Den store skjønnheten
May
10
9:00 PM21:00

Den store skjønnheten

Den store skjønnheten kunne bare ha vært laget i Roma. Regissør Paulo Sorrentino har laget et poetisk fyrverkeri av en film, som er vidunderlig fotografert, imponerende spilt og stilsikkert regissert. Noen av livets store spørsmål står i fokus, i en spill levende film som kjærtegner sansene med italiensk lynne og romersk kultur. Barn- og koneløse Jep (Tony Servillo) fyller 65 år, og er allerede lei av livet. Han ga ut en bok for mange år siden, men fulgte aldri opp, og har nøyd seg med å bedrive kulturjournalistikk og være et fremtredende medlem av Romas sosietetsliv. Nå blir han kontaktet av en mann som forteller at hans nylig avdøde kone aldri sluttet å elske ham, noe som vekker spørsmål av åndelig art i Jep. Menneskene i denne filmen pludrer og våser seg gjennom et moralsk ørkenlandskap. De beveger seg innenfor gitte rammer, hvor lite av substans kommer til overflaten.

Tekst: Anna Sollied Møller

To this question, as kids, my friends always gave the same answer: “Pussy”. Whereas I answered “The smell of old people’s houses”. The question was “What do you really like the most in life?” I was destined for sensibility. I was destined to become a writer. I was destined to become Jep Gambardella.

DEN STORE SKJØNNHETEN
LA GRANDE BELLEZA
Italia 2013
Regi: Paolo Sorrentino
Medv: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli, Carlo Buccirosso
Spilletid: 142 min
Språk: Italiensk / Japansk / Spansk / Kinesisk
Engelsk tekst

Trivia: Filmen er inkludert i «1001 Movies You Must See Before You Die», redigert av Steven Schneider.

View Event →
Play
May
6
3:00 PM15:00

Play

Bakgrunnen for denne svenske filmen er en serie med barneran utført i Göteborg på slutten av 2000-tallet. Ranene var ikke voldelig, men psykologisk utspekulerte og fanget ofrene i situasjoner de ikke kunne unnslippe. Filmen vakte stor debatt i Sverige da den kom. Flere kritikere mente filmen var rasistisk og fremstilte barneranerne i filmen svært stereotypisk. De som forsvarte filmen mente derimot at filmen ikke omhandler raser men klasser.

Uansett, selv om filmen var (og er) omstridt i Sverige så har den vunnet mange priser og utmerkelser. Kom gjerne og se filmen og gjør opp din egen mening!

Tekst: Odd-Arild Knutsen

PLAY
PLAY
Sverige 2011
Regi: Ruben Östlund
Medv: Anas Abdirahman, Sebastian Blyckert, Yannick Diakite
Spilletid: 108 min
Språk: Svensk
Norsk tekst

View Event →
På vei mot livet
May
3
9:00 PM21:00

På vei mot livet

Unggutten Antoine vokser opp i Paris på femtitallet. Med foreldre som er likegyldige til hans tilværelse og en skole som ser på ham som et problembarn, ender Antoine opp som småkriminell før han blir sendt til en anstalt der han møter en psykolog som forsøker å nøste opp i Antoines liv for å forstå hans trøstesløse tilværelse.

François Truffauts film På vei mot livet er en av de mest betydelig filmene fra den franske nybølgen på femti- og sekstitallet. Den franske nybølgen var preget av unge fremadstormende filmskapere som brøt med den franske filmtradisjonen fra før andre verdenskrig, både i tematikk og form. Filmskaperne i denne perioden var opptatt av å skildre samtidens sosiale problemer, gjerne filmet i virkelige omgivelser heller enn i et filmstudio.

På vei mot livet er tro mot sjangeren, ikke minst gjennom Antoines lange monologer til sin psykolog, og er filmet på location i Paris og Honfleur i det nordvestlige Frankrike.

Tekst: Odd-Arild Knutsen

I lie now and then, I suppose. Sometimes I’d tell them the truth and they still wouldn’t believe me, so I prefer to lie.

