Gremlins
Dec
5
9:00 PM21:00

Gremlins

Billy Peltzer får en søt liten hårete skapning, en Mogwai, fra sin far til jul. Han kaller den Gizmo og de blir gode venner. Problemet er bare at det følger visse regler med å ha en Mogwai som kjæledyr. Disse reglene blir fort brutt og julefeiring går over i julemonstermassakre! En suksessfull blanding av humor, satire og grøss gjorde Gremlins til en av åttitallets store blockbustere, og søte Gizmo er den dag i dag fortsatt en elsket og kjær karakter for mange. Om du ikke er kjent med ham så anbefaler vi å komme å henge med Gizmo på vår visning!

Tekst: Espen Olaisen

First of all, keep him out of the light; he hates bright light, especially sunlight, it’ll kill him. Second, don’t give him any water, not even to drink. But the most important rule, the rule you can never forget, no matter how much he cries, no matter how much he begs, never feed him after midnight.

GREMLINS
USA 1984
Regi: Joe Dante
Medv: Zach Galligan, Phoebe Cates, Hoyt Axton, Polly Holliday, Frances Lee McCain
Spilletid: 1t 46min
Språk: Engelsk
Tekst: Norsk

Trivia: Regissør Joe Dante fikk foreslått å bruke enten animatroniske dukker, noe han var skeptisk til, eller små aper i kostyme. De testet ape-idéen på regissørens kontor. Etter at kontoret var rasert og nedbæsjet utropte Dante: “Animatroniske dukker sier du?”

View Event →
Dr. Strangelove
Dec
1
3:00 PM15:00

Dr. Strangelove

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb er Kubricks eneste komedie, laget mens den kalde krigen var på sitt kaldeste, en kullsort satire der lite er hellig om hvordan inkompetente og halv- og helgale mennesker kontrollerer vår fremtid. Filmen er hylende morsom, men også rimelig reell når en tenker på den gjengen av statsledere som til enhver tid bestemmer jordas framtid. Selv om den kalde krigen nå er historie, gjør de senere års verdenspolitiske hendelser at filmen dessverre synes aktuell igjen.

Britiske Peter Sellers var en av 60- og 70-tallets store komikere når han fikk gode manus å jobbe med. Dessverre skjedde det alt for sjeldent, men i Dr. Strangelove fikk han anledning til å tolke intet mindre enn tre glimrende rollefigurer; kaptein Lionel Mandrake, president Merkin Muffley og ikke minst presidentens rådgiver, den gamle nazilegen Dr. Strangelove (eller Dr. Merkwürdigliebe) som har litt problemer med å unngå å kalle presidenten «Mein Führer». Ironisk nok har alle de tre karakterene mulighet til å avverge atomkatastrofen som truer verden, men noen legger alltid hindringer i veien. Sellers, som på dette tidspunktet var ganske ukjent i USA, hadde så absolutt fortjent å få den Oscaren han var nominert til.

Tekst: Cinemateket

Gentlemen. You can’t fight in here. This is the War Room!

DR. STRANGELOVE
DR. STRANGELOVE OR: HOW I LEARNED TO STOP WORRYING AND LOVE THE BOMB
USA/Storbritannia 1964
Regi: Stanley Kubrick
Medv: Peter Sellers, George C. Scott, Peter Sellers, Sterling Hayden, Peter Sellers
Spilletid: 1t 35min
Språk: Engelsk
Tekst: Norsk

Trivia: Premieren ble utsatt og endringer ble foretatt på grunn av mordet på Kennedy høsten 1963.

View Event →
Big
Nov
28
9:00 PM21:00

Big

Hva skjer når en 12 år gammel gutt ønsker å bli stor – og får ønsket sitt oppfylt? I denne komedien fra 1988 følger vi Josh Baskins (Tom Hanks) som blir «voksen» over natten. Med hjelp fra sin beste venn Billy (Jared Rushton), rømmer han til New York. Der starter hans reise fra å være et livredd barn i en voksen manns kropp, til å bli en suksessfull forretningsmann med god lønn, egen leilighet og en vakker kjæreste.

Alle Hanks’ scener ble først utspilt av David Moscow (unge Josh), fordi regissør Penny Marshall ville gi Hanks et inntrykk av hvordan et barn ville oppført seg i en voksen-situasjon. Seks år etter Big, benytter Tom Hanks samme fremgangsmåte i klassikeren Forrest Gump, der han før filming tilbringer mange timer med Michael Conner Humphreys, som spiller den unge Forrest Gump.

Etter å ha sett denne sjarmerende filmen, vil forholdet ditt til babymais aldri bli det samme igjen!

Tekst: Pia Bondø

Billy: So you got a job, where you play with all these toys?
Josh: Yup!
Billy: And they’re gonna pay you for that?
Josh: Yup!
Billy: SUCKERS!

BIG
USA 1988
Regi: Penny Marshall
Medv: Tom Hanks, Elizabeth Perkins, Robert Loggia, John Heard
Spilletid: 1t 44min
Språk: Engelsk
Tekst: Norsk

Trivia: Under filmingen av den berømte keyboard-scenen, var det forberedt to «doubles» kledd som MacMillan (Robert Loggia) og Josh (Tom Hanks), i tilfelle de ikke klarte å gjennomføre alle dansetrinnene. Det ble et mål for dem å fullføre hele nummeret på egenhånd - og de klarte det!

