en park med akutt hjerteinfarkt. I minuttene som følger ser han fragmenter av sitt liv, gamle minner, ambisjoner han aldri fikk realisert, tapt kjærlighet. Hva står man igjen med når livet brått ser ut til å være slutt?

Procter, hovedpersonen i siste film med samme navn, finner en video etterlatt av sin avdøde nabo. Filmen viser naboen som gjør enkle, hverdagslige ting, igjen og igjen. Den viser også selvmordet, og Procter bli besatt av å forstå mer av naboens liv, hvorfor han lagde filmene, og kanskje også hvorfor han valgte å ta sitt eget liv. Filmen kan virke noe enklere i sin stil enn de to andre, men den har et dypere budskap det kan ta tid å oppdage.

- Giske Gjernes

Vi vil bryte ned skillet, som vi mener er konstruert, mellom den intellektuelle og emosjonelle opplevelsen. Det intellektuelle og emosjonelle henger sammen
— Trier, 2007

PIETÀ
Storbritannia 2000
Regi: Joachim Trier
Medv: David Birkin, Dick Fontaine, Leo Gregory, Caroline Langrishe, Greg Sheffield, Christopher Sutton
Spilletid: 19 min
Språk: Engelsk

STILL
Storbritannia 2001
Regi: Joachim Trier
Medv: Peter Bayliss, Jamie Bradley, David de Keyser, Stuart Fox, Rachel Kirby
Spilletid: 20 min
Språk: Engelsk

PROCTER
Norge/Storbritannia 2002
Regi: Joachim Trier
Medv: Ray Eves, Maggie Holland, Michael Hucks, Derek Hutchinson, John Joyce, Zoe Thorne
Spilletid: 18 min
Språk: Engelsk

Trivia: Eskil Vogt, av mange kjent som Triers faste med-manusforfatter, kan skimtes i en scene i Still, der han passerer det unge kjæresteparet rett ved en fotoautomat. Den samme fotoautomaten er sentral i en av Vogts egne, prisbelønte filmer.

View Event →
Født i går
Apr
11
9:00 PM21:00

Født i går

Judy Holliday made a huge impression on Katharine Hepburn in Adam’s Rib (1949), which led to her being cast in this comedy classic from 1950. Born Yesterday is sort of a Pygmalion (1938) tale where a man transforms a ditzy woman to an intelligent one. Directed by George Cukor, this film set the stage for him to later direct a similar story, the more well known My Fair Lady (1964). Coupled with a great screenplay, this movie is not to be missed. In Born Yesterday, an unmannered business tycoon tutors his ex-mistress in order to buy himself some congressmen. His plan backfires when Billie Dawn (Holliday) becomes more educated and realizes that Harry Brock (Broderick Crawford) is nothing but a crook. The performance earned Judy Holliday an Academy Award for Best Actress.

- Jennifer Britt Lundberg Hansen

Because when ya steal from the government, you’re stealing from yourself, ya dumb ox.

FØDT I GÅR
BORN YESTERDAY
USA 1950
Regi: George Cukor
Medv: Judy Holliday, Broderick Crawford, William Holden
Spilletid: 103 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: The film was picketed by veterans in New York and New Jersey as she was investigated by the FBI for allegations of being a communist. She was advised to play dumb in a Senate hearing in 1952, and did so very well. Very much like in this film.

View Event →
Train to Busan
Apr
7
3:00 PM15:00

Train to Busan

Train to Busan er en sørkoreansk zombieapokalypsefilm fra regissør Sang-ho Yeon som fra tidligere har flere animasjonsfilmer bak seg. Premieren var på filmfestivalen i Cannes i mai 2016. Tre måneder senere ble Train to Busan den første koreanske filmen det året som trakk mer enn 10 millioner kinobesøkende. Vi følger Seok-woo og hans datter som i anledning hennes bursdag reiser til Busan for å treffe moren. En kvinne med bitemerker og spasmer kommer seg på toget, og turen blir raskt et mareritt. Med raske actionfylte scener utvikler det seg til en massakre der både de levende og de døde får gjennomgå. Det er bare å sette seg til rette i stolen med popkorn og nyte hordene av zombier som herjer.