PÅ VEI MOT LIVET
LES QUATRE CENTS COUPS
Frankrike 1959
Regi: François Truffaut
Medv: Jean-Pierre Léaud, Albert Rémy, Claire Maurier
Spilletid: 99 min
Språk: Fransk / Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: De mange skuespillerne som ikke fikk rollen som Antoine under auditionen til filmen ble i stedet brukt i alle klasseromscenene.

View Event →
Stranger Than Paradise
Apr
29
3:00 PM15:00

Stranger Than Paradise

Hva kan man finne i Amerika? Filmen følger tre bohemer på søken etter noe mer. Satt til 80-tallet under innstrømningen av immigranter fra hele verden, alt fra sigøynere til ambisiøse musikere, fylt med drømmer om et Amerika med muligheter. Hva er ens plass i dette voksende multikulturelle samfunnet og hva finnes her? Karakterene er unike, dialogene vittige og kinematografien er minimalistisk men ikke mindre interessant av den grunn. Med ofte stillestående kamera og enkelttagninger, observerer man karakterene og stedene som besøkes, med et utsideperspektiv på Amerikas stygge og vakre sider.

Tekst: Isak Furu Krogstad

«You know, it’s funny,» Eddie says. “You come to someplace new, and everything just looks the same.”

STRANGER THAN PARADISE
STRANGER THAN PARADISE
USA/Vest-Tyskland 1984
Regi: Jim Jarmusch
Medv: John Lurie, Eszter Balint, Richard Edson
Spilletid: 99 min
Språk: Engelsk / Ungarsk
Utekstet

Trivia: Hver scene er en tagning hvorav alt er filmet med ekte lyd. Hele filmen består av 67 tagninger noe som gir et interessant minimalistisk og neorealistisk perspektiv.

View Event →
Shame
Apr
26
9:00 PM21:00

Shame

Shame er en britisk erotisk dramafilm fra 2011, regissert av Steve McQueen som også var med på å skrive manus. Filmen handler om sexavhengige Brandon som lever et svært kultivert, privat liv, og hva som skjer når hans omsorgsfulle søster flytter uanmeldt inn i leiligheten hans. McQueen har laget en inderlig sterk film med en velspillende Michael Fassbender i hovedrollen. Hans tolkning av en følelsesmessig forkrøplet manns indre oppvåkning er en sterk prestasjon. Dette er en sånn film som sitter klistret bak øyeeplene dine lenge etter at den er ferdig.

Tekst: Anna Sollied Møller

We’re not bad people. We just come from a bad place.

SHAME
SHAME
USA 2011
Regi: Steve McQueen
Medv: Michael Fassbender, Carey Mulligan, James Badge Dale, Nicole Beharie
Spilletid: 101 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

Trivia: Filmen ble spilt inn på kun 25 dager.

View Event →
Capturing the Friedmans
Apr
22
3:00 PM15:00

Capturing the Friedmans

Postväsendet i New York upptäcker en tidning med barnpornografiskt innehåll, och livet kommer efter det aldrig bli sig likt för den amerikanska helylle-familjen Friedmans. När några av de barn som pappa Arnold undervisat i datorkunskap hemma i källaren berätta om övergrepp, är stenen satt i rullning. Denna dokumentär innefattar delar av videomaterial som familjen själv spelat in under de följande rättsprocesserna mot pappan, och senare också mot en av sönerna, och ger därmed en mycket personlig inblick i familjedynamiken i en så pressad situation. Filmen tar inte uttalat någon parts parti, utan problematiserar hellre sanningsbegreppet och hur fakta fort kan förändras och plötsligt betyda något helt annat.

Tekst: Maja Bergman

Who do you believe?

CAPTURING THE FRIEDMANS
CAPTURING THE FRIEDMANS
USA 2003
Regi: Andrew Jarecki
Medv: Arnold Friedman, Elaine Friedman, David Friedman och Jesse Friedman
Spilletid: 107 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Filmidéen föddes när Jarecki spelade in sin kortfilm Just a Clown, där han mötte den populära födelsedagsclownen ”Silly Billy”, spelad av David Friedmans. Under bakgrundsarbetet upptäckte han att Davids pappa och bror var dömda för sexuella övergrepp mot barn, samt att det fanns hemgjort filmmaterial från den tiden.