View Event →
Du kan ikke ta det med deg
Nov
24
3:00 PM15:00

Du kan ikke ta det med deg

Frank Capra er helt klart en av Hollywoods store filmskapere som toppet de amerikanske filmsuksessene på 1930-tallet. Etter It Happened One Night (1934) og Mr. Deeds Goes to Town (1936) fulgte han opp med nok en romantisk komedie; You Can’t Take it With You – denne gangen med den sjarmerende og nonchalante James Stewart på rollelisten, en «up-and-coming» skuespiler på det tidspunktet.

You Can’t Take It With You er en vittig fortelling adoptert fra teaterscenen til lerretet. Det er en historie om en romanse som gir liv til et sammentreff mellom to ulike klasser i samfunnet. Alice (spilt av Jean Arthur) har et romantisk forhold til sjefen sin, Tony (spilt av James Stewart). Tonys mektige og velstående far, Anthony, eier selskapet som Tony driver, og han ønsker å kjøpe en eiendom som tilsynelatende bebos av Alices familie. Problemene oppstår når Alices livsglade bestefar, Martin, setter ned foten.

Tekst: Harald Lauvås Korsåsen

You’ll love them all for giving you the swellest time you’ve ever had!

DU KAN IKKE TA DET MED DEG
YOU CAN'T TAKE IT WITH YOU
USA 1938
Regi: Frank Capra
Medv: Jean Arthur, Lionel Barrymore, James Stewart, Edward Arnold
Spilletid: 2t 6min
Språk: Engelsk
Tekst: Norsk

Trivia: Lionel Barrymore slet med en svært smertefull gikt i hofta under hele innspillingen, så rollen hans som Martin ble skrevet om til å gå med krykker.

View Event →
Jakten på El Dorado
Nov
21
9:00 PM21:00

Jakten på El Dorado

I Jakten på El Dorado følger vi en spansk ekspedisjon gjennom den sør-amerikanske jungelen på jakt etter det sagnomsuste gullriket El Dorado. Ekspedisjonen tærer på gruppen og i en dramatisk vending tar den stormannsgale Aguirre (Klaus Kinski) makten i et brutalt mytteri. Vi følger den fortapte ekspedisjonen inn i mørkets hjerte på jakt etter et sagnomsust rike.

Jakten på El Dorado ble utgitt i 1972 og er regissør Werner Herzogs tredje langfilm, og hans internasjonale gjennombrudd. Dette er første film med den legendariske og kranglevorne duoen Kinski og Herzog henholdsvis foran og bak kamera. Filmen ble skutt i den Peruvianske regnskogen på under fem uker, og mange av scenene var improviserte. Kameraet Herzog brukte hadde han stjålet fra filmskolen i München.

Filmen har gjort et stort avtrykk i filmhistorien som kultfilm og er blant annet sitert som en av referansepunktene i Francis Ford Coppolas Apocalypse, Nå.

Tekst: Bjørnar Gärtner

I am the wrath of God. Who else is with me?

JAKTEN PÅ EL DORADO
AGUIRRE, DER ZORN GOTTES
Vest-Tyskland 1972
Regi: Werner Herzog
Medv: Klaus Kinski, Helena Rojo, Ruy Guerra, Del Negro
Spilletid: 1t 35min
Språk: Engelsk
Tekst: Norsk

Trivia: Herzog lagde ingen storyboards før filmingen og alle scener er skutt spontant på sett.
Herzog fikk lokale jegere til å fange 400 aper til innspillingen av filmen. Apene skulle selges videre etter produksjonen, men Herzog slapp alle apene fri.

View Event →
Moderne kvinner
Nov
17
3:00 PM15:00

Moderne kvinner

Moderne Kvinner er satt til Sør-California 1979, og handler om en mor (Annette Bening) som skal oppdra sin 15 år gamle sønn, Jamie (Lucas Jade Zumann). Hun er i tvil om det er nok med en enslig mor, og ber to andre kvinner om hjelp til å oppdra sønnen; fotografen Abbie (Greta Gerwig) og barndomsvenninnen Julie (Elle Fanning). Sammen med flere spennende personligheter får vi innsyn i deres ulike liv og søken etter en plass i verden. Filmen gir et innblikk i tiden inn mot begynnelsen av 80-tallet og viser oppblomstringen av punk, seksualitet og feminisme.

Regissør Mike Mills (Beginners) har lagd en varm og morsom film med vittig dialog. Spesielt Annette Bening leverer en av sine beste prestasjoner på lerretet. Anbefales!

Tekst: Isak Furu Krogstad

Wondering if you’re happy is a great shortcut to just being depressed.

MODERNE KVINNER
20TH CENTURY WOMEN
USA 2016
Regi: Mike Mills
Medv: Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig, Lucas Jade Zumann, Billy Crudup
Spilletid: 1t 59min
Språk: Engelsk
Tekst: Norsk

Trivia: Under øving måtte alle i gruppa ta med musikk de mente passet for sin rollefigur. Med all musikken ble det arrangert dansefester for at alle skulle bli kjent!

