Et førjulsmareritt
Nov
29
9:00 PM21:00

Et førjulsmareritt

Jack Skellington, gresskarkongen av Halloweenbyen prøver å ta med seg jul hjem! Hva skjer
når man prøver å få julefeiring til en Halloweenby? Fra å spre skrekk og gru til glede og
moro? Hva skjer med julenissen? I denne stop-motion- animasjonsklassikeren har Tim Burton
(Edward Saksehånd, Big Fish og Batman) med sin kreativitet skapt et unikt univers, sammen
med Henry Selick. The Nightmare Before Christmas er resultatet av et prosjekt som i over ti
år myldret i Burton sitt fantastiske hode. Sammensmeltningen av Halloween og jul gir oss bla.
Skjelettreinsdyr og presanger delt ut fra ei kiste og åpner opp en mørk, morsom og bisarr
verden!

Filmen fikk 11 års aldersgrense i Norge når den hadde premiere i 1994, da en av begrunnelsene for aldersgrensen var at nordmenn ikke kjenner til Halloweenfeiringen! For den yngre garde nå til dags som har vært del av en Halloween-feiring eller to er det lite i Et førjulsmareritt som skremmer.

Tekst: Isak Furu Krogstad

Et førjulsmareritt.jpg
Just because I cannot see it, doesn’t mean I can’t believe it!

ET FØRJULSMARERITT
THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS
USA 1993
Regi: Henry Selick
Medv: Danny Elfman, Chris Sarandon, Catherine O'Hara
Spilletid: 76 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

Trivia: Filmen tok 100 mennesker rundt tre år å fullføre. For hvert sekund av film er det opp
til 12 stop-motion bevegelser som måtte gjennomføres.

View Event →
Min datter terroristen
Nov
25
3:00 PM15:00

Min datter terroristen

Min datter terroristen er en sterk fortelling om jentene Dharsika og Puhalchudar som tilhører den radikale geriljaorganisasjonen Tamil Tigers LTTE. Jentene har hatt et nært vennskap gjennom de mange årene de har blitt trent opp som terrorister i geriljaorganisasjonen. På dette tidspunktet møter vi Dharsika og Puhalchudar i det de snart skal gjennomføre sitt største og siste oppdrag som selvmordsbombere.

Denne dokumentaren er en rå avspeiling av tilstanden i Sri Lanka. Vi blir kjent med motivasjonen til jentene og hvor hengivne de har blitt til sin skjebne som selvmordsbombere. På den andre siden treffer vi også sørgende familier som har mistet døtrene sine til geriljaorganisasjonen.

Regissør Beate Arnestad har med en driftig teft for dokumentarfilmskaping tilnærmet seg dette urovekkende emnet og laget en oppsiktsvekkende film, som blant annet ga henne Gullruten for beste TV-dokumentar i 2009. Mange har vært tilbakeholdne med å vise filmen på grunn av innholdet; TV2 ga etter først og sendte den i 2008.

Tekst: Harald Lauvås Korsåsen

Min datter terroristen.jpg
Et innblikk i hvordan fremtidige selvmordsbombere ser på verden.

MIN DATTER TERRORISTEN
MY DAUGHTER THE TERRORIST
Norge 2007
Regi: Beate Arnestad
Spilletid: 52 min
Språk: Engelsk/Tamilsk
Engelsk tekst

Trivia: Myndighetene i Sri Lanka forsøkte å stanse visningen av filmen under den internasjonale filmfestivalen i Moskva.

View Event →
Insomnia
Nov
22
9:00 PM21:00

Insomnia

Etter drapet på en ung jente samarbeider norsk og svensk politi om å finne morderen. Handlingen er satt til Tromsø der Stellan Skarsgård i rollen som Jonas Engström jakter den skyldige i et landskap uten natt. Med store søvnproblemer gjør han en grusom feil. Skyldfølelse og det konstante lyset forfølger Engström gjennom filmen og linjen mellom godhet og ondskap mens viskes ut.

Natten som aldri kommer skaper en illusjon av at dagen fortsetter. Det finnes ingen avslutning eller ny begynnelse. Protagonisten er låst under lyset som minner ham på feilen han har begått og hans egen gnagende samvittighet.

Tekst: Jørgen Jensen Ribe

Insomnia.jpg
Den som sover synder ikke

INSOMNIA
Norge 1997
Regi: Erik Skjoldbjærg
Medv: Stellan Skarsgård, Sverre Anker Ousdal, Bjørn Floberg, Gisken Armand, Maria Bonnevie
Spilletid: 95 min
Språk: Norsk/Svensk
Engelsk tekst

Trivia: Insomnia og Budbringeren (1997) imponerte internasjonalt, og ga opphav til begrepet NorWave. Bølgen av norsk kvalitetsfilm varte dessverre ikke lenge.

