Back to All Events

Gategutter

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Gategutter er en norsk film om Oslos østkant på 1920-tallet, da levekårene var gjennomsyret av arbeidsløshet, fattigdom, alkoholisme og kriminalitet. Vi følger en guttegjeng i deres strabaser og simple tyvetokt i en tid da streikene var hyppigere enn noe annet i landet. Gjengen er på kokosslang, ledet av Gotfred, og med Karsten og Sofus i hælene. De møter på et lite uhell som skaper en konflikt mellom dem, og setter kameratskapet og deres solidariske samhold på prøve.

Gategutter bærer preg av stilen vi finner i neorealistisk film (Sykkeltyvene kan nevnes fra toppen av hodet) ved å gjenspeile det bitre klasseskillet og den trange arbeidssituasjonen som eksisterte i landet vårt på den tiden.

Tekst: Harald L. Korsåsen

Filmens tagline lød ganske dramatisk da den ble lansert: “Sjokkerende ungdomskriminalitet fra 1920-tallet!”

GATEGUTTER
GATEGUTTER
Norge 1949
Regi: Ulf Greber og Arne Skouen
Medv: Tom Tellefsen, Ivar Thorkildsen, Pål Bang-Hansen, Svein Byhring, Per Arne Knobelauch
Spilletid: 87 min
Språk: Norsk
Engelsk tekst

Trivia: “Kokos”-lastebilsjåføren i Gategutter (også kalt “Styggen”) er skuespiller Jack Fjeldstad. Han er også kjent i rollen som Jan Baalsrud, som karrer seg gjennom kulde, sult og smerte på flukt fra tyskerne i Ni liv (1957).

Earlier Event: February 27
Film- og TV-quiz
Later Event: March 4
Possession