Back to All Events

Eksperimentet

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

I 1952 besluttet danske myndigheter å ta 16 grønlandske barn fra deres familier og sende dem til Danmark for å bli "moderne og siviliserte". Etter to år ble de sendt tilbake til Grønland og plassert i barnehjem for å fortsette den danske oppdragelsen og bli eliten i det nye Grønland. Filmen bygger på boken I den bedste mening, som skildrer de faktiske hendelsene på femtitallet. Historien er dessverre ikke unik, det finnes knapt noen urfolk i verden som har vært gjennom lignende erfaringer i møtet med vestlig europeisk kultur.

I forbindelse med samefolkets dag, som i år også markerer hundreårsjubileet for samemøtet i Trondheim 6. februar 1917, har vi i Tromsø Filmklubb valgt å sette opp denne filmen. Selv om den ikke direkte er knyttet opp mot samene som sådan, så er det viktig å vise at samenes møte med storsamfunnet er en historie de deler med de fleste urfolk i verden, dessverre.

Tekst: Odd-Arild Knutsen

EKSPERIMENTET
EKSPERIMENTET
Danmark 2010
Regi: Louise Friedberg
Medv: Ellen Hillingsø, Morten Grunwald, Laura Skaarup Jensen, Kurt Ravn
Spilletid: 89 min
Språk: Dansk / Grønlandsk
Engelsk tekst

Earlier Event: February 8
Trevligt folk
Later Event: February 13
Film- og TV-quiz