Back to All Events

Kvinner uten menn

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Kvinner uten menn er debutlangfilmen til den visuelle kunstneren Shirin Neshat, som ble født i Iran i 1957. Familien var muslimsk men foreldrene verdsatte vestlige verdier, og faren ønsket at døtrene skulle kunne stå på egne ben når de ble voksne. Neshat gikk på en katolsk skole i Tehran, og i 1975 dro hun for å studere ved universitetet i Berkley, før hun flyttet til New York og giftet seg. Da hun dro tilbake til Iran i 1990 kjente hun ikke igjen landet, som nå var under prestestyre. Det var kontrasten mellom det Iran hun husket og den nye realiteten som fikk Neshat til å begynne å bruke kunstutdannelsen sin til å belyse ulike tema, blant annet kvinners stilling i den muslimske staten.

I 1990 ga også den iranske forfatteren Sharhnush Parsipur ut boka Kvinner uten menn, som hun hadde skrevet gjennom 70-tallet. Boka, og filmen av samme navn, består av ulike historier som veves sammen. Vi følger fire ulike kvinner gjennom statskuppet i 1953, der MI6 og CIA styrtet statsministeren for å styrke posisjonen til Sjahen av Iran. Vi får et visuelt slående bilde av kuppet, og et innblikk i livet til fire svært forskjellige iranske kvinner som berører hverandres liv i den kaotiske tiden.

Tekst: Bjarne Janson Husabø

Kvinner uten menn.jpg

KVINNER UTEN MENN
ZANAN-E BEDUN-E MARDAN
Tyskland/Østerrike/Frankrike/Italia/Ukraina/Marokko 2009
Medv: Shabnam Toloui, Pegah Ferydoni, Arita Shahrzad, Orsi Toth
Spilletid: 95 min
Språk: Persisk/Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Regissør og kunstner Shirin Neshat har vært bannlyst fra Iran siden 1996. Forfatteren Sharhnush Parsipur har vært fengslet i Iran ved flere anledninger, blant annet pga. at Kvinner uten menn diskuterer kvinnelig jomfruelighet, og boka ble forbudt i Iran fra midten av 90-tallet.

Earlier Event: September 30
Jordens salt
Later Event: October 7
Elephant