View Event →
Tomme hus
Apr
19
9:00 PM21:00

Tomme hus

Tomme hus er en lavmælt film som garantert kommer til å overraske deg. Filmen er særs godt fortalt og handler om en ung mann som drar rundt og bryter seg inn i hus som er forlatt av eierne i korte perioder. Filmen er lik Vår, Sommer, Høst, Vinter og Vår, med veldig lite dialog, og fortellingen forteller seg selv gjennom det rent visuelle. Etter å ha sett to tredeler av filmen undres en på hvor alt skal ende. Siste del av filmen får en på rett spor og viser dets genialitet.

Tekst: Ole Andreas Bentsen

It’s hard to tell that the world we live in is either a reality or a dream.

TOMME HUS
BIN-JIP
Sør-Korea 2004
Regi: Kim Ki-duk
Medv: Seung-yeon Lee, Hyun-kyoon Lee, Hyuk-ho Kwon
Spilletid: 88 min
Språk: Koreansk
Engelsk tekst

View Event →
Det hvite båndet
Apr
8
3:00 PM15:00

Det hvite båndet

Rare og forferdelige hendelser begynner å finne sted i en liten landsby nord i Tyskland i forkant av første verdenskrig. Hvem er ansvarlig? Og hvorfor? Kan fæle ting skje gode mennesker? Er vi noen gang så gode som vi tror? På mesterlig vis har Haneke ikke bare skapt en «hvem gjorde det?»-film, han stiller samtidig spørsmål ved den menneskelige natur og hvor ondskap kommer fra. Det hvite båndet, er en filosofisk og moralsk søkende film med flere lag. Filmen vant Palme d’Or under Cannes, og er med sine ypperlige skuespillerprestasjoner og vakre filming et mesterstykke i svart-hvitt.

Tekst: Isak Furu Krogstad

I gave God a chance to kill me. He didn’t do it, so he’s pleased with me.

DET HVITE BÅNDET
DAS WEIßE BAND - EINE DEUTSCHE KINDERGESCHICHTE
Tyskland/Østerrike/Frankrike/Italia 2009
Regissør: Michael Haneke
Medv: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch
Spilletid: 144 min
Språk: Tysk / Italiensk / Polsk
Engelsk tekst

Trivia: 
- Alle scenene ble originalt filmet i farge, men endret til svart-hvitt i post-produksjon.
- Over 7000 barn (!) ble intervjuet under den 6 måneders lange prosessen med å fylle rollelisten.

View Event →
Zero Dark Thirty
Apr
5
9:00 PM21:00

Zero Dark Thirty

Zero Dark Thirty er en amerikansk actiondramathrillerfilm fra 2012, som omhandler den ti år lange jakten på Osama bin Laden etter angrepene den 11. september. Hva som er riktig og feil er vanskelig å vite, men Kathryn Bigelow har regissert en film som virker høyst troverdig og sannsynlig. Flere historietråder spinnes sammen til en heftig thriller, som holder spenningen oppe, selv om handlingen spenner over flere år, samt at vi kjenner utfallet. Vi finner Joel Edgerton, Jessica Chastain og Mark Strong i noen av hovedrollene. Filmen ble nominert til fem Oscar-priser, blant annet for beste film, beste kvinnelige hovedrolle (Chastain) og beste originale manus (Boal). Den fikk også fire Golden Globe-nominasjoner, for beste dramafilm, beste manus, beste kvinnelige hovedrolle og beste regi.

Tekst: Anna Sollied Møller

The greatest hunt in history.

ZERO DARK THIRTY
ZERO DARK THIRTY
USA 2012
Regi: Kathryn Bigelow
Medv: Jessica Chastain, Joel Edgerton, Mark Strong, James Gandolfini, Kyle Chandler
Spilletid: 157 min
Språk: Engelsk / Arabisk
Norsk tekst

Trivia: Filmen handlet opprinnelig om den lange jakten på Osama bin laden uten hell, så når bin Laden ble funnet og drept skrev Mark Boal om hele manuskriptet.

