Back to All Events

Angsten eter sjelen

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

En tysk enke i 60-åra søker ly for regnet på en liten bar. Der møter hun en marokkansk immigrantarbeider som er over 20 år yngre. En uskyldig dans utvikler seg til sterke følelser, og kort tid senere bestemmer de seg for å gifte seg. Deres lykke blir møtt med avsky av enkens nærmeste og samfunnet generelt. Vil deres forhold overleve dette?

Regissør Rainer Werner Fassbinder var stor tilhenger av Douglas Sirks ekspressive Hollywood-melodramaer fra 50-tallet. Angsten eter sjelen er Fassbinders mest åpenbare hyllest til Sirk. plott, klassefokus og rasetematikk fra All That Heaven Allows og Imitation of Life har vært sterke inspirasjonskilder. Samtidig er ikke dette noen blåkopi av Sirk. Skillelinjene er ikke like steile.

Fassbinder utforsker hvordan fordømmelsen forener paret. Når omverdenen gradvis utvikler en viss aksept så er det på sine egne, rigide premisser. Angsten eter sjelen er en film om brytningspunktene mellom forskjellige kulturer og klasser – og hvordan vi forenes og rives fra hverandre av ensomhet, kjærlighet, fordømmelse og hat.

Dette er Fassbinder i storform og er en ypperlig mulighet til å bli kjent med en av Tysklands store regissører.

Tekst: Carl Arne Løchen Arnesen

Happiness is not always fun.

ANGSTEN ETER SJELEN
ANGST ESSEN SEELE AUF
Vest-Tyskland 1974
Regi: Rainer Werner Fassbinder
Medv: Brigitte Mira, El Hedi ben Salem, Barbara Valentin, Irm Hermann
Spilletid: 92 min
Språk: Tysk
Engelsk tekst

Trivia: Fassbinder var en produktiv type – Angsten eter sjelen var et av 4 verker han produserte for film og TV i 1974. Innspillingen tok bare 14 dager.

Earlier Event: September 25
De dødes tjern
Later Event: October 2
Fraud