View Event →
Bananas
Nov
18
3:00 PM15:00

Bananas

Woody Allen regisserer og spiller hovedrollen i komedien om Fielding Mellish, en produkt-tester bosatt i New York som involveres i opprøret til en fiktiv søramerikansk bananrepublikk. Mellish blir forelsket i den politiske aktivisten Nancy og forsøker desperat å bevise at han er verdig hennes kjærlighet. Galskapen tar seg kraftig opp når forholdet går dårlig. Fielding reiser til San Marcos og kampen om bananrepublikken begynner. Med CIA på sporet, ødelagt kjærlighet, opprørere og sjørøverskjegg går Woody Allen bananas.

Tekst: Jørgen Jensen Ribe

Bananas.png
The Revolutionist That Shook the World With LAUGHTER!

BANANAS
USA 1971
Regi: Woody Allen
Medv: Woody Allen, Louise Lasser, Carlos Montalban, Natividad Abascal
Spilletid: 82 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Sylvester Stallone dukker opp i en av sine første filmroller, som en bølle på T-banen. Ryktet sier at Woody Allen nesten sendte Stallone bort fra filmingen fordi han ikke så tøff nok ut, men etter litt tigging fikk han være med allikevel.

View Event →
Annie og jeg
Nov
15
9:00 PM21:00

Annie og jeg

Annie Hall og Alvy Singer er to intellektuelle, nevrotiske New Yorkere. Vi følger dem fra de møtes og faller pladask for hverandre, gjennom ulike stadier av klønete tilnærmelser, forelskelse, sjalusi, hverdagsdrama og intimitetsangst. De blir sammen, det blir slutt, de blir sammen, det blir slutt. Kan disse to komplekse menneskene noen gang få til et stabilt og lykkeligforhold?

Til tross for tung tematikk, er Annie og jeg er en av de aller morsomste filmene som har blitt laget – mye takket være Allens hysterisk morsomme replikker og sans for absurde situasjoner. Gled deg til å se Alvy på fest med fin-fiffen i New York, der han dessverre må nyse akkurat i det speilet med kokain som sendes rundt har kommet til han…

Dette Freudinspirerte psykologiske portrettet av parforholdet viser hvor sterkt vi ønsker å oppleve kjærlighet, men hvor smertefullt og komplisert det kan være. Selv ikke årelang psykoanalyse og to tidligere ekteskap ser ut til å ha gitt Alvy det som behøves for å lykkes i kjærlighetslivet. I filmen uttaler han at han aldri ville vært medlem av en klubb som ville hatt en som han som medlem, og kaller dette ”the key joke of my adult life, in terms of my relationship with women.”

Tekst: Gøril M. Jevningen

Annie og jeg.jpg
Hey, don’t knock masturbation. It’s sex with someone I love

ANNIE OG JEG
ANNIE HALL
USA 1977
Regi: Woody Allen
Medv: Woody Allen, Diane Keaton, Christopher Walken, Shelley Duvall
Lengde: 93 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

Trivia: Arbeidstittel på Annie Hall var blant annet «It Had to be Jew».

View Event →
Den blå engel
Nov
11
3:00 PM15:00

Den blå engel

Den blå engel er løst basert på romanen Professor Unrat av Heinrich Mann. Den upopulære læreren Immanuel Rath (Emil Jannings) følger studentene sine til et kabaret ved navn Der blaue Engel, hvor sangeren Lola Lola (Dietrich) ofte opptrer. Rath blir betatt av Lola Lola og blir villig til å gi opp alt for å være med henne. En tragisk handlingsretning følger denne kjærlighetshistorien.

Dette er filmen hvor Marlene Dietrich fikk sitt store gjennombrudd som skuespiller, og hun kunne bruke sin erfaring som sangerinne. Hun ble regissert av Josef von Sternberg, og de to jobbet med hverandre flere ganger senere. En av de mest berømte filmene de lagde sammen var Marokko (1930) som inneholdt mange scener som sikkert ikke ville sluppet gjennom den strenge Hays-koden som ble innført samme år.

Tekst: Jennifer Britt Lundberg Hansen

Den blå engel.jpg
Men swarm around me like moths ‘round a flame. And if their wings are singed, surely I can’t be blamed.
— Lola Lola

DEN BLÅ ENGEL
DER BLAUE ENGEL
Tyskland 1931
Regi: Josef von Sternberg
Medv: Emil Jannings, Marlene Dietrich, Kurt Gerron
Spilletid: 106 min
Språk: Tysk
Engelsk tekst

Trivia: Den blå engel ble filmet på både tysk og engelsk samtidig; den tyske versjonen er klart bedre, siden de tyske skuespillerne slet med den engelske uttalen.

View Event →
Løgnen
Nov
8
9:00 PM21:00

Løgnen

De to barndomsvennene Martha og Karen åpner en privatskole for unge jenter. En av elevene, den bortskjemte og bøllete Mary nektes å være med på en helgeutflukt som straff for et av hennes mange påfunn. Mary drar i stedet til sin rike og innflytelsesrike bestemor og hvisker henne en løgn for å slippe å dra tilbake til skolen. Når uken starter blir stadig flere av elevene hentet av sine foreldre, og marerittet er i gang...