View Event →
Broen
Apr
1
3:00 PM15:00

Broen

Andre verdenskrig er inne i sine siste dager. Adolf Hitler har mobilisert alt som kan krype og gå av menn, unge som gamle, til forsvar av sitt døende tusenårsrike. I en liten landsby møter vi en gjeng unggutter, som fulle av patriotisme (og naivitet) blir innkalt til å forsvare landsbyen mot de fremrykkende amerikanske troppene.

Læreren deres ber den lokale kommandøren om å beskytte ungguttene så godt han kan og kommandanten setter guttene til å forsvare en bro helt uten strategisk betydning, som uansett skal sprenges. Men i de kaotiske dagene i krigens sluttfase ender guttene med å forsvare denne ubetydelige broen mens den ene etter den andre av dem faller for de amerikanske styrkene.

Filmen bygger på faktiske hendelser opplevd av Gregor Dorfmeister, som skrev romanen filmen bygger på. Da filmen kom i 1959 var krigen friskt i minne for de fleste tyskere og Vest-Tyskland hadde gjenopprettet sitt militære forsvar bare noen få år før. Den traff en nerve i befolkningen, med sin skildring av krigens meningsløse absurditeter og ble også nominert til Oscar i 1960 for beste utenlandske film.

Tekst: Odd-Arild Knutsen

BROEN
DIE BRÜCKE
Vest-Tyskland 1959
Regi: Bernhard Wicki
Medv: Folker Bohnet, Fritz Wepper
Spilletid: 103 min
Språk: Tysk / Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: I filmen møter vi den unge skuespilleren Fritz Wepper som Albert. Wepper er nok for oss nordmenn mest kjent i sin rolle som Derricks trofaste makker Harry Klein!

View Event →
Beau travail
Mar
29
9:00 PM21:00

Beau travail

Fra den visjonære franske regissøren Claire Denis kommer en film løst basert på Herman Melvilles novelle Billy Budd. Beau travail tar for seg en gruppe franske fremmedlegionærer utplassert i Djibouti der de gjennomgår et strengt treningsregime. En ung ny rekrutt fanger oppmerksomheten til en av offiserene og et sjalusidrama utfolder seg.

Beau travail er et stilistisk mesterverk kjent for sin vakre hypnotiske kameraføring og en uforglemmelig dansesekvens filmet i en uavbrutt tagning. Musikken i filmen er hentet fra Benjamin Brittens opera, som også var basert på Melvilles novelle.

Tekst: Bjørnar Gärtner

If it weren’t for fornication and blood, we wouldn’t be here.

BEAU TRAVAIL
BEAU TRAVAIL
Frankrike 1998
Regi: Claire Denis
Medv: Denis Lavant, Michel Subor
Spilletid: 90 minutter
Språk: Fransk / Italiensk / Russisk
Engelsk tekst

Trivia: 
- Denis ble nominert til Gullpalmen i Cannes for sin debutfilm Chocolat.
- «Beau travail» betyr «godt arbeid» på norsk.

View Event →
Burden of Dreams
Mar
25
3:00 PM15:00

Burden of Dreams

Burden of Dreams er en ”making of”-dokumentar om Werner Herzogs episke mesterverk Fitzcarraldo (1982). Filmen forteller historien om en visjonær filmskaper som til tross for katastrofale utbyttinger i skuespillerbesetningen, dårlig vær og – bokstavelig talt – krig på location, insisterer på å gjennomføre et filmprosjekt som hadde vært ambisiøst nok selv uten disse ekstra utfordringene.

I likhet med Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse (1991) om Francis Ford Coppolas innspilling av Apocalypse Now (1979), forteller også denne dokumentaren om drivkraften bak en filmskaper som trosser all motstand for å få visjonen sin på lerretet.