View Event →
Jakten
Nov
12
9:00 PM21:00

Jakten

Mange anser Jakten som Norges beste film. Den er en av de få virkelige klassikerne i norsk filmhistorie og omtalt som et mesterstykke. Filmen handler om brudeparet Bjørn (Rolf Søder) og Guri (Benedikte Liseth) som skal på rypejakt med vennen Knut (Tor Stokke). Det er et trekantdrama fortalt på en uvanlig måte. Gjennom ukronologiske tilbakeblikk og indre dialoger eksperimenterer regissør Erik Løchen med å fortelle historien. Flere ganger bryter hovedkarakterene den fjerde veggen og snakker til publikummet. Denne spesielle filmen er preget av eleganse i stilen og leker med tilskueren om hva den vil si. Mens man ser på filmen vil man tenke: «Hva er det som egentlig foregår?».

Tekst: Jennifer Britt Lundberg Hansen

Guri: Hvordan kunne det kommet så langt med oss? Tenkte jeg igjen. Jeg lette i meg selv for å finne ut hva som foregikk med oss. Jeg måtte bakover for å forstå bedre, bakover for å finne ting som hadde hendt oss alle tre.

JAKTEN
Norge 1959
Regi: Erik Løchen
Medv: Rolf Søder, Bente Børsum, Tor Stokke
Spilletid: 1t 34min
Språk: Norsk
Tekst: Utekstet

Trivia: Den ble nominert til feature film under Cannes filmfestivalen i 1959 og 1960.

View Event →
Blanka
Nov
10
3:00 PM15:00

Blanka

Kohki Haseis film tar for seg en ungjentes liv i slummen i Manila. Den foreldreløse Blanka får livet til å gå rundt ved å lure og stjele, men det hun virkelig vil er å spare penger så hun kan kjøpe seg en mor. Vi følger henne gjennom hennes daglige strabaser, helt til livet hennes plutselig tar en ny vending når hun møter Peter, en blind, gamblende gatemusikant.

Filmkonseptet oppsto av regissørens bekymringer rundt barneadopsjon og -slaveri, og hvordan barns perspektiv i disse situasjonene aldri tas i betraktning. Til tross for filmens alvorlige undertone og location, klarer Blanka å vise frem Manilas skitne slumområder med fantastisk cinematografi, og får portrettert håp og glede mellom all elendigheten som finnes.

Tekst: Anna Sollied Møller

A slight but engaging orphan tale that opts for joy over tears.

BLANKA
Italia/Filippinene/Japan 2015
Regi: Kohki Hasei
Medv: Don Gordon Bell, Jomar Bisuyo, Raymond Camacho, Cydel Gabutero
Spilletid: 1t 15min
Språk: Tagalog
Tekst: Norsk

Trivia: Filmen er et filippinsk, italiensk og japansk samarbeid, samt et produkt av Biennale College Cinema, et italiensk prosjekt som arbeider for å motivere unge talenter til å jobbe med film.

View Event →
The Rocky Horror Picture Show + Live Shadowcast/Klubbkveld
Nov
9
to Nov 10

The Rocky Horror Picture Show + Live Shadowcast/Klubbkveld

Vi feirer at det er prideuke i Tromsø med filmklassikeren The Rocky Horror Picture Show og en heftig klubbkveld med Chris Lynch (of Norway) på uteplassen Storgata Camping!

Det blir ikke en skikkelig Rocky Horror-kveld uten shadowcast og publikumsdeltagelse, så kom som din favoritt, dykk ned i din party-pack med props og gjør timewarpen med oss! Etter filmen blir det fierce stemning på dansegulvet når vi får besøk av Chris Lynch. Han har spilt over hele europa, varmet opp for Horse Meat Disco og hatt residens på de skeive Oslo-klubbene Iconoclastic og Fire i over 10 år. Han tar med seg frekk fag-house, disco og annet elektronisk snacks.

Det vil selvfølgelig være mulig å spille mini-golf utover natta!

Til årets event må alle som skal komme kjøpe billett. Den inkluderer party-pack med props, manus og inngang til festen etter filmen. Billetter er til salgs og kan kjøpes HER.

Dere som er medlemmer vil kunne kjøpe billett til rabattert pris på 100.- i døra, men i og med at årets visning er på en populær uteplass og forgår under Tromsø Arctic Pride, tror vi at billettene selges kjapt. Derfor kan vi ikke garantere at det er ledige billetter i døra til alle medlemmer. Kjøp derfor billett nå, så er du garantert en av årets feteste kvelder!

PS: 20 års aldergrense

View Event →
Boys Don't Cry
Nov
7
9:00 PM21:00

Boys Don't Cry

I ett försök att skapa ett nytt och friare liv, flyr Brandon Teena från sin hemplats till en dyster småstad i Nebraska. Han möter nya vänner och blir förälskad i Lana (spelad av Chloë Sevigny) och tillsammans drömmer de om en ljusare framtid med varandra. Vad Brandon inte har berättat för någon, är att han är född som kvinna och döpt Teena Brandon. Filmen är baserad på en sann historia, ta med näsduken och var beredda på att bli berörda. Filmen kretsar runt frågor rörande identitet, kärlek, frihet och ofrihet på ett våldsamt och intensivt vis som endast ett hjärta av sten kan lämnas oberört av.

Filmen vises i samarbeid med Tromsø Arctic Pride.

Tekst: Maja Bergman

Lana: What were you like... before all this? Were you like me, like a GIRL girl?
Brandon: Yeah... like a long time ago... but then I guess I was just like a boy girl, then I was just a jerk.