Filmen er en nyinnspilling av These Three fra 1936, som også ble regissert av Wiliam Wyler. Da den originale filmen kom i 1936, var sensuren i Hollywood på sitt verste, og å skildre lesbisk kjærlighet var en umulighet. Derfor var det utroskap som var temaet for These Three. I 1961, da Children's Hour kom, var sensuren mere avslappet men til tross for det så kunne fortsatt ikke Wilers nyinnspilling komme med noe mer enn antydninger til homofili.

Filmen fikk svært god mottakelse av kritikerne, ikke minst pga. Hepburns og MacLaines tolkninger av de to hovedrollekarakterene. I dag regnes Children's Hour som en av filmhistoriens klassikere, og den er også en av de største filmene innen den skeive filmsjangeren.

Tekst: Odd-Arild Knutsen

Løgnen.jpg
God will punish you

LØGNEN
THE CHILDREN'S HOUR
USA 1961
Regi: William Wyler
Medv: Shirley MacLaine, Audrey Hepburn, James Garner
Spilletid: 107 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Wylers film bygger på en skuespill fra 1934 av Lillian Hellman og er inspirert av virkelige hendelser som fant sted i Skottland i 1809.

View Event →
Demning
Nov
4
3:00 PM15:00

Demning

I denne filmen møter vi to unge menn som etter et tilfeldig møte på byen og en one night stand, bestemmer seg for å ta en fjelltur sammen. Den ene av dem har store forventninger til å finnne den perfekte partner, den andre er langt mere fysisk og agressiv, men trekker seg unna hver det oppstår en viss nærhet mellom de to. Etter hvert som turen skrider frem vokser også konfliktnivået mellom dem, inntil det hele ender fryktelig galt.

Dette er Paul Tunges andre film som regissør og ikke ulikt den første filmen, Kano, så er dette en film som tar opp temaer om relasjoner mellom to personer -eller kanskje rettere sagt dysfunksjonelle relasjoner, der viljen til nærhet ikke er sterk nok til å overvinne de motstridende følelsene som til slutt driver personene fra hverandre.

Tekst: Odd-Arild Knutsen

Demning.jpg
Min far, det er han som har definert meg

DEMNING
Norge 2015
Regi: Paul Tunge
Medv: Joachim Kvamme, Jørgen Hausberg Nilsen
Spilletid: 73 min
Språk: Norsk
Utekstet

View Event →
Siste sensasjon
Nov
1
9:00 PM21:00

Siste sensasjon

Siste Sensasjon er et klassisk eksempel på en screwballkomedie. Filmsjangeren oppsto på1930-tallet, da Hayskoden begynte å bli strengere håndhevet. Siden det var mange elementer fra de tradisjonelle slapstick-komediene som nå ble strengt forbudt å vise på lerretet måtte komediene kompensere med smarte og vittige replikker. Disse komediene var karakterisert av raske dialoger og sterke kvinner som ofte utfordret maskuliniteten til sine mannlige partnere. It Happened One Night (1934) regnes som den første filmen i sjangeren.

Siste Sensasjon er en av flere klassikere fra regissør Howard Hawks, og regnes som en av de beste komediene noensinne. Filmen følger toppreporter Hildy Johnson (Russell) som planlegger å forlate nyhetsbransjen og gifte seg med den kjedelige forsikringsmannen Bruce Baldwin (Bellamy). Eksmannen hennes, avisredaktør Walter Burns (Grant), gjør alt for å sabotere det fremtidige ekteskapet, og får Hildy til å dekke en siste sak.

Tekst: Jennifer Britt Lundberg Hansen

Siste sensasjon.jpg
Walter, you’re wonderful, in a loathsome sort of way.
— Hildy Johnson

SISTE SENSASJON
HIS GIRL FRIDAY
USA 1940
Regi: Howard Hawks
Medv: Rosalind Russell, Cary Grant, Ralph Bellamy
Spilletid: 92 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Siste Sensasjon er av de første filmene hvor skuespillerne snakker over hverandre. I tidligere filmer fikk hver skuespiller fullføre replikkene sine før den neste begynte. De snakker også opptil 240 ord i minuttet (90 ord i minuttet er normalen).

View Event →
Army of Darkness
Oct
28
3:00 PM15:00

Army of Darkness

I denne tredje filmen i Evil Dead-universet (sist presentert i den pågående tv-serien Ash vs. the Evil Dead) havner vår antihelt Ash tilbake i middelalderen etter at han beseiret ondskapen i Evil Dead 2 ved å skape en rift i tid og rom. Her blir han fanget av selveste Kong Arthur, som selv sliter med både demoner, men også slitsomme opprørere. Med hjelp av sin motorsagarm og toløpshaglen “Boomstick” viser Ash at han er nyttig i kampen mot demonene og blir rekruttert til å finne den myteomspunnede “Necronomicon Ex Mortis” aka “Book of the Dead”. I bytte skal hoffmagikeren hjelpe Ash hjem til hans egen tid. Problemet er bare at Ash egentlig er en kronidiot og utfallet av oppdraget kommer til å vise seg å være svært problematisk for riket, da de dødes hær reiser seg til krig.

Tekst: Espen Olaisen

Army of Darkness.jpg
One man... One million dead... The odds are just about even.

