Back to All Events

Kampen om Norge

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Den tyske propagandafilmen om invasjonen av Norge, Kampf Um Norwegen var bestilt og betalt av Wehrmacht. Den tyske krigsmakten yndet å dokumentere sine ulike invasjoner – også den i Norge – men filmen ble aldri vist i Tyskland under krigen. Hvorfor er uvisst; det er absolutt en mulighet for at Goebbels propagandadepartement mente at filmen var for saklig. Ble filmen rett og slett for realistisk (vi ser tyske soldater dø), pedagogisk fortellende og for lite heroiserende? Det vi vet er at filmen er et unikt historisk dokument, både som krigs- og filmhistorie. Invasjonen av Narvik er viet stor plass.

Etter 1945 forsvant filmen – lenge trodde man at den var ødelagt da Berlin ble bombet. Til alle krigshistorikeres store overraskelse dukket den opp igjen høsten 2005, da høgskolelektor og medieviter Jostein Saakvitne kom over en kopi på en nettauksjon. Filmen besto av fem 35 mm ruller og var den antatt tapte Kampf um Norwegen.

Til å være laget som krigspropaganda er filmen overraskende saklig og omhyggelig i sin framstilling av det tyske felttoget i Norge. Norsk Filminstitutt eier i dag rettighetene og har digitalisert Kampen om Norge.

Tekst: Cinemateket

KAMPEN OM NORGE
KAMPF UM NORWEGEN – FELDZUG 1940
Tyskland 1940
Regi: Werner Buhre, Martin Rikli
Spilletid: 1t 20min
Språk: Tysk
Tekst: Norsk

Earlier Event: October 17
Fluen
Later Event: October 22
Film- og TV-quiz