Back to All Events

Offeret

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Andrej Tarkovskijs siste film, Offeret, ble innspilt i Sverige (på Bergman-øya Fårö) med Sven Nykvist som fotograf, og den fikk juryens store spesialpris ved Cannes-festivalen våren 1986. I desember samme år døde Tarkovskij, knapt 54 år gammel.

I Offeret møter vi kulturjournalisten Alexander og hans familie. Det er Alexanders fødselsdag, han får besøk av venner og nyter familielivets velsignelser. Mot kvelden føres han inn i et mareritt. Krigen har brutt ut, verden står foran sin undergang. Alexander ber til Gud og trygler ham om å bringe verden tilbake til sin førkrigstilstand. Dersom Gud bønnhører Alexander vil han forlate sin familie, avskjære seg fra sin elskede sønn og avstå fra alt som binder ham til verden. Neste morgen finner Alexander verden i sin beste orden igjen og må følgelig bringe sin offergave.

Tekst: Trondheim filmklubb

I studied philosophy, history of religion, aesthetics. And ended up putting myself in chains. Of my own free will.
— Alexander

OFFERET
OFFRET
Sverige/Storbritannia/Frankrike 1986
Regi: Andrei Tarkovsky
Medv: Erland Josephson, Susan Fleetwood, Allan Edwall
Spilletid: 149min
Språk: Svensk
Engelsk tekst

Trivia: Filmrullen satte seg fast under scenen med det brennende huset; derfor måtte huset bygges på nytt for så brennes en andre gang.

Earlier Event: September 2
Där Norrskenet flammar / Fádnu
Later Event: September 9
Folk flest bor i Kina