ARMY OF DARKNESS
USA 1992
Regi: Sam Raimi
Medv: Bruce Campbell, Embeth Davidtz
Spilletid: 88 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Scenen med den fallende bilen på starten av filmen måtte filmes to ganger, siden den første løftekrana veltet. Bilen tilhørte for øvrig regissør Sam Raimi; den opptrer i mange av de tidlige filmene hans, i stadig dårligere stand.

View Event →
The Rocky Horror Picture Show
Oct
27
to Oct 28

The Rocky Horror Picture Show

Tromsø Filmklubb har for sjette året på rad, gleden av å invitere dere alle til visningen av The Rocky Horror Picture Show i kafeen på Hålogaland Teater. Denne rockemusikalen har et stort kultfølge verden over, og våre tidligere visninger beviser at dette følget lever i beste velstand her i Tromsø også. Filmen oppfordrer til publikumsdeltakelse, som dansing og dopapirkasting. Selve filmens handling er om det nygifte paret Janet og Brad som blir strandet, og må søke ly i huset til Dr. Frank-N-Furter, med hans ville eksperimenter, og enda villere personlighet. Dette er en filmvisning utenom det vanlige, og anbefales til alle!

Tekst: Kjell Kenneth Moens

Ekstra underholdning blir det også med shadowcast som utføres av skuespillere fra Teater Aksen i Tromsø. Glem 3D-film, dette blir i hvertfall fire, kanskje til og med fem dimensjoner av filmtitting.

Visningen er gratis for alle, og etter filmen fortsetter vi festen utover de sene nattetimer. Husk å kle deg ut! Det er tross alt Halloween!

Vi blir å selge manus og partypacks for de som vil være med på moroa.

EXTRA 03 Rocky Horror Picture Show.jpeg
A mental mind fuck can be nice

STORBRITANNIA/USA 1975
Regi: Jim Sharman
Medv: Tim Curry, Susan Sarandon, Barry Bostwick, Richard O'Brien, Patricia Quinn
Spilletid: 100 min
Språk: Engelsk
Utekstet
Aldersgrense 15 år

Trivia: Denne filmen har blitt kontinuerlig på kino siden den kom ut i 1975. Museumet Lichtspiele i München i Tyskland, setter opp denne filmen ukentlig. På disse visningen tilbys publikumet et sett med utstyr for deltagelse, på samme måte som vi gjør.

View Event →
Kampen om Algerie
Oct
25
9:00 PM21:00

Kampen om Algerie

I 1954 innleder den Algeriske frihetsfronten et opprør mot landets fransk styre. Opprøret går over i full krig, som utkjempes på Algeries gater og torg. Terrorisme og tortur blir hverdagslige våpen i den blodige kampen som til slutt resulterer i Algeries selvstendighetserklæring i 1962.

Gillo Pontecorvos mesterlige Kampen om Algerie er utnevnt til historiens beste politiske film. Med en grovkornet journalfilm-estetikk portretterer han krigen skremmende autentisk. Filmen ble Oscar-nominert i klassene beste utenlandske film, beste regi og beste originalmanus. Også i Europa ble filmen tildelt flere priser, blant annet den prestisjefylte Gulløven i Venezia.

Tekst: Filmweb.no

Kampen om Algerie.jpg
Kanskje den beste politiske filmen i historien.

KAMPEN OM ALGERIE
LA BATTAGLIA DI ALGERI
Algerie/Italia 1966
Regi: Gillo Pontecorvo
Medv: Jean Martin, Saadi Yacef, Brahim Haggiag, Tommaso Neri
Spilletid: 120 min
Språk: Arabisk/Fransk
Engelsk tekst

Trivia: Jean Martin er den eneste profesjonelle skuespilleren i filmen. De andre er amatører, og ble først og fremst valgt ut i forhold til hvor mye de lignet på personene de skulle spille.

View Event →
Supervention
Oct
21
3:00 PM15:00

Supervention

Supervention fra 2013 er en norsk dokumentar som følger ski- og snowboardkjørere i verdensklasse. Den har blitt roset for sin imponerende produksjon, hvor farten og intensiteten i ekstremsporten møter vakkert naturfoto — for ikke å nevne et herlig soundtrack.

Vi møter flere idrettsutøvere, blant dem Terje Håkonsen, Jesper Tjäder og Aksel Lund Svindal, i det de setter utfor pudderdekte skråninger verden over. Filmen besøker enorme skianlegg, blant annet i Canada, New Zealand og flere steder i skandinavia, hvor vi følger idrettsutøverne i dristige hopp og off road-kjøring.

I disse omgivelsene, klarer Supervention å fange sjelene bak skisporten i sitt riktige element med flere kameraløsninger: fra håndholdt- og hjelmkamera til droner og helikoptre. Filmen viser idretten fra sin aller mest lekne og drømmende side, og bidrar til å øke reiselysten enda mer for alpinkjørere.