Tekst: Harald L. Korsåsen

14 Burden of Dreams.jpg
I’m tired of it all and I couldn’t care less if they move the stupid ship – or finish the fucking film.
— Les Blank

Burden of Dreams
Burden of Dreams
USA 1982
Regi: Les Blank
Medvirkende: Werner Herzog, Klaus Kinski, Claudia Cardinale, Jason Robards, Mick Jagger
Spilletid: 95 min
Språk: Spansk / Engelsk / Fransk
Engelsk tekst

Trivia: Werner Herzog var mildt sagt dedikert til Fitzcarraldo. Ved en senere anledning har han uttalt: ”If I’d had to climb down to Hell itself and wrestle the film out of the claws of the devil, I would have done so.”

View Event →
A Single Man
Mar
22
9:00 PM21:00

A Single Man

Før den glimrende 2016-filmen Nocturnal Animals, lagde Tom Ford en annen nydelig film. Hans debutfilm A Single Man er et hjerteskjærende glimt av en person som opplever dyp sorg. George (Colin Firth) er en collegeprofessor som har mistet sin kjæreste (Matthew Goode) i en bilulykke og har vanskeligheter med å komme gjennom dagen. Det er 30. november 1962, og vi følger George mens han leter etter meningen med livet. Vi ser ham møte forskjellige folk gjennom dagen som påvirker hans plan om å begå selvmord. En av personene er hans nærmeste venn Charley (Julianne Moore) som elsker ham og ser at noe ikke er riktig.

Tekst: Jennifer Britt Lundberg Hansen

It takes time in the morning for me to become George, time to adjust to what is expected of George and how he is to behave. By the time I have dressed and put the final layer of polish on the now slightly stiff but quite perfect George I know fully what part I’m supposed to play.

A SINGLE MAN
A SINGLE MAN
USA 2009
Regi: Tom Ford
Medv: Colin Firth, Julianne Moore, Matthew Goode
Spilletid: 101 min
Språk: Engelsk / Spansk
Norsk tekst

Trivia: Som nevnt av hovedkarakteren i filmen, barberte regissøren Tom Ford av sine egne øyenbryn etter å ha tatt meskalin.

View Event →
Natten
Mar
18
3:00 PM15:00

Natten

La notte er den bedre midtdelen av en trilogi regissert av Michelangelo Antonioni, hvor de andre delene er L’Avventura fra 1960 og L’Eclisse fra 1962. Vi befinner oss i Milano, Italia, hvor ekteparet Giovanni og Lidia besøker sin døende venn, Tommaso. Dette er begynnelsen på en rekke hendelser som skaper mer distanse, kulde og apati mellom ekteparet. Møter med andre fristelser fører til utroskap og vanskelige erkjennelser rundt det stadig mer falske ekteskapet.

La notte er en historie om noe langt mer enn bare forsømmet kjærlighet, den handler også om rikdom, kjedsomhet og det å aldri finne lykken. Filmen forteller oss noe paradoksalt; om livet vi velger å leve med en annen, på tross av at det gjør oss ulykkelige.

Tekst: Harald L. Korsåsen

A new genre of motion picture… to make you think and feel.
— Fra den amerikanske filmplakaten, The Night

NATTEN
LA NOTTE
Italia 1961
Regi: Michelangelo Antonioni
Medv: Marcello Mastroianni, Jeanne Moreau, Monica Vitti, Bernhard Wicki
Spilletid: 115 min
Språk: Italiensk / Fransk
Engelsk tekst

Trivia: Den verdensberømte forfatteren Umberto Eco har en ørliten opptreden som gjest i selskapet hos Gherardini-familien.

View Event →
The Swimmer
Mar
15
9:00 PM21:00

The Swimmer

I en av de bedre forstedene i Connecticut møter vi den middelaldrende Ned mens han forlyster seg i svømmebassenget til en av vennene sine. I et øyeblikks innfall bestemmer Ned seg for å svømme hjem, fra basseng til basseng. På hjemveien møter han mange mennesker, både kjente og ukjente. Etter hvert som han nærmer seg hjemmet så får både vi og Ned et innblikk i livet hans, og alt er langt fra så problemløst og rosenrødt som man først fikk inntrykk av.

Filmen bygger på en novelle av den amerikanske forfatteren John Cheever, av noen kalt for "forstedenes Tsjekhov". Da filmen kom i 1968 fikk den en heller lunken mottakelse av kritikerne, men etter som årene har gått er filmen blitt betydelig oppvurdert og er i dag langt på vei regnet som en kultfilm.