- Jørgen Jensen Ribe

Liv eller død, hvem overlever?
Dette er spørsmålet de reisende på toget til Busan konfronteres med idet passasjer etter passasjer blir brutalt drept og våkner til liv igjen som zombier.

TRAIN TO BUSAN
BUSANHAENG
Sør-Korea 2016
Regi: Sang-ho Yeon
Medv: Gong Yoo, Ma Dong-seok, Jung Yu-mi, Kim Su-an, Kim Eui-sung
Spilletid: 118 min
Språk: Koreansk
Engelsk tekst

Trivia: Det er den første sørkoreanske filmen som ble vist i India på fire språk: Hindi, Engelsk, Tamil og Telugu, men ikke på koreansk. Sang-ho Yeon regisserte animasjonsfilmen Seoul Station der handlingen utspiller seg en dag før Train to Busan.

View Event →
Velkommen, Mr. Chance
Apr
4
9:00 PM21:00

Velkommen, Mr. Chance

Peter Sellers spiller Chance, en enkel mann som hele sitt liv har vært gartner for en velstående mann i Washington DC. Når han blir tvunget til å forlate hjemmet og vandrer ut i byen for første gang endres livet hans dramatisk. Gjennom en serie av hendelser gir han et inntrykk av å være en høyt utdannet og veltalende mann. I hans enkle fremtoning og utsagn finner andre mennesker dype budskap og refleksjon. Filmen er nedtonet og utspilles sakte scene for scene, men er også morsom når protagonisten settes i situasjoner han absolutt ikke har erfaring med. Kontrasten mellom Chance og menneskene han omgir seg med er stor. De underliggende antakelsene som gjøres om ham driver historien videre. Peter Sellers er kjent for mange i en mer energisk rolle som Inspektør Clouseau fra Pink Panther-filmene. I Being There spiller han rollen som enkel og stillferdig på en overbevisende måte. Dette er en kritikerrost og interessant film.

- Jørgen Jensen Ribe

Filmen vises i samarbeid med sosiologforeningen i Tromsø.

En enkel mann begir seg ut i verden. Med sin stillferdige fremtoning og naive vesen gir han menneskene han møter større innsikt i seg selv.

VELKOMMEN, MR. CHANCE
BEING THERE
USA/Vest-Tyskland 1979
Regi: Hal Ashby
Medv: Peter Sellers, Shirley MacLaine, Melvyn Douglas, Jack Warden, Richard Dysart
Spilletid: 130 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Filmen er inkludert i American Film Institute sin liste over de 100 morsomste amerikanske filmer. På gravsteinen til Peter Sellers står et sitat fra Being There: Life is a state of mind.

View Event →
Med alle midler
Mar
24
3:00 PM15:00

Med alle midler

Touch of Evil regnes som en sen film noir. Den kom i 1958 da mange regnet genren som død. Likevel greier Orson Welles å tilføre nye elementer: Ved hjelp av nyskapende fotografering, suveren bruk av locations og overbevisende skuespillerprestasjoner, skaper han en intens og spennende krimfilm. Orson Welles spiller selv en av hovedrollene i filmen som den korrupte politisjefen Quinland

Det er en dyster historie Touch of Evil formidler. Her finnes hele repertoaret av mørke ingredienser; narkotika, korrupsjon, mord og rasisme. Filmen åpner med en eksplosjon på grensen mellom Mexico og USA. En bil blir blåst i filler, og en rik amerikaner og elskerinnen hans omkommer.

Fra dette utgangspunktet blir Touch of Evil etter hvert et oppgjør mellom to høyst forskjellige politifolk. Hank Quinland (Orson Welles) er politisjef på den amerikanske siden av grensen. Mike Vargas (Charles Heston) er meksikansk narkotikaagent som ved en tilfeldighet blir vitne til eksplosjonen. Han bestemmer seg for å bli på stedet og delta i etterforskningen. Mens Vargas er en strømlinjeformet politimann som følger lovens bokstav, har Quinland sin høyst private tolkning av rett og galt. En av hans spesialiteter er å plante bevismateriale for å kunne foreta arrestasjoner. Vargas kommer på sporet av Quinlands tvilsomme metoder. Det utvikler seg til en kamp på liv og død mellom de to politifolkene, hvor Quinland gjør sitt beste for å ta knekken på Vargas.