Tekst: Harald Lauvås Korsåsen

Supervention.jpg
Pappa tar 540 sammen med kid’n i bakken.
— Terje Håkonsens svar på hvordan skisporten vil være om 20 år

SUPERVENTION
Norge 2013
Regi: Filip Christensen, Even Sigstad
Medv: Terje Håkonsen, Aksel Lund Svindal, Jesper Tjäder, Even Sigstad
Spilletid: 97 min
Språk: Norsk
Engelsk tekst

Trivia: Til tross for at filmen er innspilt på mange forskjellige skianlegg verden over, er noen av de vakreste scenene fra Lyngsalpene i Troms fylke.

View Event →
Lasse & Geir
Oct
18
9:00 PM21:00

Lasse & Geir

Regissørduoen Wam og Vennerød samarbeidet om totalt 14 langfilmer i perioden 1975-1995. Lasse og Geir var den første av disse, og som de fleste av duoens filmer er dette norsk sosialrealisme med et anarkistisk drag. De titulære hovedpersonene kommer fra to drabantbyen Bogerud, hvor de har vokst opp i vanskelige hjem og falt utenfor samfunnet. De føler at de ikke har noen muligheter og at de voksne ikke tar dem på alvor, så de utfører et ungdomsopprør etter beste evne. Det som virkelig former denne filmen er den raske dialogen, blant annet inspirert av kulturklubben Club 7.

Tekst: Bjarne Janson Husabø

Lasse & Geir.jpg
Den mest insisterende unge og rocka filmen deres, hvor replikkene alene er nok til å gjøre den udødelig.
— Adresseavisa, 2007

LASSE & GEIR
Norge 1976
Regi: Svend Wam
Medv: Torgeir Schjerven, Lasse Tømte, Knut Pettersen, Jorunn Kjellsby, Kjersti Døvigen
Spilletid: 91 min
Språk: Norsk
Engelsk tekst

Trivia: Wam og Vennerød averterte i Dagbladet etter ungdom «i opposisjon til det samfunnet vi lever i» til å spille hovedrollene. Schjerven og Tømte spilte i to andre filmer av Wam og Vennerød, men er begge mer kjente som lyrikere.

View Event →
Trillingene fra Belleville
Oct
14
3:00 PM15:00

Trillingene fra Belleville

Disney och japanska animationsfilmer i all ära, men är du klar för något nytt och annorlunda, är detta filmen för dig. Historien handlar om Madam Souza som med hjälp av den melankoliska hunden Bruno beger sig ut på ett äventyr för att rädda sitt barnbarn Champion, som i egenskap av proffscyklist blir kidnappad av den franska maffian. Historien drivs inte framåt främst genom dialog, utan genom sång och pantomim. Var beredd på ryckningar i dansfoten! Denna surrealistiska och absurda, men samtidigt otroligt charmerande filmen har en förmåga att sätta sig i minnet och få en att småle för sig själv länge efteråt. 

Tekst: Maja Bergman

Trillingene i Belleville.jpg
Kanske kan den fattiga studenten inspireras av de åldrade trillingarnas diet, de lever nämligen enbart på grodor som de fångar i en närliggande sjö med hjälp av handgranater. Kanske Prestvannet kan fungera som nytt matfat?

TRILLINGENE FRA BELLEVILLE
LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE
France/Belgia/Canada/Storbritannia/Latvia/USA 2003
Regi: Sylvain Chomet
Medv: Michèle Caucheteux, Jean-Claude Donda, Michel Robin
Spilletid: 78 min
Språk: Fransk/Portugisisk/Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Detta är Sylvain Choumets debutfilm, och nominerades till två Oscar, en för bästa animerade film och för bästa sång. Tyvärr förlorade de kategårin bästa animerade film till Hitta Nemo. Man kan finna en del kängor riktade mot Disney, bland annat en Musse Pigg (Mikke Mus) formad bajskorv (bæsj) i en toalett och en plånboksbild föreställande en Disneykaraktär med en slikkepinne med ordet ”SUCKER” på.

View Event →
Anomalisa
Oct
11
9:00 PM21:00

Anomalisa

Helvete med andre mennesker smelter sammen med et helvete av ensomhet i dette underlige miniatyrmesterverket fra Charlie Kaufman. Det er en uhyggelig detaljert dukkeanimasjon om en person som livnærer seg av å holde motivasjonsforedrag som tilbringer en ulykkelig natt på et hotell i Cincinnati. Knekt av det dagligdagse ved livet, opplever han her noe utenom det vanlige.

Filmen er utrolig velgjort, og det tar forbausende kort tid før du har glemt at det er dukker og ikke mennesker du ser på. Dukkenes livaktighet skyldes i stor grad lyssetting, samt presisjonen i ansiktsuttrykk og scenografi.

Tekst: Anna Sollied Møller

Anomalisa.jpg
Welcome to the Kaufman surreal-neorealism tale in a dull world of sameness.

ANOMALISA
USA 2015
Regi: Duke Johnson, Charlie Kaufman
Medv: David Thewlis, Jennifer Jason Leigh, Tom Noonan
Spilletid: 90 min
Språk: Engelsk
Norsk tekst

Trivia: Med unntak av de to hovedpersonene (David Thewlis og Jennifer Jason Leigh), har Tom Noonan gitt stemmer til hver eneste karakter (mann eller kvinne) i filmen.