BOYS DON'T CRY
USA 1999
Regi: Kimberly Peirce
Medv: Hilary Swank, Chloë Sevigny, Peter Sarsgaard
Spilletid: 1t 58min
Språk: Engelsk
Tekst: Norsk

Trivia: En vacker och rörande cover på låten The Bluest Eyes in Texas kan höras på filmens soundtrack, framförd av Nina Persson (tidigare sångare i The Cardigans) och hennes man Nathan Larson som bägge spelar i det svenska bandet A Camp.

View Event →
Sunrise: A Song of Two Humans
Nov
3
3:00 PM15:00

Sunrise: A Song of Two Humans

En forholdsvis enkel historie fortelles her på virtuost vis. I et isolert landlig miljø finner en kvinne fra byen tilflukt og inngår umiddelbart en affære med en gift bonde. Forført og fjetret overser han sin kone for å overøse sin nye elskerinne med alt han kan tenke ut for å gjøre inntrykk på henne.

Men en hindring står i veien for deres fremtidige lykke sammen; hva med hans kone? Hva med en tragisk ulykke? Kanskje kunne hun drukne?

Sunrise har en god tradisjon for å havne høyt oppe på alskens kåringer over verdens beste filmer, og er ofte utropt til en av de beste og vakreste filmene som noensinne er laget, både av fag- og legfolk. Den har blitt kalt en definitiv lærebok i stumfilmens teknikker samt en perfekt blanding av komedie, romantikk, drama, fantasi, spenning, skrekk og stort sett de sjangere som eksisterte på den tiden. Bruken av mellomtekster er sparsommelig, historien fortelles hovedsakelig gjennom bilder fremfor innklipt tekst, og filmen har flere «tekstfrie» sekvenser.

Estetikken står i høysetet, og narrative nødløsninger skys. Siden det ikke var noe behov for å gi rom til lydfolk under arbeidet sto filmskapere som Murnau i stumfilmperioden langt friere i skildringen av sine artistiske visjoner.

Tekst: Ronny Jensen

SUNRISE: A SONG OF TWO HUMANS
USA 1927
Regi: F.W. Murnau
Medv: George O'Brien, Janet Gaynor, Margaret Livingston
Spilletid: 1t 34min
Språk: Stumfilm
Tekst: Engelsk

Trivia: Filmen fikk en statuett for ”Unique and Artistic Production” i den første Oscarutdelingen i 1929, prisen eksisterte kun det året.

View Event →
Exorcisten
Oct
31
9:00 PM21:00

Exorcisten

12-årige Regan (Linda Blair) er en tilsynelatende helt normal jente med et nært forhold til sin skuespillermor (Ellen Burstyn). Etter en filminnspilling begynner Regan å oppføre seg merkelig. Oppførselen blir mer og mer utagerende, og legevitenskapen finner ingen svar. Etter flere skremmende opplevelser bestemmer moren seg for at noe overnaturlig må være involvert. Hun søker hjelp hos den eneste som har møtt slik ondskap før – Eksorsisten.

Eksorsisten snudde filmverdenen på hodet i 1973. Både kritikere og publikummere var fra seg av skrekk og begeistring. Aldri hadde en Hollywood-film vist så brutale scener med religiøs symbolikk. Regissør William Friedkins røffe, dokumentar-inspirerte stil bidro til å skape en permanent følelse av frykt og uhygge. Det ble holdt demonstrasjonstog mot den, og noen mente til og med at det var en iboende ondskap i selve filmrullene. I dag har filmen mistet noe av sin sjokkverdi, men den er allikevel mer enn skummel nok, og for de som ønsker noe mer enn å skvette i kinosetet så er det på ingen måte mangel på tematikk og symbolikk å sette tenna i.

Tekst: Carl Arne Løchen Arnesen

What an excellent day for an exorcism!

EXORCISTEN
THE EXORCIST
USA 1973
Regi: William Friedkin
Medv: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair, Jason Miller, Lee J. Cobb
Spilletid: 2t 2min
Språk: Engelsk
Tekst: Norsk

Trivia: Prosjektiloppkastet skulle egentlig treffe Miller i brystet, ikke i ansiktet; den sjokkerte reaksjonen hans er ekte, og scenen ble vellykket på første forsøk.

View Event →
What We Do in the Shadows
Oct
27
3:00 PM15:00

What We Do in the Shadows

De flesta som studerat har säkert bott i någon form av kollektiv och kan vittna om både fördelar, så som roliga fester och trevligt sällskap, och mindre trevliga aspekter. Man har alltid den där personen som inte diskar efter sig, eller som aldrig tar bort sitt hår ur duschen med ofrivillig simbassäng som resultat för nästa person (som hon jag delar dusch med. Så slitsamt. Men hon kommer inte läsa detta, så jag är safe). I denna hysteriskt komiska mockumentary möter vi fyra vampyrer i ett kollektiv som gör sitt bästa (tja) för att anpassa sig till en modern vardag och som så många av oss, ibland försöker att komma in på hippa nattklubbar för att senare bli sugen på lite nattmat. Dessa grabbar dock är uppenbarligen på jakt efter något annat än BK.

Tekst: Maja Bergman

Viago: [to Petyr] I was thinking, maybe... I just should bring a broom down here for you if you wanted to sweep up some of the skeletons.