- Trondheim Filmklubb

A policeman’s job is only easy in a police state.

MED ALLE MIDLER
TOUCH OF EVIL
USA 1958
Regi: Orson Welles
Medv: Charlton Heston, Janet Leigh, Orson Welles, Joseph Calleia, Akim Tamiroff
Spilletid: 111 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

Trivia: I rollen som Hank Quinlan hadde Orson Welles på seg 30kg med ulike proteser, en falsk nese og masse sminke for å se eldre og korpulent ut.

View Event →
Yi Yi
Mar
21
9:00 PM21:00

Yi Yi

Taipei, Taiwan. En velstående middelklassefamilie i endring: En bestemor i koma, en mor grepet av eksistensiell angst, en sønn for ung for engstelse, en datters avdekking av voksenlivets kompleksitet, og en fars gjenforening med sin fordums kjærlighet. Yi Yi (2000), med alle sine sammenflettede, parallelle historier, er et monument til dagliglivets store og små øyeblikk. Den illustrerer vår alles ensomhet eller snarere heller egentid, og presterer mesterstykker av regi og foto.

Taiwansk sosialrealisme lyder nok eksotisk eller fjernt for de fleste, men slik Taipei anno 2000 fremstilles i Edward Yangs film er verken den eller dens innbyggere så helt ulik våre vestlige metropoler. En yrende storby med travle veier og kontorbygg, opplyst av fluorescerende lysstoffrør er kjent for de fleste. Religion ligger stort sett i periferien. Ensomhet og melankoli i en urban setting hvor alle er «alene sammen», isolert i umiddelbar nærhet til hverandre, kan fort lyde klisjefylt. Her treffer Yi Yi balansen nokså perfekt. Selv med sitt følbare slør av søvnig melankoli er hvert øyeblikk ektefølt og i absolutt mangel på pretensjon. Den legger ikke skjul på humoren i historiens bleke situasjoner, eller karakterenes mindre presentable egenskaper og hjelpeløse naivitet. Bruken av stillestående kamera gir seeren følelsen av å være en utenforstående titter, som spionerer inn i dagliglivet og alle dets private, ensomme øyeblikk. Stilen lar oss på sitt eget vis relatere til karakterene og deres situasjoner på en veldig særegen intim måte.

Yi Yi er regisør Edward Yangs siste spillefilm før hans død i 2007. Filmen vant prisen for best regi ved filmfestivalen i Cannes, og regnes som hans magnum opus. Yi Yi utforsker hverdagslivet, angst, arv, mening og død med betryggende varme og humor. Tittlen kan gjerne oversettes som «en etter en» og refererer til slektens generasjoner og historiers gjentagelser. Vi må alle lære livet å kjenne, gjennomgå uforutsette opplevelser og riter, og gnure på anger. Men som familiefaren NJ resonnerer: «If I had done things differently, everything might have turned out about the same». Mykner brodden litt på den menneskelige eksistens ulidelighet.

- Bergen Filmklubb

If I had done things differently, everything might have turned out about the same.

YI YI
Taiwan/Japan 2000
Regi: Edward Yang
Medv: Wu Nien-jen, Elaine Jin, Issey Ogata, Kelly Lee, Jonathan Chang
Spilletid: 173 min
Språk: Mandarin
Norsk tekst

Trivia: Regissør Edward Yang ble interessert i film i ung alder, men så ikke på det som en mulig karriere. Han tok en mastergrad i elektroteknikk i Florida og jobbet i feltet i noen år før interessen hans for film ble vekket igjen og han skiftet karriere.

View Event →
Nattsvermeren
Mar
17
3:00 PM15:00

Nattsvermeren

I Silence of the Lambs følger vi FBI-lærling Clarice Starling i jakten på den brutale seriemorderen Buffalo Bill, som dreper unge kvinner, og flår dem for å sy sin egen kvinnedrakt. Underveis får Clarice råd av kannibalen Hannibal Lecter, som er kåret til filmhistoriens beste skurk av det amerikanske filminstituttet. Filmen er basert på den andre romanen hvor Lecter er med, skrevet av Thomas Harris. Den første romanen med Lecter var Red Dragon som ble filmatisert i 1986 under navnet Manhunter, med Brian Cox som Lecter. Cox’ tolkning av karakteren ble ikke like ikonisk som Hopkins’, og i 2002 ble Red Dragon med Hopkins spilt inn.