View Event →
Elephant
Oct
7
3:00 PM15:00

Elephant

Elephant fra 2003 er den kontroversielle andre filmen i regissør Gus van Sandts “Death Trilogy”. I filmen følger vi flere vanlige ungdommer iløpet av en dag ledende opp mot en skolemassakre. Fortellingen er skildret i et knapt og usentimentalt filmspråk rensket for dramaturgiske klisjeer.

Van Sandt forsøker å nærme seg det uforståelig brutale gjennom et naturlig og kjølig blikk. Dette er forsterket av bruken av amatørskuespillere og store mengder improvisert dialog. Noe som gir filmen et sjangeroverskridende uttrykk opp mot det dokumentariske.

Med sitt kontroversielle tema skapte filmen stor debatt under lanseringen. Elephant vant Gullpalmen i Cannes og van Sandt fikk prisen for beste regissør.

Tekst: Bjørnar Gärtner

Elephant.jpg
An ordinary high school day. Except that it’s not.

ELEPHANT
USA 2003
Regi: Gus Van Sant
Medv: Alex Frost, Eric Deulen, John Robinson
Spilletid: 81 min
Språk: Engelsk/Tysk
Norsk tekst

Trivia: Van Sandt baserte filmen delvis på Columbine massakren i 1999. Filmen låner flere elementer fra Alan Clarkes Elephant fra 1989 som skildret konflikten i Nord-Irland.

View Event →
Kvinner uten menn
Oct
4
9:00 PM21:00

Kvinner uten menn

Kvinner uten menn er debutlangfilmen til den visuelle kunstneren Shirin Neshat, som ble født i Iran i 1957. Familien var muslimsk men foreldrene verdsatte vestlige verdier, og faren ønsket at døtrene skulle kunne stå på egne ben når de ble voksne. Neshat gikk på en katolsk skole i Tehran, og i 1975 dro hun for å studere ved universitetet i Berkley, før hun flyttet til New York og giftet seg. Da hun dro tilbake til Iran i 1990 kjente hun ikke igjen landet, som nå var under prestestyre. Det var kontrasten mellom det Iran hun husket og den nye realiteten som fikk Neshat til å begynne å bruke kunstutdannelsen sin til å belyse ulike tema, blant annet kvinners stilling i den muslimske staten.

I 1990 ga også den iranske forfatteren Sharhnush Parsipur ut boka Kvinner uten menn, som hun hadde skrevet gjennom 70-tallet. Boka, og filmen av samme navn, består av ulike historier som veves sammen. Vi følger fire ulike kvinner gjennom statskuppet i 1953, der MI6 og CIA styrtet statsministeren for å styrke posisjonen til Sjahen av Iran. Vi får et visuelt slående bilde av kuppet, og et innblikk i livet til fire svært forskjellige iranske kvinner som berører hverandres liv i den kaotiske tiden.

Tekst: Bjarne Janson Husabø

Kvinner uten menn.jpg

KVINNER UTEN MENN
ZANAN-E BEDUN-E MARDAN
Tyskland/Østerrike/Frankrike/Italia/Ukraina/Marokko 2009
Medv: Shabnam Toloui, Pegah Ferydoni, Arita Shahrzad, Orsi Toth
Spilletid: 95 min
Språk: Persisk/Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Regissør og kunstner Shirin Neshat har vært bannlyst fra Iran siden 1996. Forfatteren Sharhnush Parsipur har vært fengslet i Iran ved flere anledninger, blant annet pga. at Kvinner uten menn diskuterer kvinnelig jomfruelighet, og boka ble forbudt i Iran fra midten av 90-tallet.

View Event →
Jordens salt
Sep
30
3:00 PM15:00

Jordens salt

Jordens salt er en prisbelønt dokumentar om fotografen Sebastião Salgado og hans verk. Filmen bruker Salgados notoriske sort-hvite fotografier til å fortelle om livet hans: hvordan han startet som en økonom i eksil og ble forvandlet til en kunstnerisk fotograf.

Salgados bilder er en bitter avstøpning av menneskets intervensjon i naturen — ofte som en kommentar om hvordan kapitalistiske samfunn har utnyttet miljøet rundt seg. Han tok også bilder av ulike stammekulturer som, til kontrast, portretterte en enklere livsstil mer forenelig med naturen. I denne biografiske dokumentaren følger vi Salgado til ulike verdenshjørner mens han knipser bilder av massive folkevandringer, hungersnød og forurensning, mens vi stadig blir fortalt mer av hans egen livshistorie.

Tekst: Harald Lauvås Korsåsen

Jordens salt.jpg
We are a ferocious animal. We humans are terrible animals. Our history is a history of wars. It’s an endless story, a tale of madness.
— Sebastião Salgado

JORDENS SALT
THE SALT OF THE EARTH
Frankrike/Brazil/Italia 2014
Regi: Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders
Medv: Sebastião Salgado, Lélia Wanick Salgado, Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders
Spilletid: 110 min
Språk: Fransk/Portugisisk/Italiensk/Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Filmens tittel er en bibelsk referanse til Matteus 5:13.

