Back to All Events

RiP: A Remix Manifesto

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Remakes, reboots og i senere tid også remix, har blitt nesten dagligdags i kulturverdenen idag. Lages det lengre noe originalt innhold? Og er det egentlig noe problem? Eller kan man si at noe nytt og kanskje mer originalt faktisk oppstår i krysningen av noe gammelt? Og hvem skal så ha betalt og eie opphavsretten?

I filmen møter vi blant annet remix artisten Girl Talk som belyser problemstillinger rundt opphavsrett og copyright. Vi får se hvordan stadig strengere regler hindrer fri kreativ utfoldelse og kunstnerisk utvikling. Creative Commons Copyright blir presentert som et godt alternativ til de kommersielle opphavsregler, og vi får se hvordan copyright og profittbegjær hindrer utvikling og spredning av farmasøytiske produkter.

Tekst: Espen Olaisen

Culture always builds on the past. The past always tries to control the future. Our future is becoming less free. To build free societies you must limit the control of the past.

RIP: A REMIX MANIFESTO
Canada 2008
Regi: Brett Gaylor
Medv: Cory Doctorow, Girl Talk, Lawrence Lessig, Gilberto Gil
Spilletid: 87 min
Språk: Engelsk/Portugisisk
Portugisisk tekstet på engelsk

Trivia: Etter 15 år med trykkefrihet, og minst ti lobbyforsøk fra trykkere i London ble det som av mange er omtalt som den første reelle loven om opphavsrett vedtatt i 1710, da Det britiske parlamentet vedtok The Statute of Anne. Denne loven gav forfattere eller forlag en enerett på 14 år til å trykke bøkene sine. Eneretten kunne fornyes én gang om forfatteren fortsatt var i live.

Earlier Event: September 2
Film- og TV-quiz
Later Event: September 14
Brent jord