Back to All Events

Dr. Strangelove

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb er Kubricks eneste komedie, laget mens den kalde krigen var på sitt kaldeste, en kullsort satire der lite er hellig om hvordan inkompetente og halv- og helgale mennesker kontrollerer vår fremtid. Filmen er hylende morsom, men også rimelig reell når en tenker på den gjengen av statsledere som til enhver tid bestemmer jordas framtid. Selv om den kalde krigen nå er historie, gjør de senere års verdenspolitiske hendelser at filmen dessverre synes aktuell igjen.

Britiske Peter Sellers var en av 60- og 70-tallets store komikere når han fikk gode manus å jobbe med. Dessverre skjedde det alt for sjeldent, men i Dr. Strangelove fikk han anledning til å tolke intet mindre enn tre glimrende rollefigurer; kaptein Lionel Mandrake, president Merkin Muffley og ikke minst presidentens rådgiver, den gamle nazilegen Dr. Strangelove (eller Dr. Merkwürdigliebe) som har litt problemer med å unngå å kalle presidenten «Mein Führer». Ironisk nok har alle de tre karakterene mulighet til å avverge atomkatastrofen som truer verden, men noen legger alltid hindringer i veien. Sellers, som på dette tidspunktet var ganske ukjent i USA, hadde så absolutt fortjent å få den Oscaren han var nominert til.

Tekst: Cinemateket

Gentlemen. You can’t fight in here. This is the War Room!

DR. STRANGELOVE
DR. STRANGELOVE OR: HOW I LEARNED TO STOP WORRYING AND LOVE THE BOMB
USA/Storbritannia 1964
Regi: Stanley Kubrick
Medv: Peter Sellers, George C. Scott, Peter Sellers, Sterling Hayden, Peter Sellers
Spilletid: 1t 35min
Språk: Engelsk
Tekst: Norsk

Trivia: Premieren ble utsatt og endringer ble foretatt på grunn av mordet på Kennedy høsten 1963.

Earlier Event: November 28
Big
Later Event: December 5
Gremlins