View Event →
Papusza
Sep
27
9:00 PM21:00

Papusza

Papusza, eller Bronislawa Wajs som var hennes offisielle navn, var den første (og hittil eneste) poeten fra romfolket. Vi følger livet hennes fra hun ble født på begynnelsen av det 20. århundre i det som var den russiske delen av Polen, men dette er også historien om Europas glemte folk og deres skjebne mens det moderne samfunnet trenger seg på og truer romfolkets tradisjonelle livsstil.

Det er ikke en romantisk historie vi får servert og det gjør fortellingen utrolig sterk. Fra tsartidens epoke, da romfolket stort sett ble ignorert, det selvstendige Polens nasjonsbygging og forsøkene på å gjøre alle til polakker, nazistenes grusomme tilintetgjørelse av alle som ikke passet inn i deres vanvittige verdenbilde til kommunistenes undertrykkelse og besettelse av å gjøre alle innbyggerne konforme. Men vi får se Papuszas motstand og kamp mot sine egne for å finne sin egen vei, ofte i konflikt med det tradisjonelle livet til romfolket.

Hvis du bare har tenkt å se en film i filmklubben i høst, så må det være denne!

Tekst: Odd-Arild Knutsen

Papusza.jpg

PAPUSZA
Polen 2013
Regi: Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze
Medv: Jowita Budnik, Zbigniew Walerys, Antoni Pawlicki, Artur Steranko
Spilletid: 131 min
Språk: Polsk/Romani
Engelsk tekst

Trivia: Dette er en av de få filmene som i hovedsak er spilt inn på romfolkets eget språk og de fleste medvirkende er ikke profesjonelle skuespillere. 

View Event →
Hustruer
Sep
23
3:00 PM15:00

Hustruer

I høst får vi et gjensyn med en av 70-tallets store norske filmer. I Hustruer forteller regissør Anja Breien historien om Mie, Kaja og Heidrun, tre kvinner på rundt 30 år som gjenforenes på en klassefest. Vi følger kvinnene under kvelden og i dagene som følger der gjenforeningen kaster nytt lys på livene de lever.

Hustruer landet i norsk offentlighet med et brak i 1975. Med en leken og fengende film tematiserer Breien lengsler, livsvalg og vedtatte sannheter rundt kvinners rolle i samfunnet. Breien setter opp et speil mot John Cassavettes Husbands og skildrer tre kvinners private opprør mot forventninger og normer som styrer livene deres.

Hustruer.jpg
En av norgeshistoriens mest analyserte filmer.

HUSTRUER
Norge 1975
Regi: Anja Breien
Medv: Frøydis Armand, Katja Medbøe, Anne Marie Ottesen
Spilletid: 84 min
Språk: Norsk
Utekstet

Trivia: 
Anja Breien er den første norske kvinne som ble utdannet på en filmskole.
Filmen har to oppfølgere Hustruer - Ti år etter og Hustruer III.

View Event →
Glen Campbell: I'll Be Me
Sep
20
9:00 PM21:00

Glen Campbell: I'll Be Me

Glen Campbell: I’ll Be Me er en vakker og dypt menneskelig film om den berømte artisten Glen Campbell. Etter å ha blitt diagnostisert med alzheimers sykdom i 2010 begynte han å planlegge sitt siste album og turné.

Vi følger ham gjennom en utfordrende reise i det han legger ut på sin farewell-tour i USA, Australia og Europa — den siste turnéen før sykdommen tar for stor del av hverdagen hans. Filmen er et portrett av en snill og kreativ mann — og en fin omtanke til de eldre som lider av demens.

Glen Campbell hadde en rekke musikalske prosjekter bak seg som en ekte countryartist, og solgte over 40 millioner plater verden over før han døde av sykdommen tidligere i år.

Visningen av Glen Campbell: I’ll Be Me er et samarbeid mellom Demensdagene i Tromsø 2017 og Tromsø Filmklubb.

Tekst Harald Lauvås Korsåsen

How does a man walk onstage, play for an hour-and-a-half and then not know how to find the bathroom in his own house?
— Regissør James Keach

GLEN CAMPBELL: I’LL BE ME
USA, 2014
Regi: James Keach
Medvirkende: Glen Campbell
Spilletid: 116 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: Tittelen kommer av at Glen Campbell så på gamle videoer av seg selv og lurte på hvem det var. Når hans kone sier det er ham selv, responderer han med "I'll be me".

View Event →
Etegildet
Sep
16
3:00 PM15:00

Etegildet

Marco Ferreris omdiskuterte mesterverk La grande bouffe (Etegildet) fra 1973 er en mørk og humoristisk reise inn i menneskets dekadanse. Den bør aller helst ses på tom mage, men vil neppe skjerpe appetitten din etterpå.

En gruppe på fire menn isolerer seg i en villa ute på landet sammen med prostituerte kvinner og en grotesk mengde proviant med den hensikt å spise seg ihjel. De er dypt ulykkelige av ulike årsaker — men kan sex og parmesan løse de eksistensielle problemene, selvmordstankene og impotensen? Vi møter blant annet skuespillerne Marcello Mastroianni (kanskje bedre kjent fra Federico Fellinis 8 1/2), Michel Piccoli, Philippe Noiret og Ugo Tognazzi i rollene som de miserable mennene som her hengir seg til sine mest hedonistiske lyster i denne svarte komedien.