WHAT WE DO IN THE SHADOWS
New Zealand/USA 2014
Regi: Jemaine Clement, Taika Waititi
Medv: Taika Waititi, Jemaine Clement, Rhys Darby, Jonathan Brugh
Spilletid: 1t 26 min
Språk: Engelsk
Tekst: Norsk

Trivia: Mannen som spelar Stu är inte en skådespelare utan heter faktiskt Stu Rutherford. Han är en analytiker för ett Wellington-företag, LanWorx. Han anställdes för filmen under intrycket att han skulle arbeta med datorer och att han bara skulle spela en liten roll i filmen.

View Event →
Jeg, Daniel Blake
Oct
24
9:00 PM21:00

Jeg, Daniel Blake

Den engelske regissørveteranen Ken Loach har klart kunststykket å få Gullpalmen i Cannes to ganger på ti år: I 2006 for The Wind That Shakes The Barley og i 2016 for Jeg, Daniel Blake. Loach har en lang karriere bak seg, og er kjent for sine sosialrealistiske filmer fra den britiske arbeiderklassen (mange vil kanskje huske Kes fra 1969).

Jeg, Daniel Blake er et hardhendt oppgjør med det engelske samfunnet anno 2016, hvor et kaldt og umenneskelig velferdssystem behandler individer uverdig. Daniel Blake er en 59 år gammel snekker som er for sjuk til å jobbe, men for frisk til å få trygd. På sosialkontoret blir han venn med alenemora Katie, som heller ikke får jobb eller stønad og skyves ut i prostitusjon.

Loach maler med bred pensel et skremmende bilde av det nye sosialdemokratiske Europa. En politisk og engasjert film, av det slaget som man egentlig ikke trodde lages lenger. Komikeren Dave Johns imponerer stort i tittelrollen.

Tekst: Ronny Bratten

My name is Daniel Blake. I am a man, not a dog.

JEG, DANIEL BLAKE
I, DANIEL BLAKE
Storbritannia/Frankrike/Belgia 2016
Regi: Ken Loach
Medv: Dave Johns, Hayley Squires, Dylan McKiernan, Briana Shann
Spilletid: 1t 40m
Språk: Engelsk
Tekst: Norsk

Trivia: Leder for det engelske arbeiderpartiet, Jeremy Corbyn, har offentlig støttet filmens standpunkter.

View Event →
Kampen om Norge
Oct
20
3:00 PM15:00

Kampen om Norge

Den tyske propagandafilmen om invasjonen av Norge, Kampf Um Norwegen var bestilt og betalt av Wehrmacht. Den tyske krigsmakten yndet å dokumentere sine ulike invasjoner – også den i Norge – men filmen ble aldri vist i Tyskland under krigen. Hvorfor er uvisst; det er absolutt en mulighet for at Goebbels propagandadepartement mente at filmen var for saklig. Ble filmen rett og slett for realistisk (vi ser tyske soldater dø), pedagogisk fortellende og for lite heroiserende? Det vi vet er at filmen er et unikt historisk dokument, både som krigs- og filmhistorie. Invasjonen av Narvik er viet stor plass.

Etter 1945 forsvant filmen – lenge trodde man at den var ødelagt da Berlin ble bombet. Til alle krigshistorikeres store overraskelse dukket den opp igjen høsten 2005, da høgskolelektor og medieviter Jostein Saakvitne kom over en kopi på en nettauksjon. Filmen besto av fem 35 mm ruller og var den antatt tapte Kampf um Norwegen.

Til å være laget som krigspropaganda er filmen overraskende saklig og omhyggelig i sin framstilling av det tyske felttoget i Norge. Norsk Filminstitutt eier i dag rettighetene og har digitalisert Kampen om Norge.

Tekst: Cinemateket

KAMPEN OM NORGE
KAMPF UM NORWEGEN – FELDZUG 1940
Tyskland 1940
Regi: Werner Buhre, Martin Rikli
Spilletid: 1t 20min
Språk: Tysk
Tekst: Norsk

View Event →
Fluen
Oct
17
9:00 PM21:00

Fluen

Den eksentriske forskeren Seth Brundle (Jeff Goldblum) jobber med en oppfinnelse som vil forandre verden: Han er på randen av å perfeksjonere teleportering. Etter et møte med journalisten Veronica Quaife (Geena Davis) på en fest starter de et forhold, og Brundle får den inspirasjonen han trenger til å fullføre prosjektet. Etter et par vellykkede teleporteringsforsøk velger Brundle å teste teknologien på seg selv. Alt går tilsynelatende knirkefritt, men Brundle har ikke fått med seg at en flue snek seg inn i telepoden sammen med han …

The Fly er antagelig den mest kjente av David Cronenbergs «Body horror»-filmer. Cronenberg leverer, og gjør det som fort kunne blitt en lett forglemmelig B-film til en underholdende og rørende tragedie, godt hjulpet av teknologiske nyvinninger, banebrytende sminke-effekter og fenomenalt samspill mellom Geena Davis og Jeff Goldblum.

Tekst: Carl Arne Løchen Arnesen

Be afraid – Be very afraid

FLUEN
THE FLY
USA/Storbritannia/Canada 1986
Regi: David Cronenberg
Medv: Jeff Goldblum, Geena Davis, John Getz
Spilletid: 1t 36min
Språk: Engelsk
Tekst: Norsk

Trivia: The Fly vant Oscar for beste sminke, og er en remake av en Vincent Price-film fra 1958.

