Back to All Events

Papusza

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Papusza, eller Bronislawa Wajs som var hennes offisielle navn, var den første (og hittil eneste) poeten fra romfolket. Vi følger livet hennes fra hun ble født på begynnelsen av det 20. århundre i det som var den russiske delen av Polen, men dette er også historien om Europas glemte folk og deres skjebne mens det moderne samfunnet trenger seg på og truer romfolkets tradisjonelle livsstil.

Det er ikke en romantisk historie vi får servert og det gjør fortellingen utrolig sterk. Fra tsartidens epoke, da romfolket stort sett ble ignorert, det selvstendige Polens nasjonsbygging og forsøkene på å gjøre alle til polakker, nazistenes grusomme tilintetgjørelse av alle som ikke passet inn i deres vanvittige verdenbilde til kommunistenes undertrykkelse og besettelse av å gjøre alle innbyggerne konforme. Men vi får se Papuszas motstand og kamp mot sine egne for å finne sin egen vei, ofte i konflikt med det tradisjonelle livet til romfolket.

Hvis du bare har tenkt å se en film i filmklubben i høst, så må det være denne!

Tekst: Odd-Arild Knutsen

Papusza.jpg

PAPUSZA
Polen 2013
Regi: Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze
Medv: Jowita Budnik, Zbigniew Walerys, Antoni Pawlicki, Artur Steranko
Spilletid: 131 min
Språk: Polsk/Romani
Engelsk tekst

Trivia: Dette er en av de få filmene som i hovedsak er spilt inn på romfolkets eget språk og de fleste medvirkende er ikke profesjonelle skuespillere. 

Earlier Event: September 23
Hustruer
Later Event: September 30
Jordens salt