Tekst: Odd-Arild Knutsen

Pool by pool, they form a river all the way to our house.

THE SWIMMER
THE SWIMMER
USA 1968
Regi: Frank Perry
Medv: Burt Lancaster, Janet Landgard, Janice Rule, Joan Rivers, Tony Bickley
Spilletid: 95 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Burt Lancaster, som svømte seg gjennom denne filmen, hadde faktisk vannskrekk!

View Event →
An Education
Mar
11
3:00 PM15:00

An Education

Seksten år gamle Jenny Mellor bor sammen med foreldrene sine i en forstad til London på 1960-tallet. Den smarte og pliktoppfyllende Jenny gjør sitt beste for å oppfylle farens ønske, som er at hun skal studere ved Oxford University. Den eldre David Goldman dukker opp og Jennys liv endrer seg, med spennende nye kulturelle opplevelser. Etter hvert som Jenny lærer mer om David, snur hun seg og fokuserer mer på sin egen utdanning og liv. Denne filmen fra den danske regissøren Lone Scherfig (Italiensk for begynnere) viser utfordringene ved å tenke og være seg selv på 60-tallet, noe som er like relevant i dagens moderne samfunn.

Tekst: Jennifer Britt Lundberg Hansen

If you never do anything, you never become anyone.

AN EDUCATION
AN EDUCATION
USA 2009
Regi: Lone Scherfig
Medv: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina, Rosamund Pike, Dominic Cooper, Olivia Williams, Emma Thompson
Spilletid: 100 min
Språk: Engelsk / Fransk
Engelsk tekst

Trivia: Carey Mulligan vant en BAFTA pris for sin strålende rolle som Jenny Mellor.

View Event →
3 kvinner
Mar
8
9:00 PM21:00

3 kvinner

3 Women er historien om det merkelige vennskapet mellom hovedpersonen Pinky Rose og hennes sofistikerte bestevenninne Millie. Begge jobber på et helsestudio for eldre i en liten by i California. Vennskapet tar en drastisk vending når kvinnene flytter sammen og blir kjent med sine husverter Edgar og hans gravide kone Willie.

Filmen kom ut i 1977 ikke lenge etter regissør Robert Altmans kjempehit M*A*S*H. Ifølge ham selv kom ideen til 3 Women til han i en drøm en urolig natt da konen hans lå på sykehus. Filmen bærer preg av en avant-gardisisk, drømmeaktig stil og slekter mye på Bergmans Persona.

Tekst: Bjørnar Gärtner

Well there has to be something wrong with you, or otherwise why would you be here?

3 KVINNER
3 WOMEN
USA 1977
Regi: Robert Altman
Medv: Shelley Duvall, Sissy Spacek, Janice Rule
Spilletid: 124 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Shelley Duvall fikk prisen for beste skuespillerinne under filmfestivalen i Cannes for sin rolle som Millie. 3 Women er bare en av hele syv filmer Duvall har laget sammen med Altman.

View Event →
Possession
Mar
4
3:00 PM15:00

Possession

Skilsmässor kan vara nog så dramatiska och obehagliga affärer, men Zulawski tar det i sin mycket diskuterade film till en helt ny nivå, för att sedan spränga allt av rimlighetens begränsningar. Vi får se Isabelle Adjani i två olika roller, där hennes huvudroll som den gifta kvinnan i en separationsfas, glider in i galenskap och desperation och där hennes sexuella drifter allt mer tar över hennes handlingar och sinne med blodiga, brutala och monstruösa (hint) konsekvenser. Denna film är ett mycket gott exempel på hur ljud och bild kan skildra inre liv, när ord kommer till korta.

Tekst: Maja Bergman

I can’t exist by myself because I’m afraid of myself, because I’m the maker of my own evil.

