Back to All Events

De fem benspænd

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

I De Fem Benspænd udfordrer Lars Von Trier sit forbillede Jørgen Leth til at genindspille Leths klassiker Det Perfekte Menneske fra 1968. De to instruktørers leg med konventioner og stilistiske greb sætter denne film i relation til dogmegenren, som blandt andet kendetegnes af en legende, undersøgende filmskabelse ud fra et forhåndsbestemt regelsæt. Vi befinder os i et rum, som er dokumentarisk, samtidig med at det i høj grad er kreeret.

Således refererer de fem benspænd til de rammer, som Von Trier sætter op for Leth for de fem genindspilninger – alt imens Von Trier sigter benhårdt på at tvinge den forfængelige, distancerede Leth ind i det som han har sværest ved: At miste retning og kontrol på sit værk. Se også Von Triers Idioterne (1998) og Leths Det Erotiske Menneske (2010) for en bedre forståelse af de æstetiske spændinger mellem de to.

Tekst: Louise Hollerup

At gøre den perfekte film uperfekt

DE FEM BENSPÆND
DE FEM BENSPÆND
Danmark 2003
Regi: Jørgen Leth, Lars von Trier
Medv: Claus Nissen, Majken Algren Nielsen, Jørgen Leth, Lars von Truer
Spilletid: 103 min
Språk: Dansk / Engelsk / Fransk / Spansk
Utekstet

Trivia:
- Et dogme er en ideologisk grundandtagelse, som ikke er til diskussion.
- Lars Von Trier var en af skaberne af Dogme95, et kollektiv af danske instruktører, som i protest mod det perfekte udtryk opsatte ti ‘kyskhedsløfter’: regler for filmskabelse, der skulle sætte fokus på historien og skuespillet.

Earlier Event: February 22
Den andre siden
Later Event: February 27
Film- og TV-quiz