Back to All Events

Där Norrskenet flammar / Fádnu

Vi følger en familien Hætta gjennom et helt år en gang på 1920-tallet, med autentisk musikalsk følge av gruppa Fádnu - som blant annet bruker instrumenter laget av tromsøpalmer!

KJØP BILLETTER HER!

Där-norrskenet-flammar_001.jpg

DÄR NORRSKENET FLAMMAR er en svensk dokumentar fra 1923 som følger familien Hætta i Finnmark fra midtvinters til midtsommer. Året før hadde amerikaneren Robert J. Flaherty internasjonal suksess med Nanook of the North,en hybrid mellom dokumentarfilm og regisserte opptak, som fulgte inuitten Nanook og familien hans i Canada. Det var derfor kanskje ikke så rart at det ble produsert to svenske dokumenterer fra samisk miljø i 1923; i tillegg til denne filmen kom også I fjällfolkets land. Begge ble senere distribuert som skolefilmer i Sverige.

Filmen fremstiller samene som hardføre og frie folk, og selv om det åpenbart finnes spor av eksotisme, samt at enkelte scener fremstår som konstruerte, får vi en rekke teknisk imponerende og historisk viktige scener fra samenes liv på 1920-tallet. Vi er innom både tur til markedet i Karasjok og reinflytting til Magerøya, samt en rekke scener fra familien Hættas dagligliv: Skigåing, matlaging, håndarbeid og fisking.

Regissør Westfelt var sterkt fascinert av samenes liv og kultur, og lagde allerede i 1920 kortfilmen Med svenske renar til Norges nordkust. Senere lagde han manus, produserte og regisserte den norske spillefilmen Viddenes folk, et kjærlighetsdrama i samisk miljø.

DÄR NORRSKENET FLAMMAR var tapt i mange år, men i 1997 ble et lengre fragment av filmen oppdaget. Dette fragmentet er nå restaurert, og filmen kan derfor igjen vises for publikum for første gang på lang tid.

Ny musikk til filmen er komponert av Øistein Hanssen sammen med Berit Alette Mienna og Alfred Hanssen.

FÁDNU
Berit Alette Mienna er oppvokst i en joikefamilie, er «story teller» og underviser i joik og opptrer som artist, både rundt om i Skandinavia og flere steder i Europa. Hun har også gitt ut det første albumet med en blanding av religiøse sanger sammen med joik. 

Alfred Hanssen harsin bakgrunn hovedsakelig i ensemblemusikk, jazz og rock, men også samiske prosjekter. Han har gitt ut flere vitenskapelige avhandlinger om instrumenter og akustikk. 

Øistein Hanssen skriver musikk, er instrumentmaker og musiker og har særlig jobbet med å gjenskape urtidens instrumenter. Slike instrumenter har han brukt aktivt i konserter, teater- og filmmusikk. Han har i tillegg til konserter i Norden, opptrådt fra Sibir og Russland i øst, flere steder i Europa og til USA i vest.

This Swedish documentary from 1923 follows a sami family through a full year in Finnmark, the northernmost county of Norway. We get to witness both their daily chores, skiing, fishing and a trip to the market in Karasjok as well as the impressing migration of their reindeer herd. The live soundtrack is by the group Fádnu, who use traditional sami instruments to create an authentic sound that accompanies the film perfectly.

Later Event: September 6
Offeret