Dette kontroversielle bidraget til filmhistorien setter på spissen tanken om at lykken kan oppnås gjennom et hensynsløst forbruk av materielle goder. Det gjør den minst like relevant den dag i dag. Om ikke mer!

Tekst: Harald Lauvås Korsåsen

Vulgar vaudeville on an epic scale... A mordant, chilling, hilarious dirty movie.
— The New York Times

ETEGILDET
LA GRANDE BOUFFE
Frankrike/Italia 1973
Regi: Marco Ferreri
Medv: Marcello Mastroianni, Michel Piccoli, Philippe Noiret, Ugo Tognazzi
Spilletid: 135 min
Språk: Fransk/Italiensk
Engelsk tekst

Trivia: Skuespiller og daværende jurypresident under filmfestivalen i Cannes, Ingrid Bergman, skal ha kastet opp etter at filmen ble vist. Marco Ferreri ble forhatt og spyttet på av publikum.

View Event →
Hunger
Sep
13
9:00 PM21:00

Hunger

Konflikten i Nord-Irland (the Troubles eller Na Trioblóidí som de heter på henholdsvis engelsk og irsk) var en etnisk-nasjonalistisk konflikt mellom de primært protestantiske britene som ønsket at Nord-Irland skulle fortsette å være en del av Storbritannia, og de primært katolske irene som ønsket et forent Irland. På slutten av 60-tallet slo styresmaktene ned på protester mot diskrimineringen den katolske minoriteten opplevde. Etter det fulgte 30 år med konflikter, som til tider kunne betegnes som en geriljakrig.

Under konflikten ble mange irer fengslet, blant dem soldater fra paramilitære organisasjoner. Fangene fortsatte protestene mot styresmaktene fra fengselet. Et av våpnene deres var sultestreik, og en av de mest kjente fant sted i 1981 da mange fanger sultestreiket fordi den britiske regjeringen sluttet å gi de irske paramilitære spesiell status som tilnærmet krigsfanger. Hunger viser denne sultestreiken.

Tekst: Bjarne Janson Husabø

You want me to argue about the morality of what I’m about to do and whether it’s really suicide or not?
— Bobby Sands

HUNGER
Storbritannia/Irland 2008
Regi: Steve McQueen
Medv: Michael Fassbender, Liam Cunningham, Liam McMahon, Stuart Graham
Spilletid: 96 min
Språk: Engelsk
Engelsk tekst

Trivia: En av grunnene til at streiken fikk mye internasjonal oppmerksomhet var at en av de streikende ble valgt inn i det britiske parlamentet mens han satt i fengsel.

View Event →
Folk flest bor i Kina
Sep
9
3:00 PM15:00

Folk flest bor i Kina

Åtte partier, åtte historier, ni regissører. Dette er rammen rundt denne filmantologien som filmklubben viser i forbindelse med stortingsvalget i år.

Utganspunktet for denne historien er en bensinstasjon et sted i Norge og foregår i et døgn før valget. Lasse (Trond Høvik) driver bensinstasjonen, men hans store drøm er å fly. I løpet av filmen serveres vi åtte tilsynelatende uavhengige historier av åtte forskjellige regissører sammen, alle med utgangspunkt i hvert sitt politiske parti. Her er noen personlige høydepunkter: I historien om Høyre møter vi en familie på biltur. Faren får det for seg å ta et bad i et skogstjern, men får klærne stjålet og familen forsvinner med bilen. I historien om Fremskrittspartiet møter vi to små søsken som selger lodd til inntekt for barn i Afrika, men pengene går til helt andre ting. Og i historien om Arbeiderpartiet blir vi kjent med en kompisgjeng av godt voksne karer på tur mens de med malmfulle røster synger gamle arbeidersanger. De ser en unge kvinne som sitter fast i myra, men gamlegutta vet råd.

De ulike historiene er såpass ujevne at filmen nok aldri blir en stor klassiker, men den anbefales absolutt for de mange perlene vi finner. Og for å sitere NRKs anmelder, Ivar Winther: "Folk flest bor i Kina er neppe noe mesterverk, men vel verdt å se likevel, bare for å få med seg de siste ti minuttene av filmen."

Tekst: Odd-Arild Knutsen

FOLK FLEST BOR I KINA
Norge 2002
Regi: Thomas Robsahm, Martin Asphaug, Arild Fröhlich, Sara Johnsen, Magnus Martens, Hans Petter Moland, Terje Rangnes, Ingebjørg Torgersen, Morten Tyldum
Medv: Trond Høvik, Marit Pia Jacobsen
Spilletid: 85 min
Språk: Norsk
Engelsk tekst

Trivia: I tillegg til de forskjellige regissørene i filmen har de forskjellige historiene forskjellige manusforfatter. Bl.a. har Erlend Loe skrevet flere av fortellingene.

View Event →