Back to All Events

Hunger

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Konflikten i Nord-Irland (the Troubles eller Na Trioblóidí som de heter på henholdsvis engelsk og irsk) var en etnisk-nasjonalistisk konflikt mellom de primært protestantiske britene som ønsket at Nord-Irland skulle fortsette å være en del av Storbritannia, og de primært katolske irene som ønsket et forent Irland. På slutten av 60-tallet slo styresmaktene ned på protester mot diskrimineringen den katolske minoriteten opplevde. Etter det fulgte 30 år med konflikter, som til tider kunne betegnes som en geriljakrig.

Under konflikten ble mange irer fengslet, blant dem soldater fra paramilitære organisasjoner. Fangene fortsatte protestene mot styresmaktene fra fengselet. Et av våpnene deres var sultestreik, og en av de mest kjente fant sted i 1981 da mange fanger sultestreiket fordi den britiske regjeringen sluttet å gi de irske paramilitære spesiell status som tilnærmet krigsfanger. Hunger viser denne sultestreiken.

Tekst: Bjarne Janson Husabø

You want me to argue about the morality of what I’m about to do and whether it’s really suicide or not?
— Bobby Sands

HUNGER
Storbritannia/Irland 2008
Regi: Steve McQueen
Medv: Michael Fassbender, Liam Cunningham, Liam McMahon, Stuart Graham
Spilletid: 96 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: En av grunnene til at streiken fikk mye internasjonal oppmerksomhet var at en av de streikende ble valgt inn i det britiske parlamentet mens han satt i fengsel.

Earlier Event: September 9
Folk flest bor i Kina
Later Event: September 16
Etegildet