Silence of the Lambs er grotesk, intelligent og spennende, og er inkludert i et utvalg filmer som det amerikanske nasjonalbiblioteket anser som kulturelt, estetisk og historisk betydningsfulle. Den blir stadig analysert, spesielt i forhold til kvinnerollene i filmen, både ofrene, og heltinnen. Jodie Foster vant Oscar for sin tolkning av Clarice Starling, og Anthony Hopkins vant for Hannibal Lecter, i tillegg til at filmen vant for beste film, beste regi og beste tilrettelagte manus.  En must-see for uinnvidde, og en see-again for alle fans.  

- Giske Gjernes 

I do wish we could chat longer, but I’m having an old friend for dinner.
— Hannibal Lecter

NATTSVERMEREN
THE SILENCE OF THE LAMBS
USA 1991
Regi: Jonathan Demme
Medv: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Ted Levine
Spilletid: 118 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Da Anthony Hopkins først fikk tilsendt manuset, trodde han det var en barnefilm, på grunn av den uskyldige tittelen.

View Event →
Strange Days
Mar
14
9:00 PM21:00

Strange Days

Los Angeles 1999. Et nytt årtusen står for døren. I kjølvannet av drapet på den politisk engasjerte rapperen Jeriko One er forholdet mellom byens svarte befolkning og politiet nært bristepunktet. Lenny Nero (Ralph Fiennes) er svartebørshandler som selger SQUID-videoer, en ulovlig teknologi som lar seeren føle og se alt gjennom øynene til personen som har tatt det opp. Nero blir mot bedre viten sugd inn i konflikten og sitter på nøkkelen som kan forhindre eller utløse et opprør.

Da Strange Days kom ut i 1995 var det en gigantisk flopp som satt Kathryn Bigelows (Hurt Locker, Zero Dark Thirty) karriere på vent. Både filmen og Bigelow har de seneste årene fått en kritisk renessanse. Filmen er ubestridelig et produkt av 90-tallet, og trekker inspirasjon fra alt fra Rodney King-opptøyene i LA i 1992 til OJ Simpson-saken. Filmens tematikk er allikevel svært relevant i dag, og tar opp temaer som politivold, voldtekt, rasisme og maktmisbruk. Filmens SQUID-scener er filmet i førsteperson og gir flere øyeblikk et sterkt voyeuristisk og ubehagelig preg.

- Carl Arne Løchen Arnesen

Cheer up. The world’s about to end in ten minutes anyway.

STRANGE DAYS
USA 1995
Regi: Kathryn Bigelow
Medv: Ralph Fiennes, Angela Bassett, Juliette Lewis, Tom Sizemore, Michael Wincott
Spilletid: 145 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Filmen var et samarbeid mellom Bigelow og hennes tidligere ektemann James Cameron, som var en av manusforfatterne.

View Event →
Arven
Mar
10
3:00 PM15:00

Arven

I dette norske dramaet fra 1979 dør skipsrederen og forretningsmannen Kai Skaug bare 54 år gammel. Familien Skaug samles i begravelsen, og arven skal fordeles. Ryktene sier at den vellykkede forretningsmannen har donert alt til landsforeningen mot kreft, da han var både enkemann og barnløs. Lettelsen brer seg blant slektningene når testamentet leses opp; formuen skal fordeles på resten av Skaug-familien, akkurat slik de hadde håpet på. Men det er på én betingelse: Den etterlatte forretningen, et skipsrederi, må drives videre av slektningene - ellers vil hele arven bortfalle. De går inn for å drive rederiet som en samlet familie, men komplikasjoner og tragedier oppstår når ting ikke går helt etter planen.

Arven er regissert av Anja Breien og er valgt ut til temaet «Kvinnelig regissør» i forbindelse med kvinnedagen den 8. mars. Under Filmfestivalen i Cannes ble filmen nominert til Gullpalmen, og vant en pris i klassen Special Mention. Arven stakk også av med to priser under Rouen Nordic Film Festival. Sammen med Breiens andre filmsuksesser som Voldtekt og Hustruer, regnes Arven som en av de store norske klassikerne.

