Back to All Events

Kom og se

  • Verdensteatret 93B Storgata Tromsø, Troms, 9008 Norway (map)

Når den unge gutten Flyora finner ei rifle, blir han med de sovjetiske partisanene i kamp mot nazistene og får oppleve 2.verdenskrig på nært hold.

Filmen viser brutaliteten fra Østfronten på en realistisk og marerittaktig måte. Handlingen foregår i et okkupert område av Hviterussland i 1943, hvor Flyora er vitne til de bestialske straffeekspedisjonene som tyskerne utfører på lokalbefolkningen. Gutten gjennomgår en forandring fra uskyldig barn til en som har kjent verdens ondskap på kroppen i løpet av kort tid.

Aleksey Kravenchenko, som spilte Flyora, har fortalt at han gikk på diett under filmen, for å få frem hvordan hovedpersonen utmagres på en troverdig måte.

Idi I Smotri inneholder sterke scener og er en rekke ganger blitt omtalt som en av tidenes beste krigsfilmer. Filmens tittel er tatt fra Johannes Åpenbaring, sjette kapittel, hvor apokalypsens fire ryttere ber Johannes om å se deres ødeleggelser.

Tekst: Ronny Bratten

Og da det åpnet det annet segl, hørte jeg det annet livsvesen si: Kom! Og det kom ut en annen hest, som var rød, og ham som satt på den, blev det gitt å ta freden fra jorden, og at de skulde slakte hverandre, og det blev gitt ham et stort sverd.

KOM OG SE
IDI I SMOTRI
Sovjetunionen 1985
Regi: Elem Klimov
Medv: Aleksei Kravchenko, Olga Mironova
Spilletid: 2t 22min
Språk: Belarussisk
Tekst: Engelsk

Trivia: Elem Klimov lagde ikke flere filmer etter denne, og uttalte at han hadde sagt det han ville si.

Earlier Event: October 10
White Material
Later Event: October 17
Fluen