Back to All Events

Røtter i vinden

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

At noen kunstnere gjentar seg selv og sliter med å komme med originalt materiale, er en kjent sak. Men at noen velger å spille inn en hel film på nytt, hører til sjeldenhetene, men det skjer: Alfred Hitchcock spilte Mannen som visste for meget både i 1935 og i 1956, Michael Haneke spilte inn to identiske versjoner av Funny Games (1997 og 2007), mens Howard Hawks-filmene Rio Bravo (1959), El Dorado (1966) og Rio Lobo (1970) er hamret over samme lest.

De vanligste årsakene til å lage en hel film på nytt er enten tekniske nyvinninger, eller at man ønsker å presentere filmen for et nytt marked – typisk for det amerikanske publikum.

Yasujiro Ozu er en av filmhistoriens mest betydningsfulle regissører. Hans beste filmer handler ofte om familie, ekteskap og mellommennesklige relasjoner. I 1934 lagde han stumfilmen Ukikusa monogatari. Etter lydfilmens dager, og Ozu hadde oppnådd berømmelse med filmer som Late Spring og Tokyo Story, spilte Ozu inn en ny versjon av filmen, som denne gang fikk navnet Ukigusa:

En teatertrupp, ledet av Komajura, ankommer en liten by, hvor Komajura oppsøker en tidligere elskerinne og sønnen han fikk med henne – Oyoshi og Kyioshi – noe som medfører sjalusi hos hans nåværende elskerinne Sumiko. Hun betaler en ung, vakker skuespillerinne for å forføre Kyoshi som hevn over Komajura, og så utspiller dramaet seg.

Tekst: Ronny Bratten

Intet forblir det samme under solen. Slik er verden.

RØTTER I VINDEN
UKIKUSA
Japan 1959
Regi: Yasujirô Ozu
Medv: Ganjirô Nakamura, Machiko Kyô, Ayako Wakao, Hiroshi Kawaguchi, Haruko Sugimura
Spilletid: 119 min
Språk: Japansk
Engelsk tekst

Trivia: James Mangold (Cop Land, 3: 10 to Yuma, Walk the Line, Logan) kalte i 2012 Røtter i vinden for tidenes beste film.

Earlier Event: November 4
Film- og TV-quiz
Later Event: November 9
De syv uovervinnelige