- Pia Bondø

I den siste tiden har jeg ofte tenkt at blod er tykkere enn vann - og at det alltid vil være det.

ARVEN
Norge 1979
Regi: Anja Breien
Medv: Espen Skjønberg, Anita Björk, Häge Juve, Jan Hårstad
Spilletid: 95 min
Språk: Norsk
Utekstet

Trivia: Regissør Anja Breiens filmer kjennetegnes av et klart samfunnsmessig engasjement.

View Event →
Orlando
Mar
7
9:00 PM21:00

Orlando

Være mann eller kvinne? Er det noen forskjell? Orlando (1992) er en britisk film basert på Virginia Woolf sin novelle med samme navn. Filmen begynner på dødsleiet til Dronning Elisabet I hvor hun ber den androgyne adelsmannen Orlando (spilt av Tilda Swinton) om et siste ønske; “Do not fade. Do not wither. Do not grow old.” Fra den dag eldes ikke Orlando og vi følger ham/henne gjennom 400 år med engelsk historie. Hvordan forandres jeg-et gjennom århundrer? Gjennom disse årene, er Orlando en mann, en kvinne (våkner opp en dag forvandlet!), rik og fattig. Filmen tar opp mye av den samme tematikken som Woolf fokuserte på i sitt forfatterskap; kjønnsroller og klassesamfunn. I hvor stor grad bestemmes din identitet av ditt kjønn? Hva forventer samfunnet av deg? Hvordan bryter man fri? I tillegg til mange viktige tema, er den fylt med vittige kommentarer og glitrende skuespill. Tilda Swinton spiller superb både som mann og kvinne ikledd noen av de mest fantastiske kostymer (fikk Oscar nominasjon for beste kostyme design). Visuelt er filmen en nytelse, som ville gjort Virginia Woolf stolt!

- Isak Furu Krogstad

She’s lived for 400 years and hardly aged a day; but, because this is England, everyone pretends not to notice.

ORLANDO
Storbritannia/Frankrike/Italia/Nederland/Russland 1992
Regi: Sally Potter
Medv: Tilda Swinton, Billy Zane, Lothaire Bluteau, John Wood, Charlotte Valandrey
Spilletid: 93 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: For hver stor forvandling Orlando går igjennom, forandrer øyefargen til Tilda Swinton seg!

View Event →
Douglas
Mar
3
3:00 PM15:00

Douglas

Douglas er historien om en sleip drittsekk som misbruker sin rolle som etterretningspoliti til å overvåke samfunnet rundt seg. Filmen retter et kritisk blikk mot etterretningstjenesten og regissør Pål Bang Hansen presenterte selv filmen som «en skrekkvisjon om hvordan samfunnet er i ferd med å utvikle seg».

Rolv Wesenlund spiller sin første seriøse hovedrolle og utypisk for sin filmsjanger er musikksporet av den norske jazzkomponisten Egil Monn-Iversen. Douglas er også den første norske spillefilmen som ble betydelig sensurert: Omtrent 22 sekunder med «obskøniteter» ble klippet bort og filmen fikk i sin tid 18 års aldersgrense. Dette er altså en filmhistorisk perle.

- Maria Thorseth Eriksen

Det hemmelige politiske politiet turer fram om det får lov til å operere uten kontroll

DOUGLAS
Norge 1970
Regi: Pål Bang-Hansen
Medv: Rolv Wesenlund, Tom Tellefsen, Per Christensen, Kjersti Døvigen, Gunnar Olram
Spilletid: 90 min
Språk: Norsk
Utekstet

Trivia: Bang-Hansen skrev dagbok under innspillingen av Douglas, og gav ut tekstene med refleksjoner og erfaringer fra settet i boken Dager med Douglas.

View Event →
Tenebre
Feb
28
9:00 PM21:00

Tenebre

Peter Neal er i Italia for å promotere sin nye bok. Kort tid før han lander blir en ung kvinne drept, og ifølge morderen er Neals bok inspirasjonen bak. Neal blandes inn i etterforskningen, og det tar ikke lang tid før flere unge kvinner blir drept.

