Back to All Events

Broen

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Andre verdenskrig er inne i sine siste dager. Adolf Hitler har mobilisert alt som kan krype og gå av menn, unge som gamle, til forsvar av sitt døende tusenårsrike. I en liten landsby møter vi en gjeng unggutter, som fulle av patriotisme (og naivitet) blir innkalt til å forsvare landsbyen mot de fremrykkende amerikanske troppene.

Læreren deres ber den lokale kommandøren om å beskytte ungguttene så godt han kan og kommandanten setter guttene til å forsvare en bro helt uten strategisk betydning, som uansett skal sprenges. Men i de kaotiske dagene i krigens sluttfase ender guttene med å forsvare denne ubetydelige broen mens den ene etter den andre av dem faller for de amerikanske styrkene.

Filmen bygger på faktiske hendelser opplevd av Gregor Dorfmeister, som skrev romanen filmen bygger på. Da filmen kom i 1959 var krigen friskt i minne for de fleste tyskere og Vest-Tyskland hadde gjenopprettet sitt militære forsvar bare noen få år før. Den traff en nerve i befolkningen, med sin skildring av krigens meningsløse absurditeter og ble også nominert til Oscar i 1960 for beste utenlandske film.

Tekst: Odd-Arild Knutsen

BROEN
DIE BRÜCKE
Vest-Tyskland 1959
Regi: Bernhard Wicki
Medv: Folker Bohnet, Fritz Wepper
Spilletid: 103 min
Språk: Tysk / Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: I filmen møter vi den unge skuespilleren Fritz Wepper som Albert. Wepper er nok for oss nordmenn mest kjent i sin rolle som Derricks trofaste makker Harry Klein!

Earlier Event: March 29
Beau travail
Later Event: April 5
Zero Dark Thirty