View Event →
Kom og se
Oct
13
3:00 PM15:00

Kom og se

Når den unge gutten Flyora finner ei rifle, blir han med de sovjetiske partisanene i kamp mot nazistene og får oppleve 2.verdenskrig på nært hold.

Filmen viser brutaliteten fra Østfronten på en realistisk og marerittaktig måte. Handlingen foregår i et okkupert område av Hviterussland i 1943, hvor Flyora er vitne til de bestialske straffeekspedisjonene som tyskerne utfører på lokalbefolkningen. Gutten gjennomgår en forandring fra uskyldig barn til en som har kjent verdens ondskap på kroppen i løpet av kort tid.

Aleksey Kravenchenko, som spilte Flyora, har fortalt at han gikk på diett under filmen, for å få frem hvordan hovedpersonen utmagres på en troverdig måte.

Idi I Smotri inneholder sterke scener og er en rekke ganger blitt omtalt som en av tidenes beste krigsfilmer. Filmens tittel er tatt fra Johannes Åpenbaring, sjette kapittel, hvor apokalypsens fire ryttere ber Johannes om å se deres ødeleggelser.

Tekst: Ronny Bratten

Og da det åpnet det annet segl, hørte jeg det annet livsvesen si: Kom! Og det kom ut en annen hest, som var rød, og ham som satt på den, blev det gitt å ta freden fra jorden, og at de skulde slakte hverandre, og det blev gitt ham et stort sverd.

KOM OG SE
IDI I SMOTRI
Sovjetunionen 1985
Regi: Elem Klimov
Medv: Aleksei Kravchenko, Olga Mironova
Spilletid: 2t 22min
Språk: Belarussisk
Tekst: Engelsk

Trivia: Elem Klimov lagde ikke flere filmer etter denne, og uttalte at han hadde sagt det han ville si.

View Event →
White Material
Oct
10
9:00 PM21:00

White Material

Maria Vial er en fransk kvinne som sammen med sin eksmann og hans far driver en kaffeplantasje i et fransktalende, afrikansk land. Nøyaktig hvor vites ikke. Det bryter ut borgerkrig i landet, og myndighetene oppfordrer alle hvite til å reise tilbake til Frankrike. Maria nekter, hun vil beskytte plantasjen og høste årets avling, som er klar om bare fem dager. Samtidig forsvinner hennes sønn, og vi følger Marias leting etter han, mens opprøret bygger seg opp. White Material er en sår og rå fortelling om å kjempe for sin rett i et land med borgerkrig, om familiesamhold, urettferdighet og krig. Flere rystende hendelser preger filmens siste del.

White Material er regissert av franske Claire Denis, født i Paris i 1948. Hun er sentral i fransk film, og bl.a. kjent for å provosere, og lage filmer hvor budskapet, temaet og rollene ofte er viktigere enn selve handlingen, eller det kommersielle. Møtet mellom kulturer er ofte et tema, og andre filmer hun har laget er Beau Travail, L’intrus og 35 Shots of Rum.

White Material ble skrevet sammen med Maria NDiaye, en fransk forfatter med røtter i Senegal.

Isabelle Huppert er en anerkjent fransk skuespiller, hun har spilt i en rekke filmer og vært nominert til mange priser. Hun er kanskje mest kjent for sin rolle i Pianolærerinnen av Michael Haneke, men spilte også en av hovedrollene i Louder than bombs av vår egen Joachim Trier. Selv om Maria er filmens hovedrolle, er det flere gode skuespillerprestasjoner i White Material. Marias mann spilles av Christopher Lambert, en amerikansk-fransk skuespiller, bl.a. kjent fra The Legend of Tarzan fra 1984, for andre kanskje mer kjent fra NCIS: Los Angeles, og Ghost Rider med Nicolas Cage. Om sønnen Manuel, spilt av Nicolas Duvauchelle, ble det i en anmeldelse sagt at Nicolas Duvauchelle is downright frightening as the beautiful, blond, lazy Manuel, who descends to peculiar pathological depths and thrusts himself into unexpected action.

Tekst: Giske Gjernes

Though it deals with serious political themes and confronts deep personal issues, perhaps the most unexpected thing about White Material is that it never forgets to add artful beauty to the mix.
— K. Turan, LA Times

WHITE MATERIAL
Frankrike/Kamerun 2009
Regi: Claire Denis
Medv: Isabelle Huppert, Christophe Lambert
Spilletid: 1t 46min
Språk: Fransk
Tekst: Engelsk

View Event →
Drep ikke en sangfugl
Oct
6
3:00 PM15:00

Drep ikke en sangfugl

Innimellom viser vi i Tromsø Filmklubb klassikere som vi mener folk bør ha sett. To Kill a Mockingbird er en slik film. Den er basert på Harper Lee’s bestselgende roman fra 1960. To år etter kom filmen, regissert av Robert Mulligan. Den ble nominert til åtte Oscar, og vant tre. Walt Disney skal angivelig ha sett den under en personlig kreativ tørke, og utbrutt: That’s the kind of movie I would like to make!. Musikken er gripende og vakker, laget av Elmert Bernstein, og det amerikanske filminstituttet har rangert det som det 13. beste filmlydsporet gjennom tidene.