Etter Suspiria og Inferno, er Argento igjen tilbake i giallo-stil, den italienske horror-sjangeren. Filmen er omtalt som Argentos beste verk, og har flere referanser til hans tidligere filmer. Den originale versjonen var så voldelig at den ble vist i kuttet utgave i Storbritannia frem til 1999, premieren ble utsatt flere år i USA, og filmen ble bannlyst i Tyskland. Det er elementer av erotikk, freudiansk psykologi, undertrykkede traumer og voldsfetisjisme. Hva mer trenger en klassisk horrorthriller?

- Giske Gjernes

The impulse had become irresistible. There was only one answer to the fury that tortured him. And so he committed his first act of murder.

TENEBRE
Italia 1982
Regi: Dario Argento
Medv: Anthony Franciosa, John Saxon, Daria Nicolodi
Spilletid: 110 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Quentin Tarantino har omtalt en av filmens scener som sin favoritt-dødsscene, særlig øyeblikket hvor offeret ”paints the wall with blood”.

View Event →
Bjørnen
Feb
24
3:00 PM15:00

Bjørnen

En bjørnunge mister sin mor i en tragisk ulykke og må klare seg selv i den store ville verden. Fra bjørnungens synsvinkel fortelles historien om en desperat kamp for å komme seg unna profesjonelle bjørnejegere.

Historien er løselig basert på romanen The Grizzly King som James Oliver Curwood skrev etter sine erfaringer fra turer til British Columbia. I boken skriver han ” The greatest thrill is not to kill but to let live", et sitat som gjenspeiler et sentralt tema i filmen. Bjørnen er både et storslått drama og en spektakulær naturfilm og ble blant annet nominert til Oscar for Best Film Editing.

- Maria Thorseth Eriksen

He’s an orphan… at the start of a journey. A journey to survive.

BJØRNEN
L’OURS
Frankrike/USA 1988
Regi: Jean-Jacques Annaud
Medv: Bart the Bear, Youk the Bear, Tchéky Karyo, Andre Lacombe, Jack Wallace
Spilletid: 94 min
Språk: Engelsk
Utekstet

Trivia: Ryktene sier at Annaud vurderte 50 bjørner før den anerkjente kodiakbjørnen Bart the Bear landet hovedrollen. Flere i filmverden ønsket at Bart skulle nomineres til Oscar for denne rollen, noe han ikke ble. Han fikk likevel oppleve å få stå på scenen under Oscarutdelingen i 1998, da han sammen med Mike Myers introduserte en kategori.

View Event →
Zodiac
Feb
21
9:00 PM21:00

Zodiac

Zodiac handler om jakten på en seriemorder som herjet i San Francisco på slutten av 60-, og starten av 70-tallet. Politietterforskerne Dave Toschi (Mark Ruffalo) og hans partner WiIliam Armstrong (Anthony Edwards) får hjelp av den alkoholiserte journalisten Paul Avery (Robert Downey Jr.) og en nerdete tegneserietegner ved navn Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal). For hvert drap dukker en ny bit i puslespillet opp. Regissør David Fincher (Se7en, Fight Club) har på mesterlig vis skapt en uhyggelig og intens jakt på en av USAs mystiske seriemordere. Fokuset på detaljer og de utallige timer brukt på å undersøke kriker og kroker i en etterforskning gir filmen et særegent autentisk preg. Dypere og dypere følger vi Graysmith og Avery inn i en labyrint fylt av kodede beskjeder og frykt. Hvilke svar finnes i en verden av kaos? Klarer de å fange the Zodiac killer?

- Isak Furu Krogstad

Paul Avery: Hey Bullitt, it’s been almost a year. You gonna catch this fuckin’ guy or not?
Dave Toschi: Go fuck yourself!
Paul Avery: Gladly

ZODIAC
USA 2007
Regi: David Fincher
Medv: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo, Robert Downey Jr, Anthony Edwards, Brian Cox
Spilletid: 157 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

Trivia: Den virkelige Dave Toschi lærte opp Steve McQueen før han spilte i klassikeren Bulitt, og var også rollemodellen for Clint Eastwoods Dirty Harry.

View Event →
The Social Network
Feb
17
3:00 PM15:00

The Social Network

The Social Network er den sanne historien om entreprenøren Mark Zuckerberg som etablerte et av verdens største sosiale media-platformer, Facebook. Vi følger Zuckerberg når han går fra å være student på Harvard University til en uforlignelig næringsdrivende – en historie preget av alt fra entusiastiske øyeblikk til bitre oppgjør med både venner og fiender.

