Back to All Events

Amour

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Hoveddøren brytes opp av en gruppe brannmenn i en leilighet i dagens Paris. En av dem holder for nesen. De kommer inn på soverommet hvor de finner en død kvinne omkranset av blomster. Død og skjønnhet hånd i hånd. Slik starter filmen.

Amour er en brutal og ærlig skildring av livets siste kapittel. Filmen følger paret Anne (Emmanuelle Riva) og Georges (Jean-Louis Trintignant) gjennom deres vanskelig kamp i hverdagen. Parets balanse snur da Anne får et slag og finner seg i en rullestol. Hun blir gradvis dårligere. Hvordan beholde verdigheten når kroppen og styrken svikter? Med et rolig og intenst blikk viser regissør Haneke hvordan balansen sakte skifter, hvordan et livslangt forhold kan bli testet og hvor vanskelig det kan være å stå ved sin partner mens alt du har kjent sakte forsvinner. Rollene er glimrende spilt av Riva og Trintignant, to erfarne giganter innenfor den franske kino. Musikken, spilt av den begavede Alexandre Thauraud gir filmen en ekstra dimensjon med sin elegante stil.

Amour er en vakker og krevende film som på en mesterlig måte viser vanskelighetene ved å bli gamle sammen. Filmen vant Gullpalmen under Cannesfestivalen og anbefales på det sterkeste.

Tekst: Isak Furu Krogstad

Things will go on, and then one day it will all be over.

AMOUR
Østerrike/Frankrike/Tyskland 2012
Regi: Michael Haneke
Medv: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert
Spilletid: 2t 7min
Språk: Fransk
Tekst: Norsk

Trivia: Duescenen ble spilt inn 12 ganger. Ifølge Jean-Louis Trintignant var en av grunnene til at det tok så lang tid at Haneke skulle instruere duen direkte.

Earlier Event: September 19
Away from Her
Later Event: September 26
Himmel og helvete