Handlingen utspiller seg i en liten sørstatsby i USA i 1930-årene under den amerikanske depresjonen. Atticus Finch er advokaten som tar på seg oppdraget ingen andre vil ha; å forsvare en svart mann som er uskyldig anklaget for å ha voldtatt en hvit kvinne. Finch regnes som et forbilde for advokater over hele verden på grunn av sin rettferdighetssans og mot. Historien sees gjennom øyene til Finchs’ datter Scout, som sammen med sin bror Jem brått får et møte med livets mørkere sider. Mary Bedham som spiller Scout, ble nominert til Oscar for sin tolkning. Sitatet ovenfor er et råd faren gir sine to barn.

Filmen dekker mange ulike temaer, og dette er med på å gjøre den så interessant. Den skildrer livet i sørstatene under 30-årenes depresjon, raseskillet, spørsmål om etikk og moral, og datidens rettsvesen. Samtidig er det en oppveksthistorie, om oppdragelse, familie, og om å innse at verden ikke bare er et trygt og fint sted. Den gjør sterkt inntrykk, og er en klassiker man burde få med seg.

Tekst: Giske Gjernes

Jeg tror det er bare én type folk. Folk.
— Scout

DREP IKKE EN SANGFUGL
TO KILL A MOCKINGBIRD
USA 1962
Regi: Robert Mulligan
Medv: Gregory Peck, Mary Badham, Phillip Alford, John Megna, Ruth White
Spilletid: 2t 9min
Språk: Engelsk
Tekst: Norsk

Trivia: Philip Alford, som spiller Jem, dro bare på audition for rollen fordi han slapp en dag på skolen.

View Event →
Singin' in the Rain
Oct
3
9:00 PM21:00

Singin' in the Rain

Singin’ in the Rain er en musikal som handler om overgangen av stumfilm til lydfilm på slutten av 1920-tallet. Denne klassikeren er en munter komedie med masse musikk og dans. Kompisene Don (Gene Kelly) og Cosmo (Donald O’Connor) er filmstjerner og trenger en ny «leading lady» ettersom den nåværende primadonna har en upassende stemme for lydfilmen. Inn kommer teaterskuespilleren Kathy (Debbie Reynolds) som trenger å bli overbevist om å bli med i filmbransjen. Filmen er omtalt som en av de beste filmene fra USA og har vunnet en rekke med priser. Den er inkludert i det britiske filminstituttets liste over de 50 filmene man må se før man fyller 14 år.

Tekst: Jennifer Britt Lundberg Hansen

I don’t go to the movies much - if you’ve seen one, you’ve seen them all...Oh, no offense. Movies are entertaining enough for the masses, but the personalities on the screen just don’t impress me. I mean, they don’t talk. They don’t act. They just make a lot of dumb show...

SINGIN' IN THE RAIN
USA 1952
Regi: Stanley Donen, Gene Kelly
Medv: Gene Kelly, Donald O'Connor, Debbie Reynolds
Spilletid: 1t 43min
Språk: Engelsk
Tekst: Norsk

Trivia: Gene Kelly hadde feber under den berømte scenen i gata med paraplyen.

View Event →
Ran
Sep
29
3:00 PM15:00

Ran

Mesterregissør Akira Kurosawas Ran er en av filmhistoriens store bragder. En innflytelsesrik, episk og visuelt grensesprengende film. Filmen er løst basert på Shakespeares Kong Lear, og forteller oss om Hidetora Ichimonji, en aldrende krigsherre i Japan på 1600-tallet, som fordeler makten mellom sine tre sønner. Sønnenes lojalitet til faren viser seg å være kortvarig og makt korrumperer raskt.

Ideen til Ran oppstod først på 70-tallet, men Kurosawa hadde ikke nok støtte til å produsere filmen før tidlig på 80-tallet. I mellomtiden lagde han filmene Derzu Uzala og Kagemusha. Med støtte fra den franske produsenten Serge Silberman ble Ran en fransk/japansk produksjon og da filmen kom ut i 1985 var det den dyreste filmen i Japans historie. Ran hadde premiere ved Tokyo Internasjonale Film Festival 31. mai 1985 og ble overveldende godt mottatt av en internasjonal presse. Filmen er belønnet med mange gjeve priser, blant annet en Oscar for beste kostymedesign.

Tekst: Bjørnar Gärtner

Does a traitor betray himself?

RAN
Japan/Frankrike 1985
Regi: Akira Kurosawa
Medv: Tatsuya Nakadai, Akira Terao, Jinpachi Nezu, Daisuke Ryu, Mieko Harada
Spilletid: 2t 42min
Språk: Japansk
Tekst: Engelsk

Trivia: Dette er andre film der Kurosawa har latt seg inspirere av William Shakespeare. Også hans Throne of Blood fra 1957 henter inspirasjon fra et klassisk stykke, nemlig Macbeth.

Det tok to år å skape alle kostymene som brukes i filmen.

View Event →
Himmel og helvete
Sep
26
9:00 PM21:00

Himmel og helvete

Denne mesterlige kriminalhistorien om en kidnapping baserer seg på en bok av Evan Hunter lagt til 1960-tallets Japan, og i kjølvannet av filmen slo en bølge av kidnappinger inn over landet.