Regissør David Fincher møtte liten tiltro når han skulle lage «Facebook-filmen», men han er kanskje den eneste filmregissøren som, sammen med den notoriske manusforfatteren Aaron Sorkin, klarer å tillegge en slik historie rikelig med sjel. Lydsporet av Atticus Ross og Trent Reznor tilfører også en nervepirrende stemning som gjør historien desto enda mer interessant.

I stedet for å illustrere Zuckerbergs vei til å bli en av århundrets mest revolusjonære næringslivspersoner som en håpefull og oppmuntrende historie, viser heller Fincher oss den smertefulle veien, og hva det krever av oppofrelse.

- Harald Lauvås Korsåsen

You don’t get to 500 million friends without making a few enemies

THE SOCIAL NETWORK
USA 2010
Regi: David Fincher
Medv: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Armie Hammer, Max Minghella
Spilletid: 120 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

Trivia: Mark Zuckerburg hadde ikke hørt om appletini før han så filmen. Etter dette prøvde han drinken og likte den så godt at han gjorde det til Facebooks offisielle drink.

View Event →
Natural Born Killers
Feb
14
9:00 PM21:00

Natural Born Killers

Regissør Oliver Stone er kjent for å lage kontroversielle filmer, og Natural Born Killers er intet unntak. Med manus av Quentin Tarantino og Stone selv, får vi en sjokkerende og kaotisk film som har en skremmende aktualitet den dag i dag.

Woody Harrelson og Juliette Lewis spiller to ulykksalige sjeler som møtes, forelsker seg og går på en drapsrunde vi sjeldent har sett på film. Seriemordene plukkes opp av et sensasjonshungrig massemedia og glorifiseres, og er ifølge regissøren en satire på hvordan media elsker seriemordere for deres grufulle handlinger. Dette er minst like relevant i dag som for 20 år siden, for det er lite som genererer likeklikk i like stor grad som flerfoldige drap. Filmen retter også et skråblikk mot popkulturens glorifisering av vold, som er nesten allestedsværende i dagens filmer og serier.

- Anna Sollied Møller

The media made them superstars

NATURAL BORN KILLERS
USA 1994
Regi: Oliver Stone
Medv: Woody Harrelson, Juliette Lewis, Robert Downey Jr, Tommy Lee Jones, Tom Sizemore
Spilletid: 118 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

Trivia: Oliver Stone spilte afrikansk stammemusikk på svært høyt volum for å beholde en vedvarende frenetisk stemning under filmingen

View Event →
Kinasyndromet
Feb
10
3:00 PM15:00

Kinasyndromet

Tv-reporteren Kimberly Wells (Fonda) og hennes fotograf er på en PR-tur på et kjernekraftverk, da det plutselig oppstår et alvorlig uhell når kjølesystemet til reaktoren svikter. Selskapet som eier kraftverket førsøker å dysse ned hendelsen når Wells begynner å grave i historien, men hun får en uventet, om enn noe motvillig, alliert i kraftverkets kontrollsjef Godell (Lemmon).

Watergateskandalen på syttitallet ga mange amerikanere en knekk i tiltroen til landets myndigheter og politikere. På den andre siden ble saken en storhetstid for den undersøkende journalistikken og denne filmen, som kom bare fem år etter at president Nixon måtte ta sin hatt og gå, er på mange måter en hyllest til denne profesjonen. Kinasyndromet er på mange måter en blanding av politisk thriller og katastrofefilm og den ble svært godt mottatt av kritikerne og ble en publikumssuksess.

- Odd-Arild Knutsen

The system works, goddamn it! The system works!

KINASYNDROMET
THE CHINA SYNDROME
USA 1979
Regi: James Bridges
Medv: Jane Fonda, Jack Lemmon, Michael Douglas, Scott Brady, James Hampton
Spilletid: 122 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

Trivia: Bare to uker før filmen hadde premiere i USA inntrafft en av de alvorligste kjernekraftulykkene i historien på Three Mile Island i Pennsylvania, noe som bidro til de gode besøkstallene på kino.

View Event →