Back to All Events

Sunrise: A Song of Two Humans

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

En forholdsvis enkel historie fortelles her på virtuost vis. I et isolert landlig miljø finner en kvinne fra byen tilflukt og inngår umiddelbart en affære med en gift bonde. Forført og fjetret overser han sin kone for å overøse sin nye elskerinne med alt han kan tenke ut for å gjøre inntrykk på henne.

Men en hindring står i veien for deres fremtidige lykke sammen; hva med hans kone? Hva med en tragisk ulykke? Kanskje kunne hun drukne?

Sunrise har en god tradisjon for å havne høyt oppe på alskens kåringer over verdens beste filmer, og er ofte utropt til en av de beste og vakreste filmene som noensinne er laget, både av fag- og legfolk. Den har blitt kalt en definitiv lærebok i stumfilmens teknikker samt en perfekt blanding av komedie, romantikk, drama, fantasi, spenning, skrekk og stort sett de sjangere som eksisterte på den tiden. Bruken av mellomtekster er sparsommelig, historien fortelles hovedsakelig gjennom bilder fremfor innklipt tekst, og filmen har flere «tekstfrie» sekvenser.

Estetikken står i høysetet, og narrative nødløsninger skys. Siden det ikke var noe behov for å gi rom til lydfolk under arbeidet sto filmskapere som Murnau i stumfilmperioden langt friere i skildringen av sine artistiske visjoner.

Tekst: Ronny Jensen

SUNRISE: A SONG OF TWO HUMANS
USA 1927
Regi: F.W. Murnau
Medv: George O'Brien, Janet Gaynor, Margaret Livingston
Spilletid: 1t 34min
Språk: Stumfilm
Tekst: Engelsk

Trivia: Filmen fikk en statuett for ”Unique and Artistic Production” i den første Oscarutdelingen i 1929, prisen eksisterte kun det året.

Earlier Event: October 31
Exorcisten
Later Event: November 5
Film- og TV-quiz