Himmel og helvete er en film om polaritet på mange plan, kontrasten mellom rik og fattig og kampen mellom det gode og onde i hvert enkeltmenneske. Den økonomiske transformasjon som skal få Japans økonomi på beina igjen etter krigen er igang og en blanding av optimisme og desparasjon vokser frem i det distansen mellom den nye industriens tapere og vinnere øker og palassene i åsene vokser fram i takt med slummen. Vi møter kidnapperen og offeret, to personer fra hver sin verden i den samme byen, og deres personlige indre moralske kamp. Forretningsmannen stilles overfor et moralsk dilemma når han må velge konkurs hvis han skal betale løsesummen som kan redde et barn som ved en feiltakelse ble kidnappet i stedet for hans eget.

Som i Dostojevskis Forbrytelse og straff blir vi minutt for minutt økende klar over den katastrofale konsekvens handlingen har ikke bare på offeret og hans famile, men også på forbryteren, idet politiet nådeløst gnager i vei på hver eneste lille flik av indisier.

Her har Kurosawas usedvanlige interesse for farger ført til at han har farvelagt et eneste objekt i den ellers svart-hvite filmen, slik Coppola og Spielberg senere har gjort. Dette var en av de første større roller for Toshiro Mifune og Tsutomu Yamazaki.

Tekst: Trondheim filmklubb

142 Screenful Minutes of Thrills and Suspense!

HIMMEL OG HELVETE
TENGOKU TO JIGOKU
Japan 1963
Regi: Akira Kurosawa
Medv: Toshiro Mifune, Tatsuya Nakadai, Kyōko Kagawa, Tatsuya Mihashi, Yutaka Sada
Spilletid: 2t 23min
Språk: Japansk
Tekst: Engelsk

Trivia: Martin Scorsese har siden 1999 planlagt en nyinnspilling av Kurosawas film, men prosjektet har så langt ikke forlatt idéfasen.

View Event →
Amour
Sep
22
3:00 PM15:00

Amour

Hoveddøren brytes opp av en gruppe brannmenn i en leilighet i dagens Paris. En av dem holder for nesen. De kommer inn på soverommet hvor de finner en død kvinne omkranset av blomster. Død og skjønnhet hånd i hånd. Slik starter filmen.

Amour er en brutal og ærlig skildring av livets siste kapittel. Filmen følger paret Anne (Emmanuelle Riva) og Georges (Jean-Louis Trintignant) gjennom deres vanskelig kamp i hverdagen. Parets balanse snur da Anne får et slag og finner seg i en rullestol. Hun blir gradvis dårligere. Hvordan beholde verdigheten når kroppen og styrken svikter? Med et rolig og intenst blikk viser regissør Haneke hvordan balansen sakte skifter, hvordan et livslangt forhold kan bli testet og hvor vanskelig det kan være å stå ved sin partner mens alt du har kjent sakte forsvinner. Rollene er glimrende spilt av Riva og Trintignant, to erfarne giganter innenfor den franske kino. Musikken, spilt av den begavede Alexandre Thauraud gir filmen en ekstra dimensjon med sin elegante stil.

Amour er en vakker og krevende film som på en mesterlig måte viser vanskelighetene ved å bli gamle sammen. Filmen vant Gullpalmen under Cannesfestivalen og anbefales på det sterkeste.

Tekst: Isak Furu Krogstad

Things will go on, and then one day it will all be over.

AMOUR
Østerrike/Frankrike/Tyskland 2012
Regi: Michael Haneke
Medv: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert
Spilletid: 2t 7min
Språk: Fransk
Tekst: Norsk

Trivia: Duescenen ble spilt inn 12 ganger. Ifølge Jean-Louis Trintignant var en av grunnene til at det tok så lang tid at Haneke skulle instruere duen direkte.

View Event →
Away from Her
Sep
19
9:00 PM21:00

Away from Her

Den anerkjente skuespilleren Sarah Polley regidebuterer her med en lavmælt og nydelig kjærlighetshistorie mellom godt voksne mennesker. Fiona og Grant har vært gift i 40 år når Fionas hukommelse lider under stadig mer fremskredende Alzheimer's. Til slutt må hun få behandlig på et sykehjem. For første gang separeres ekteparet, noe som ikke bare fører til at Fiona glemmer alt om sin ektemann. Hun innleder faktisk også et forhold til en annen mann på sykehjemmet. Grant må ofre hele seg og sin stolthet om forholdet mellom ham og Fiona igjen skal kunne blomstre.

Livslang kjærlighet settes på prøve når den ene blir syk. Away from Her er modig og varmt skildret, og med en strålende Julie Christie i hovedrollen.

Tekst: Lillestrøm filmklubb

Filmen vises i samarbeid med Demensdagene i Tromsø 2018 og er gratis for alle.

It’s never too late to become what you might have been

AWAY FROM HER
Canada/Storbritannia/USA 2006
Regi: Sarah Polley
Medv: Julie Christie, Gordon Pinsent, Olympia Dukakis, Michael Murphy, Kristen Thomson
Spilletid: 1t 50min
Språk: Engelsk
Tekst: Norsk

Trivia: Julie Christie takket nei til rollen opptil flere ganger, men ga til slutt etter for regissør Sarah Polleys ustanselige forespørsler.

View Event →