POSSESSION
POSSESSION
Frankrike/Tyskland 1981
Regi: Andrzej Zulawski
Medv: Isabelle Adjani, Sam Neil
Spilletid: 124 min
Språk: Engelsk / Fransk / Tysk
Engelsk tekst

Trivia: Isabelle Adjani vann Guldpalmen i Cannes för bästa kvinnliga huvudroll med denna filmen, något som som hon väl förtjänat. Det sägs att det tog henne flera år att fullt återhämta sig efter inspelningen.

View Event →
Gategutter
Mar
1
9:00 PM21:00

Gategutter

Gategutter er en norsk film om Oslos østkant på 1920-tallet, da levekårene var gjennomsyret av arbeidsløshet, fattigdom, alkoholisme og kriminalitet. Vi følger en guttegjeng i deres strabaser og simple tyvetokt i en tid da streikene var hyppigere enn noe annet i landet. Gjengen er på kokosslang, ledet av Gotfred, og med Karsten og Sofus i hælene. De møter på et lite uhell som skaper en konflikt mellom dem, og setter kameratskapet og deres solidariske samhold på prøve.

Gategutter bærer preg av stilen vi finner i neorealistisk film (Sykkeltyvene kan nevnes fra toppen av hodet) ved å gjenspeile det bitre klasseskillet og den trange arbeidssituasjonen som eksisterte i landet vårt på den tiden.

Tekst: Harald L. Korsåsen

Filmens tagline lød ganske dramatisk da den ble lansert: “Sjokkerende ungdomskriminalitet fra 1920-tallet!”

GATEGUTTER
GATEGUTTER
Norge 1949
Regi: Ulf Greber og Arne Skouen
Medv: Tom Tellefsen, Ivar Thorkildsen, Pål Bang-Hansen, Svein Byhring, Per Arne Knobelauch
Spilletid: 87 min
Språk: Norsk
Engelsk tekst

Trivia: “Kokos”-lastebilsjåføren i Gategutter (også kalt “Styggen”) er skuespiller Jack Fjeldstad. Han er også kjent i rollen som Jan Baalsrud, som karrer seg gjennom kulde, sult og smerte på flukt fra tyskerne i Ni liv (1957).

View Event →
De fem benspænd
Feb
25
3:00 PM15:00

De fem benspænd

I De Fem Benspænd udfordrer Lars Von Trier sit forbillede Jørgen Leth til at genindspille Leths klassiker Det Perfekte Menneske fra 1968. De to instruktørers leg med konventioner og stilistiske greb sætter denne film i relation til dogmegenren, som blandt andet kendetegnes af en legende, undersøgende filmskabelse ud fra et forhåndsbestemt regelsæt. Vi befinder os i et rum, som er dokumentarisk, samtidig med at det i høj grad er kreeret.

Således refererer de fem benspænd til de rammer, som Von Trier sætter op for Leth for de fem genindspilninger – alt imens Von Trier sigter benhårdt på at tvinge den forfængelige, distancerede Leth ind i det som han har sværest ved: At miste retning og kontrol på sit værk. Se også Von Triers Idioterne (1998) og Leths Det Erotiske Menneske (2010) for en bedre forståelse af de æstetiske spændinger mellem de to.

Tekst: Louise Hollerup

At gøre den perfekte film uperfekt

DE FEM BENSPÆND
DE FEM BENSPÆND
Danmark 2003
Regi: Jørgen Leth, Lars von Trier
Medv: Claus Nissen, Majken Algren Nielsen, Jørgen Leth, Lars von Truer
Spilletid: 103 min
Språk: Dansk / Engelsk / Fransk / Spansk
Utekstet

Trivia:
- Et dogme er en ideologisk grundandtagelse, som ikke er til diskussion.
- Lars Von Trier var en af skaberne af Dogme95, et kollektiv af danske instruktører, som i protest mod det perfekte udtryk opsatte ti ‘kyskhedsløfter’: regler for filmskabelse, der skulle sætte fokus på historien og skuespillet.

View Event →
Den andre siden
Feb
22
9:00 PM21:00

Den andre siden

Den andre siden viser personskjebner på to sider. I Tyskland og i Tyrkia. Samme kontinent, men forskjellige verdener. Historien er et flott vevstykke av mennesker som passerer og rører ved hverandres liv, noen ganger så vidt, andre ganger sterkt og dyptgående. Den andre siden består av tre deler. Den første forteller om prostituerte Yeters spesielle avtale med en ensom tyrkisk mann i Hamburg. Den andre om ei tysk jente som møter ei tyrkisk jente på rømmen. Og den tredje forteller om hvordan de to første historiene knyttes sammen til en felles skjebne.

