Back to All Events

Exorcisten

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

12-årige Regan (Linda Blair) er en tilsynelatende helt normal jente med et nært forhold til sin skuespillermor (Ellen Burstyn). Etter en filminnspilling begynner Regan å oppføre seg merkelig. Oppførselen blir mer og mer utagerende, og legevitenskapen finner ingen svar. Etter flere skremmende opplevelser bestemmer moren seg for at noe overnaturlig må være involvert. Hun søker hjelp hos den eneste som har møtt slik ondskap før – Eksorsisten.

Eksorsisten snudde filmverdenen på hodet i 1973. Både kritikere og publikummere var fra seg av skrekk og begeistring. Aldri hadde en Hollywood-film vist så brutale scener med religiøs symbolikk. Regissør William Friedkins røffe, dokumentar-inspirerte stil bidro til å skape en permanent følelse av frykt og uhygge. Det ble holdt demonstrasjonstog mot den, og noen mente til og med at det var en iboende ondskap i selve filmrullene. I dag har filmen mistet noe av sin sjokkverdi, men den er allikevel mer enn skummel nok, og for de som ønsker noe mer enn å skvette i kinosetet så er det på ingen måte mangel på tematikk og symbolikk å sette tenna i.

Tekst: Carl Arne Løchen Arnesen

What an excellent day for an exorcism!

EXORCISTEN
THE EXORCIST
USA 1973
Regi: William Friedkin
Medv: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair, Jason Miller, Lee J. Cobb
Spilletid: 2t 2min
Språk: Engelsk
Tekst: Norsk

Trivia: Prosjektiloppkastet skulle egentlig treffe Miller i brystet, ikke i ansiktet; den sjokkerte reaksjonen hans er ekte, og scenen ble vellykket på første forsøk.

Earlier Event: October 27
What We Do in the Shadows
Later Event: November 3
Sunrise: A Song of Two Humans