Tekst: Ole Andreas Bentsen

Nejat Aksu: I asked my dad if he would have sacrificed me as well.
Susanne Staub: And what did he say?
Nejat Aksu: That he would even make an enemy of God to protect me.

DEN ANDRE SIDEN
AUF DER ANDEREN SEITE
Tyskland/Tyrkia 2007
Regi: Fatih Akın
Medv: Baki Davrak, Tuncel Kurtiz, Nurgül Yeşilçay og Patrycia Ziolkowska
Spilletid: 122 min
Språk: Tysk / Tyrkisk / Engelsk
Norsk tekst

Trivia: Det tok 44 dager å filme. Rollen som Ali ble spesifikt skrevet for den tyrkiske skuespilleren Tuncel Kurtiz. De fleste av politimennene i filmen var ekte politimenn.

View Event →
Storbyhavnen
Feb
18
3:00 PM15:00

Storbyhavnen

Tidligere bokser Terry Malloy jobber på bryggen ved Storbyhavnen, som er kontrollert av den mafia-tilknyttede fagforeningssjefen Johnny Friendly. Når broren til Edie blir myrdet blir hun sint, og gir Storbyhavnens prest nok skyldfølelse til å protestere mot den mafia-kontrollerte fagforeningen. Når et fagforeningsmøte bryter ut i vold kommer Terry til Edies redning og en slags kjærlighetshistorie settes i gang, men Terry plages av skyldfølelse for sin rolle i drapet på Edies bror. Storbyhavnen vant 8 priser på Oscar-utdelingen i 1954 inkludert beste film og beste mannlig skuespiller.

Tekst: Jennifer Britt Lundberg Hansen

You don’t understand. I coulda had class. I coulda been a contender. I coulda been somebody, instead of a bum, which is what I am, let’s face it. It was you, Charley.

STORBYHAVNEN
ON THE WATERFRONT
USA 1954
Regi: Elia Kazan
Medv: Marlon Brando, Karl Malden, Lee J. Cobb, Eva Saint Marie, Rod Steiger
Spilletid: 108 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Arthur Miller, forfatteren av Death of a Salesman, skrev et tidligere manus for Storbyhavnen, men trakk det tilbake når de ville at han skulle la gangsterne være kommunister.

View Event →
Apocalypto
Feb
15
9:00 PM21:00

Apocalypto

Mayakulturen fra det tiende århundre fusjoneres med aztekerkulturen fra det sekstende århundre. Mel Gibson har i Apocalypto klart å framstille noe jeg vil kalle en alternativ mix av historie. Filmen formidler tydelig hvordan livet i Mellom-Amerika/Mexico, kunne vært ikke lenge før europeernes inntog. Folk, klær, bygninger, arkitektur, ja til og med språket stammer fra mayakulturen. Men flere hendelser som skjer i Apocalypto, ble ifølge forskning gjort av aztekere flere hundre år etter mayaene. Til tross for dette har Mel Gibson klart på en bra måte å sette i sammen en spennende og underholdene film.

Tekst: Ole Andreas Bentsen

No one can outrun their destiny.

APOCALYPTO
APOCALYPTO
USA 2006
Regi: Mel Gibson
Medv: Ruby Youngblood, Morris Birdyellowhead, Dalia Hernandez, Mayra Serbulo og Gerardo Taracena
Spilletid: 138 min
Språk: Maya
Norsk tekst

Trivia: Nesten ingen av skuespillerne fra traileren spilte i selve filmen. Flere av rollene med dialog ble gjort av folk uten skuespillerbakgrunn. Som ungdom ble Gibson kalt -almost- av en eldre gutt, noe som gav inspirasjon til at en av hodejegerne i filmen kaller hovedrolleinnehaveren Jaguar Paw -Almost- .

View Event →